Rase de caini

Chinook – o rasa de caini foarte rara

Recunoscut ca fiind cainele oficial al statului New Hampshire, rasa de caini Chinook a fost dezvoltata pentru a fi cainele de sanie si de lucru perfect. Acum popular ca si caine de familie, Chinook este o rasa mare, prietenoasa si inteligenta.

Blana: maro-roscat (cu variatii de nuante), cafeniu, negru cu alb, cu marcaje negre sau maro-inchis
Talia: medie-mare, 23-41 kg, 56-66 cm
Caracter: afectuos, prietenos, inteligent, usor de dresat
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: datorita blanii sale duble, naparleste bianual

 

Istorie si context

Rasa de caine Chinook poate fi urmarita pana la un anumit stramos – un catelus nascut in 1917 intr-un cuib de trei catei si care a fost numit „Chinook”.

Arthur Walden din Wonalancet, New Hampshire, este recunoscut ca fiind primul proprietar de „Chinook”. Primul catelus a fost o combinatie intre un Mastiff, tip Saint Bernard pe partea tatalui si un Greenland Husky pe partea mamei.

Chinook a devenit un caine suficient de puternic si inteligent pentru a conduce o echipa de caini de sanie si suficient de prietenos si bland cu copiii pentru a fi un bun caine de familie.

Unul dintre lucrurile care l-au facut pe originalul  Chinook atat de interesant a fost ca nu seamana cu niciunul dintre parinti desi caracteristicile sale fizice vor fi transmise descendentilor sai.

Ulterior, rasa Chinook a devenit cunoscuta pentru dimensiunea, puterea si viteza sa, toate la superlativ. De fapt, majoritatea cainilor Chinook au fost folositi ca si caini de sanie, cunoscuti pentru capacitatea lor de a transporta incarcaturi grele pe distante mai mari decat alte rase.

In 1965, Chinook a fost declarat cel mai rar caine din lume de catre Guinness Book of World Records. Rasa Chinook a cunoscut in cele din urma o oarecare crestere a numarului de exemplare deoarece s-a raspandit in alte tari din intreaga lume si a fost recunoscuta de United Kennel Club in 1991.

Caracteristici fizice

Rasa de caini Chinook este foarte musculoasa, cu bot lung si urechi ascutite. Blana sa este de obicei maro-roscata, variind de la nuante mai deschise la o culoare rosiatica mai profunda cu marcaje negre pe bot, in jurul ochilor si in interiorul urechilor.

Personalitate si temperament

Este cunoscut ca fiind un caine bland si prietenos, care se intelege bine cu oamenii si cu alte animale. Desi este destul de mare, Chinook nu este agresiv si se stie ca uneori este timid. Initial crescut ca si caine de sanie, Chinook este foarte inteligent.

Nu le place sa stea singuri perioade lungi de timp. Le place compania oamenilor, sa fie imbratisati si rasfatati.

Ingrijire

Chinook are o blana dubla, care naparleste de doua ori pe an. Perierea zilnica poate ajuta la mentinerea naparlirii sub control.

Desi au fost crescuti ca si caini de sanie, nu trebuie sa ii adapostiti afara. Necesita miscare moderata si este un animal de companie bun pentru familie.

Sanatate

Cainii din rasa Chinook traiesc in medie aproximativ 10 – 15 ani. Nu exista probleme de sanatate specifice rasei. Cu toate acestea, pot aparea probleme ereditare comune, cum ar fi displazia soldului, epilepsia si atopia.

 

Cititi si despre alte rase de caini de sanie:

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button