Rase de caini

Rasa de caini Beauceron

O veche rasa de caini de pastorire dezvoltata exclusiv in Franta, fara incrucisari cu alte rase straine, cainii din rasa Beauceron sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a conduce si de a pazi turme mari de oi precum si pentru capabilitatea de a muta turma pe distante mari pe zi, fara a prezenta semne de oboseala.

Blana: densa, medie (negru, cafeniu sau arlechin)
Talia: mare, 64-71 cm, 30-45 kg
Caracter: inteligent, prietenos, neinfricat, bland, protectiv, indraznet
Durata de viata: 10-12 ani

Ingrijire: blana sa necesita periaj saptamanal

 

Istorie si context

Beauceron este o rasa superba de caini de pastorire care este foarte ascultatoare si excelenta la urmarire. Este cel mai mare dintre cainii de pastorire francezi si este bine-cunoscut pentru obedienta sa. In ceea ce priveste istoria sa, este o rasa pur franceza a carei origine dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea de pe campiile Parisului, numita La Beauce.Rasa Beauceron

Folosit pentru prima data ca si caine de ferma pentru protejarea vitelor si a ovinelor, Beauceron a fost separat in 1863 in doua tipuri de lucru: caine de paza si de pastorire a turmei. Soiul cu blana mai lunga a fost cunoscut sub numele de Berger de Brie (sau Briard), iar tipul cu blana scurta a ajuns sa fie identificat ca Berger de Beauce (sau Beauceron).

Primul Berger de Beauce a fost inscris de Société Centrale Canine in 1893. In 1922 a fost infiintat primul club pentru aceasta rasa, insa nu era o rasa foarte populara in afara Frantei.

Cainii din rasa Beauceron  au fost folositi de armata franceza in timpul primului si celui de-al doilea razboi mondial si continua sa serveasca ca si caini politisti, caini militari, de urmarire, de cautare si salvare, sau caini de paza pentru familii.

Popularitatea rasei a inceput in Franta dar ulterior s-a raspandit in alte regiuni, in anii 1960 facandu-se eforturi pentru a se pastra calitatile rasei native. Beauceron Club of America a fost infiintat in 1980 primind recunoastere destul de recent din partea American Kennel Club (ca parte a clasei Diverse, in 2001).

Caracteristici fizice

Rasa BeauceronBeauceron este un caine puternic, cu un fizic robust, care ii permite sa lucreze ore lungi la rand. Structura corpului este similara cu cea a Cainelui belgian de cireada (Belgian Malinois), cu deosebirea ca Beauceron-ul este mai mare, cam de marimea unui Doberman Pinscher.

Una dintre trasaturile sale fizice distincte este prezenta ghearelor (dewclaw) pe labele din spate, care se observa in mod normal la cainii francezi de pastorire si turma. Cand se misca, capul ramane jos, la nivelul spatelui, in loc sa fie tinut sus – o caracteristica comuna la rasele de pastorire.

Beauceron are  falci puternice si un corp care se misca rapid. Mersul sau este usor, fluid, si acopera bine solul.

Blana sa (formata dintr-un strat dens si un strat exterior grosier, drept, cu lungime medie) este impermeabil si de culoare neagra, cafenie sau arlequin.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Beauceron este indraznet dar bland si extrem de inteligent.

Desi iubeste cu copiii, Beauceronul este un pic prudent fata de straini si alti caini. Rasa  nu se intelege bine cu majoritatea animalelor de companie.

Una dintre caracteristicile sale distinctive este ca Beauceron poate memora foarte usor sarcinile, facandu-l un partener loial si competent.

Ingrijire

Beauceron iubeste sa petreaca timp cu familia sa umana. Cel mai bine pentru el este sa fie tinut in casa, cu acces la un spatiu in aer liber.

Nu este un caine de apartament  si nici pentru cei care isi doresc un animal de companie linistit. Fiind un caine de pastorire, este fericit doar atunci cand are activitate. Prin urmare, este perfect pentru persoane care alearga, merg cu bicicleta sau fac drumetii in natura.

Este un caine inteligent  si trebuie sa stabiliti inca de la inceput ierarhia si cine este seful. Altfel acesti caini vor lua decizii fara sa asculte pe nimeni.

Este extrem de activ si entuziast in natura. Exercitiul regulat este esential, altfel tind sa se plictiseasca si sa devina frustrati, sa roada si sa sape. Dar exercitiul nu inseamna doar exercitiu fizic  ci sunt necesare o multime de exercitii mentale pentru a-i mentine in forma.

Sanatate

Cainele din rasa Beauceron are o durata de viata de 8-10 ani. Nu are probleme majore de sanatate. Cu toate acestea, este susceptibil de unele probleme minore de sanatate, cum ar fi torsiunea gastrica si displazia de sold canina (CHD).

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button