Rase de caini

Rasa Ciobanesc German (German Sheperd)

Rasa Ciobanesc German (German Sheperd) este o rasa de caini de dimensiuni mari, apartinand grupului de caini de lucru. Inteligenta si versatila, aceasta rasa a fost dezvoltata initial in Germania pentru a pazi si pastori turmele de animale. Ciobanescul German necesita un stil de viata activ, fiind un insotitor si un protector ideal.

Blana: 3 varietati de par: lung, scurt si aspru (negru, negru cu pete maro/gri/cenusiu, samur)
Talia: mare, 22-40 kg, 55-65 cm
Caracter: alert, curios, inteligent, ascultator, curajos, incapatanat, agil, loial
Durata de viata: 10-12 ani


Ingrijire: periaj viguros de cateva ori pe saptamana

 

Istorie si context

De-a lungul anilor, cainele din rasa Ciobanesc German (German Sheperd) a servit numeroase functii: caine politist, caine ghid (insotitor), caine de paza, caine de razboi, caine de detectare a explozivilor si narcoticelor, caine de cautare si salvare, caine de spectacol si mai ales de pastorire. Dezvoltata in principal in scopul pazirii si pastoririi turmelor ciobanilor, au existat putine alte rase cu un repertoriu atat de versatil.Ciobanesc German (German Sheperd) sheperd

Max von Stephanitz, primul crescator oficial de caini German Sheperd, a fost atras de cainii ciobanesti folositi de germani. Acesta a observat ca exista mai multe tipuri diferite de caini ciobanesti, concluzionand ca trebuie introdus un standard de rasa.

Ii placeau cel mai mult cainii ciobanesti care aveau un aspect de lup, cu corpul puternic si urechile erecte si care aveau, de asemenea, o minte ascutita si o dorinta de a lucra.

In 1889 a cumparat un caine ciobanesc care indeplinea idealul sau, si i-a schimbat numele cainelui din Hektor Linkrshein in Horand von Grafrath (numit pentru orasul din apropiere Grafrath). A inregistrat cainele intr-un nou registru de rasa si a inceput sa creeze un standard, cu Horand ca baza genetica a rasei. In acelasi an, a fost format Verein für Deutsche Schäferhunde (Society for the German Shepherd Dog), format de Stephanitz si Artur Meyer pentru romovarea standardului de rasa al cainelui Ciobanesc German.

Exista unele polemici cu privire la cat de mult lup este de fapt o parte a rasei Ciobanesc german. S-a zvonit ca Horan era parte lup si ca Stephanitz folosea lupi la incrucisare. In insemnarile lui Stephanitz exista 4 tentative pentru incrucisari cu lupi in diferite puncte ale dezvoltarii rasei. Cu toate acestea, unii subliniaza ca la acea vreme, multi crescatori foloseau termenul „lup” pentru a descrie generic un model care este denumit in prezent „sable” (samur).

Alte relatari sugereaza ca, daca Stephanitz a folosit gene pure de lup, el a reusit sa dobandeasca aportul genetic al unor lupi care erau gazduiti intr-o gradina zoologica. In orice caz, in 1923, cand Stephanitz si-a scris cartea”The German Shepherd in Word and Picture” el sfatuia cu tarie sa nu se foloseasca lupii pentru incrucisare.

Stephanitz s-a concentrat pe forta, inteligenta si abilitatea de a lucra bine cu oamenii si a reusit atat de bine incat cainele Ciobanesc German (German Sheperd) a crescut constant in popularitate.

In timpul primului razboi mondial, rasa a fost aleasa ca sentinela de razboi de catre diferite tari. In acelasi timp, American Kennel Club (AKC) a ales sa schimbe denumirea rasei din German Sheepdog in Shepherd Dog, in timp ce Marea Britanie a redenumit-o Alsatian Wolfdog – ambii in incercarea de a separa rasa de radacinile sale germane.

In 1931, AKC a readus cainele la numele sau original: German Shepherd. De atunci, acesti caini se bucura de popularitate, fiind inclusiv vedete de film. Acest caine se afla in Top 10 cei mai popuari caini din SUA, ocupand locul 1 in multe orase americane.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Ciobanesc German (German Sheperd) are o blana dubla, formata dintr-un substrat gros si un strat exterior dens, usor ondulat sau drept. Parul sau, de obicei cafeniu cu negru, are o lungime medie, naparlind pe tot parcursul anului.

Exista 3 varietati de par: lung, scurt si aspru dar cea mai intalnita este cea cu par scurt si des.caine german

Are un corp lung, proportional cu inaltimea sa. Acest lucru confera cainelui putere, agilitate, elasticitate, pasi lungi si eleganti.

Personalitate si temperament

Ciobanescul german este foarte protector si devotat familiei si casei sale, pastrand un comportament suspicios si distantat in jurul strainilor.

Poate fi dominant si asertiv fata de alti caini, desi este in mod normal prietenos cu alte animale de companie din casa. Ciobanescul german este un caine extrem de versatil, afisand o inteligenta acuta in timp ce isi indeplineste cu atentie sarcinile.

Ingrijire

Ciobanescul german poate trai in aer liber intr-o clima rece sau temperata, dar ii place sa locuiasca si in interior.

Antrenamentele frecvente sau sesiunile de exercitii fizice sunt esentiale pentru a-si mentine mintea si corpul activ.

Deoarece Ciobanescul German naparleste pe tot parcursul anului, blana sa trebuie periata o data sau de doua ori pe saptamana pentru a indeparta parul mort, precum si pentru a preveni raspandirea sa in casa.

Sanatate


Cainele din rasa Ciobanesc German (German Sheperd) are o durata medie de viata de 10-12 ani.ciobanesc german

Este susceptibil la unele afectiuni grave de sanatate, cum ar fi:

  • displazia cotului
  • displazia canina de sold (CHD)
  • cardiomiopatia
  • hemangiosarcomul
  • panosteita
  • boala von Willebrand (vWD)
  • mielopatia degenerativa
  • cauda equina
  • neoplasmele maligne
  • panusul
  • hot spots
  • alergii cutanate
  • torsiune gastrica
  • cataracta
  • fistule perianale

Aceasta rasa este, de asemenea, predispusa la o infectie fungica fatala datorita mucegaiului Aspergillus.

Datorita acestor susceptibilitati, Ciobanestii germani, la fel ca majoritatea celorlalti caini, trebuie sa fie vazuti de un medic veterinar pentru controale de rutina.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button