Rase de caini

Pit Bull Terrier American

Rasa Pit Bull Terrier American a fost cunoscuta sub multe nume, inclusiv Pit Bull sau American Bull Terrier. Este adesea confundat cu Terrierul American Staffordshire (Amstaff) insa cu toate acestea, Pit Bull Terrier American este o rasa distincta. Este cunoscut a fi o rasa canina loiala, protectoare si atletica.

Blana: scurta (cafeniu, negru, maro, gri, alb, tigrat, albastru)
Talia: medie, 14-27 kg (femele), 16-30 kg (masculi)
Caracter: inteligent, prietenos, afectuos, incapatanat, loial, curajos, jucaus
Durata de viata: 8-15 ani
Ingrijire: are nevoie de dresaj si socializare de la o varsta frageda

 

Istorie si context

Originile cainelui Pit Bull pot fi urmarite in Anglia, Irlanda si Scotia de la inceputul secolului al XIX-lea. Stramosii lui au fost rezultatul incrucisarii experimentale a diferitelor rase de Bulldog si Terrier. Cainii erau utilizati in cadrul unor lupte cu ursi si tauri, un sport sangeros in care cainele era antrenat sa atace pana cand animalul mai mare era invins. Cand acest sport a fost interzis in anii 1800, dar au fost apoi crescuti pentru luptele cu caini. Imigrantii europeni au introdus rasa Pit Bull in America de Nord.

Contrar reputatiei sale de rasa agresiva, Pit Bull-ul este considerat de multi ca un caine prietenos si sociabil. Intrucat cei care sunt loiali acestei rase au devenit din ce in ce mai activi in educatia si formarea rasei, Pit Bull-ul a devenit rapid un animal de companie popular.

Caracteristici fizice

Dimensiunea standard a unui Pit Bull Terrier American variaza de la medie la mare, avand o greutate de 14-30 kg. Are o constitutie musculoasa, indesata si un strat de blana scurt si neted, de diferite culori. Diferentele de dimensiune si culoare se datoreaza faptului ca rasa este un amestec intre diferitele tipuri de caini Bulldogi si Terrieri.

Corpul este lung, cu o coada scurta, asemanatoare biciului, care se termina intr-un punct. Urechile de dimensiuni mici-medii, sunt pozitionate sus, pe capul sau lat si plat. Cea mai definitorie caracteristica faciala a Pit Bull-ului este maxilarul sau larg si puternic.

Personalitate si temperament

Pit Bull Terrier American este protector si neinfricat, remarcandu-se prin temperamentul sau jucaus si natura prietenoasa. Pit Bull-ul este atletic si are o dorinta puternica de a multumi oamenii.

Are un puternic instinct de urmarire a prazii, datorita cresterii sale cu scopul de a urmari si supune animalele. Cu toate acestea, Pit Bull-ul nu este agresiv in mod natural fata de oameni si este afectuos cu copii.

Dresat si socializat de la o varsta frageda, poate invata sa se abtina de la agresiuni nejustificate fata de alti caini.

Ingrijire

Deoarece este o rasa extrem de energica si activa Pit Bull Terrier-ul American necesita exercitii zilnice – cu cat mai viguroase cu atat mai bine – pentru a invinge plictiseala si eventual comportamentul distructiv.

La fel ca rasa Greyhound, are un puternic instinct de urmarire a prazii. A soate Pit Bull-ul la o plimbare cu lesa este o parte importanta a socializarii pentru a se „juca frumos”. Cu toate acestea, trebuie sa se acorde intotdeauna grija mentinerii unui Pit Bull in lesa. Datorita instinctului de vanatoare poate fugi daca observa un potential animal prada.

Sanatate

Datorita staturii atletice si fondului divers de obtinere a rasei rasa Pit Bull tinde sa fie rezistenta, cu o durata medie de viata de 12 -14 ani, mai lunga decat multe rase de dimensiuni similare.

Exista unele afectiuni genetice la care trebuie sa fiti atent. Pit Bull-ul tinde sa sufere de boli ale oaselor, cum ar fi displazia soldului, mielopatia degenerativa si dislocarea rotulei.

Pit Bull-ul poate suferi de probleme ale pielii, cum ar fi raia sau alergii ale pielii, datorita stratului sau scurt de blana. Alte afectiuni de sanatate observate la Pit Bulls includ probleme tiroidiene si cardiace congenitale.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button