Rase de caini

Rasa Ciobanesc de Pirinei

Cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei (sau „Pyr”) combina eleganta si frumusetea cu dimensiunea si maretia. Inteligenta si blanda, este o rasa solida, bine coordonata, folosita initial pentru munca obositoare de a pazi turmele de pe versantii muntilor din Pirinei.

Descrisi frecvent ca fiind „majestuosi”, Ciobanestii de Pirinei sunt astazi insotitori blanzi si gardieni vigilenti ai casei si familiei. Acesti gardieni statornici manifesta de obicei un calm asemanator Zen, dar pot intra rapid in actiune si se pot misca cu gratie si viteza pentru a face fata unei amenintari.

Blana: groasa, dubla (alba, gri-lup, alb cu pete de viezure, oranj sau maroniu pe cap, urechi si la radacina cozii, galben citron)
Talia: mediu-mare, 65-82 cm, 36-54 kg
Caracter: bland, afectuos, rabdator, neinfricat, incapatanat
Speranta de viata: 10-11 ani

Ingrijire: este necesara pieptanarea viguroasa de 1-2 ori/zi pentru a indeparta parul mort

 

Istorie si context

Datand din aproape 10.000 i.Hr., rasa Ciobanesc de Pirinei provin din cainii albi enormi sau cainii de paza ai turmelor din Asia Mica. In jurul anului 3000 i.Hr., cand ciobanii nomazi si-au dus oile in Muntii Pirinei, au adus si cainii de paza a turmei, care erau stramosii Ciobanescului de Pirinei. Astfel de caini si-au dovedit priceperea ca paznici ai animalelor timp de secole.

Aceasta rasa au devenit caini de paza curajosi ai fortaretelor in Franta medievala si, treptat, multe castele mari se mandreau ca detin acest caine impunator.

Nobilimea franceza a gasit cainele atractiv la sfarsitul secolului al XVII-lea si pentru o scurta perioada, cererea de Ciobanesc de Pirinei a crescut la Curtea Regala a lui Ludovic al XIV-lea. Regele a decretat rasa drept „Caine regal al Frantei” in 1675.

ciobanesc de pirinei

Migratia rasei a continuat in Anglia si in alte natiuni europene. Cu toate acestea, acesti caini aproape ca nu semanau cu Ciobanestii de Pirinei regali si admirabili. Desi englezii si-au pierdut in cele din urma interesul pentru acesti caini, a existat un numar suficient de exemplare in regiunile montane native, care au fost folosite mai tarziu de iubitorii de caini pentru a pastra stocul original. Acesti caini nativi au fost crescuti cu succes pentru a produce Ciobanescul de Pirinei modern.

Ciobanescul de Pirinei a fost importat in Statele Unite in anii 1930, fiind recunoscut ulterior de American Kennel Club in 1933. Americanii admirau rasa pentru devotamentul, fidelitatea, inteligenta si abilitatile sale de caine de paza. A ramas inca un caine de paza de nadejde al animalelor si un animal de companie moderat ca popularitate.

Caracteristici fizice

Deoarece a fost crescut pentru a proteja turmele in regiunile abrupte, muntoase, cainele din rasa Ciobanesc de Pirinei are o combinatie excelenta de forta si agilitate. Maiestuosul, impunatorul si elegantul Ciobanesc de Pirinei este un caine de talie medie-mare si usor lung.

Blana groasa a cainelui poate da impresia ca acest caine are oase grele. Blana sa este alcatuita dintr-un subpar lanos si dens si un strat exterior alb drept, grosier si lung. Blana luxurianta rezistenta la intemperii este toata alba sau alba cu pete in nuante de gri, cafeniu, maro-roscat sau bursuc.

ciobanesc de pirinei

Cainele are o expresie contemplativa si eleganta.

Personalitate si temperament

Aceasta rasa impunatoare si eficienta da dovada de un devotament extrem fata de familia sa si este neincrezatoare fata de straini, fie ca sunt alti caini sau oameni.

Ramane manierat, sumbru si calm, atunci cand nu este incitat in niciun fel. Ciobanescul de Pirinei este, de asemenea, foarte bland cu copiii si familia sa.

Avand o natura incapatanata si independenta, cainele tinde sa latre si poate incerca sa domine un stapan mai putin experimentat. Nu este o idee buna sa lasati cainele din lesa, deoarece poate rataci.

Ingrijire

Ciobanescul de Pirinei poate trai in aer liber intr-o clima rece si temperata, dar cel mai mult ii place sa traiasca in interior cu familia sa.

Nu este un caine potrivit pentru climat cald, si necesita exercitii zilnice regulate pentru a ramane in forma, insa nevoile sale sunt moderate. O plimbare este suficienta pentru a-i satisface nevoia de miscare.

Nu sunt o rasa foarte activa. Cand lucreaza, isi vor patrula teritoriul, dar au tendinta de a-si conserva energia pentru a evita orice le-ar putea ameninta turma.

Cainelui ii plac drumetiile, in principal pe zapada si vreme rece. Uneori, poate sa saliva si creeaza de asemenea, destul de multa dezordine atunci cand bea apa.

Acesti caini au o blana rezistenta la murdarire si la incurcare. Blana necesita periaj ocazional saptamanal. In timpul naparlirii este necesara pieptanarea viguroasa de 1-2 ori/zi pentru a indeparta parul mort.

Dresaj

Acesti caini au fost crescuti pentru a fi ganditori independenti, pentru a lucra fara indrumare, urmarindu-si si protejandu-si turma. Desi sunt inteligenti, dresajul standard de obedienta va fi intampinat cu mare indiferenta. Ei nu vad rostul acelui lucru de a sta, de a se aseza sau de a astepta. Si va vor arata ca s-au plictisit indeplinind orice sarcina pe care o considerati importanta, cu raspunsuri extrem de lente.

Cu toate acestea, sunt recomandate cursuri de socializare timpurie si de dresaj pentru catei pentru a-i oferi un inceput bun in a deveni un insotitor bine adaptat si educat.

Sanatate

Cainele din Rasa Ciobanesc de Pirinei poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi entropion, osteosarcom, Osteochondrosis Dissecans (OCD), probleme cutanate, cataracta, condrodisplazie si panosteita.

Este, de asemenea, predispus la probleme grave, cum ar fi displazia de sold canina (CHD) si luxatia patelara. Uneori, rasa poate fi susceptibila la atrofie musculara spinala, torsiune gastrica si otita externa.

Unele tipuri de cancer apar la rasa, precum si balonarea, o afectiune care pune viata in pericol in care stomacul se intinde brusc si uneori se rasuceste. Toti proprietarii de caini ai acestei rase ar trebui sa fie constienti de simptomele acestei boli.

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate recomanda investigatii regulate de sold, genunchi si ochi pentru cainele din aceasta rasa.

 

Stiati ca…?

  • Ciobanescul de Pirinei mai este cunoscut sub numele de „Caine de munte de Pirinei”, Le Grande Chien des Montagnes („Marele caine al muntilor”), Le Chien des Pyrenees („Cainele Pirineilor”)
  • Ramasite ale rasei Ciobanesc de Pirinei se gasesc in zacamintele fosile din epoca bronzului (1800-1000 i.Hr.)
  • A fost adoptat ca si caine de curte in Franta secolului al XVII-lea
  • A fost caine al regalitatii si nobilimii franceze si un tovaras de lucru al pastorilor tarani de pe versantii Muntilor Pirinei
  • Se crede ca rasa provine din Asia Centrala sau Siberia, urmand migratia ariana in Europa

 

Cititi si despre: Rasa Ciobanesc de Berna

Sursa imagini: unsplash.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button