Rase de caini

Rasa Ciobanesc suedez (Swedish Vallhund)

Crescut initial ca si caine de pastorire, rasa Ciobanesc suedez (Swedish Vallhund) este o rasa mica, foarte alerta si activa. Cu o personalitate prietenoasa si ascultatoare, aceasta rasa de caini este un plus ideal ca animal de companie de familie.

Blana: dubla (mahon, brun-cenusiu, galben-cenusiu, gri, albastru)
Talia: medie, 9-14 kg, 30-34 cm
Caracter: inteligent, prietenos, alert, energic, neinfricat, vigilent
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita periaj saptamanal si baie periodica

 

Istorie si context

Conform inregistrarilor suedeze, Vallhund (Ciobanescul suedez) a fost adus in tara pe vremea vikingilor cu peste 1.000 de ani in urma, cand erau cunoscuti ca „Vikinarnas hund” sau „Viking Dog”. Asemanarile dintre aceasta rasa de caini si Corgi exista probabil pentru ca, fie Ciobanescul suedez a fost dus in tara Galilor, fie Corgi a fost adus in Suedia. Istoricii cred ca Ciobanescul suedez este cea mai veche dintre cele doua rase.

Cand a fost introdus in Suedia, Ciobanescul suedez a servit ca si caine de pastorire vite in ferme. Cu toate acestea, in 1942, aceasta rasa de caini era aproape de disparitie, pana cand un barbat pe nume Bjorn von Rosen a intervenit. Fiind un barbat cu experienta in salvarea altor rase suedeze, Rosen si-a amintit de acest caine din copilarie si si-a propus sa reinvie rasa Ciobanesc suedez.

Doar un an mai tarziu, rasa a fost recunoscuta de Swedish Kennel Club. De-a lungul anilor care au urmat, Ciobanescul suedez a fost introdus in alte tari si a ajuns in Statele Unite in 1983.

Caracteristici fizice

Un caine mare cu un corp mic, Ciobanescul suedez este cunoscut pentru blana sa dubla si marcajele de „ham”, capul in forma de pana si urechile ciulite. Culoarea blanii sale variaza de la la nuante de gri la rosu, cu combinatii de culori.

ciobanesc suedez

Personalitate si temperament

Ciobanescul suedez este o rasa de caini foarte energica si activa, care nu este niciodata rautacios sau timid. Aceasta rasa este cunoscuta a fi foarte prietenoasa si dornica sa multumeasca, fiind un bun insotitor si un caine de familie.

ciobanesc suedez

Ingrijire

Datorita personalitatii sale foarte active, Ciobanescul suedez are nevoie zilnic de exercitii si divertisment. Blana de lungime medie necesita putina ingrijire, sub forma unui periaj saptamanal si o baie regulata.

Sanatate

Problema de sanatate cea mai asociata cu aceasta rasa de caini este atrofia retiniana progresiva, o boala genetica care provoaca orbire la ambii ochi.

 

Stiati ca…?

  • Cainele Ciobanesc suedez este o incrucisare de caini spitz scandinavici cu Corgi Galez.
  • Timp de secole, Ciobanestii suedezi au fost caini de pastorire vite si ajutoare polivalente pentru fermierii din vestul Suediei.
  • Ciobanescul suedez mai este numit Vastgotaspets si Swedish Cattledog.
  • Este considerat o rasa antica, datand de acum 1.000 ani.
  • Ciobanescul suedez este infatisat pe o serie de timbre din Suedia, Nicaragua, Ucraina, Mali, Rusia, Tadjikistan, Altay.
  • Primii pui de Ciobanesc suedez au fost nascuti in America in 1986.

 

Sursa imagini: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button