Rase de caini

Rasa Ciobanesc mare de cireada elvetian

Cainele Ciobanesc mare de cireada elvetian (Greater Swiss Mountain Dog) este un caine mare si puternic. Impartasind o descendenta comuna cu cainele roman Molossus, a fost crescut ca si caine utilitar de tractiune, avand blana in marcaje tricolore familiare ale raselor de munte elvetiene.

Blana: tricolora (negru cu pete albe si rosii)
Talia: mare, 60-72 cm, 50-70 kg
Caracter: devotat, bland, neinfricat, alert, protectiv, increzator in sine
Speranta de viata: 10-11 ani

Ingrijire: periere saptamanala a blanii, frecventa trebuie crescuta in perioadele de naparlire

 

Istorie si context

Descris ca fiind cea mai mare si cea mai veche dintre cele patru tulpini de caini de munte elvetieni (sau Sennenhunde) Ciobanescul mare de cireada elvetian impartaseste descendenta comuna cu cainii molosi romani sau cu Mastiff-ul. Ceilalti caini de munte elvetieni sunt Ciobanescul de Berna, Ciobanescul de Appenzell si Cainele de munte Entlebucher.

Stramosii lor ar fi putut fi adusi de romani, cand au invadat zona. O alta teorie spune ca acesti caini au fost adusi de fenicieni in Spania, in jurul anului 1100 i.Hr.

Oricare ar fi cazul, rasa s-a raspandit in toata Europa si a fost incrucisata cu caini nativi, dezvoltandu-se in cele din urma in comunitati izolate, pe linii individuale. Au impartasit aceleasi principii si au functionat ca si caini de pastorire, caini de tractiune, caini de paza ai locuintelor si animalelor. Multi dintre caini erau cunoscuti ca si caini de macelar, sau „Metzgerhunde”.

Toti acesti caini care aveau aceeasi culoare au fost considerati a fi din aceeasi rasa pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Multi cred ca profesorul A. Heim si studiul sau asupra rasei native de munte din Elvetia in 1908 au dus la „nasterea” cainelui Ciobanesc de cireada mare elvetian. Profesorul Heim avea sa gaseasca un caine minunat, cu parul scurt, la un concurs de caini de munte din Berna si, crezand ca este o rasa diferita, l-a numit „Greater Swiss”, deoarece semana foarte mult cu puternicii caini elvetiei de macelar.

Popularitatea rasei a crescut foarte lent si a fost, de asemenea, franata de razboaiele mondiale. Abia in 1968, Greater Swiss Mountain Dog a ajuns in Statele Unite. American Kennel Club a admis ulterior rasa in clasa Diverse in 1985 si i-a conferit recunoastre completa 10 ani mai tarziu.

Caracteristici fizice

Cainele Ciobanesc mare de cireada elvetian (Greater Swiss Mountain Dog) are un corp urias si puternic, care este mai mult lung decat inalt. Rasa este caracterizata ca un caine de tractiune puternic. Cainele are o miscare lina, ceea ce reflecta o buna conducere.

Ciobanesc de cireada elvetian

Blana sa dubla (blana exterioara neagra cu pete rosii si albe) este alcatuita dintr-un strat exterior dens si un strat inferior gros. Acest caine are o expresie blanda si plina de viata.

Personalitate si temperament

Cainele Ciobanesc mare de cireada elvetian este vigilent, teritorial, alert si indraznet. Aceasta rasa sensibila si loiala este, de asemenea, un companion al familiei extrem de dedicat, bland cu alte animale de companie si cu copii.

Ingrijire

Deoarece este un caine de lucru traditional, acestei rase ii place sa petreaca timpul in aer liber, in special pe vreme rece.

Poate supravietui in aer liber intr-un climat rece, dar prefera sa petreaca mai mult timp cu familia sa umana. Cainelui ii place sa traga diverse incarcaturi.

Ciobanesc de cireada elvetian

O plimbare lunga si energica este suficienta pentru a-si indeplini cerintele zilnice de exercitii fizice. In interior, cainele are nevoie de mult spatiu pentru a se intinde.

Perierea blanii este suficienta o data pe saptamana, insa frecventa trebuie crescuta in perioadele de naparlire.

Sanatate

Cainele Ciobanesc mare de cireada elvetian(Greater Swiss Mountain Dog) poate suferi de probleme minore de sanatate precum distichiaza, panosteita, Osteochondrosis Dissecans a umarului (OCD) torsiune gastrica, convulsii, torsiune splenica si incontinenta urinara (la femele).

Este, de asemenea, predispus la displazia de sold canina (CHD), o problema majora de sanatate. Investigatiile la cot, ochi si umar sunt sugerate pentru aceasta rasa de caini.

 

Stiati ca…?

  • Ciobanescul de cireada elvetian este o rasa relativ noua, recunoscuta deplin in 1995
  • Este una dintre cele 4 rase de caini caini de munte elvetieni (sau Sennenhunde) din Alpii Elvetieni dezvoltate pentru pastorit, paza si caini de tractiune utilitari (celelalte 3 rase sunt Ciobanescul de Berna, Ciobanescul de Appenzell si Cainele de munte Entlebucher)
  • Rasa a fost reinviata la inceputul anilor 1900 de catre faimosul expert in domeniul cainilor, Dr. Albert Heim din Zurich

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button