Rase de caini

Terrierul American Staffordshire (Amstaff)

Terrierul American Staffordshire (Amstaff) se remarca prin puterea sa impresionanta, natura protectoare si curajul neinfricat. Este adesea confundat cu Pit Bull Terrier American care este o rasa diferita, distincta. Principala diferenta este ca Terrierul American Staffordshire (Amstaff) are in general o structura osoasa si a capului mai mare, fiind mai greu decat ruda sa, American Pit Bull Terrier.

Blana: scurta si neteda
Talia: medie, 18-25 kg (femele), 25-32 kg (masculi)
Caracter: loial, prietenos, curajos, atent, tenace, excelent caine de paza
Durata de viata: 12-16 ani
Ingrijire: necesita dresaj intens

 

Istorie si context

Var al American Pit Bull Terrier, Terrierul American Staffordshire (Amstaff) a fost initial obtinut prin incrucisarea anumitor terrieri (de ex., English Smooth Terrier) cu o varietate mai veche de Bulldog.

Abilitatea excelenta de lupta a Terrier-ului American Staffordshire a facut ca rasa sa fie instantaneu favorita pentru fanaticii luptelor cu caini, un sport care a devenit popular in Statele Unite la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Spre deosebire de fanii luptelor cu caini din Anglia, americanii au preferat sa lupte cu animale mai mari. In SUA, cainii erau cunoscuti sub nume precum Yankee Terrier, Pit Bull Terrier si American Bull Terrier.

Terrierul American Staffordshire (Amstaff)

Rasa a fost acceptata pentru inregistrare de catre American Kennel Club in 1936, revizuind ulterior numele rasei in American Staffordshire Terrier in 1972.

Docilitatea a devenit aproape la fel de importanta ca ferocitatea pentru cainii de lupta intrucat stapanii aveau nevoie sa poata controla acesti caini puternici in mijlocul unei lupte. American Staffordshire a devenit in curand un caine de incredere cu un caracter bland.

Caracteristici fizice

Este o rasa de caine musculoasa, combinand o forta mare cu agilitate si gratie. Mersul sau saltat si centrul de greutate coborat,  il ajuta sa ramana echilibrat in timp ce sare si suficient de agil pentru a scapa cu usurinta din dintii unui adversar. Vorbind despre dinti, Terrierul American Staffordshire (Amstaff) are falcile extrem de puternice.

Are o blana scurta, neteda si stralucitoare care il face foarte atractiv. Blana sa poate fi intr-o singura culoare sau cu pete de diverse culori. Peste 80% sunt albi, negri sau cafenii.

Personalitate si temperament

In general, este un caine jucaus si docil, aratand afectiune strainilor in prezenta proprietarilor sai. Este un caine protector, bun cu copiii, dar este agresiv fata de unii caini, in special fata cei care ii provoaca.

Terrierul American Staffordshire (Amstaff)

Terrierul American Staffordshire (Amstaff) este indraznet, tenace si ferm. Isi doreste permanent atentia si dragostea proprietarului sau.

Ingrijire

Terrierul American Staffordshire (Amstaff) poate sta afara in conditii climatice temperate, dar se simte cel mai confortabil in interior, impartind casa cu stapanul sau.Terrierul American Staffordshire (Amstaff)

Aceasta rasa energica are nevoie de exercitii zilnice, cum ar fi un joc viguros in aer liber sau o plimbare lunga in lesa. Este necesara ingrijirea minima a blanii sale.

Rasa este  adesea plasata intr-un grup denumit in mod obisnuit „pit bulls”. Prin urmare, fiti pregatiti sa educati strainii sau trecatorii cu privire la natura blanda a rasei.

Sanatate

Avand o durata medie de viata de 12-14 ani, aceasta rasa este predispusa la probleme minore de sanatate (displazia cotului, hipotiroidism, boli de inima), precum si unor afectiuni majore (atrofia retiniana progresiva – PRA, displazia canina a soldului (CHD) desi rareori observata, sau Ataxia cerebeloasa).

Terrierul American Staffordshire (Amstaff) poate suferi  de ruptura de ligament incrucisat si alergii. Identificarea acestor probleme poate fi realizata intr-un cabinet veterinar – se pot efectua examene periodice de  tiroida, sold, si ochi, genunchi, etc .

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button