Rase de caini

Rasa Samoyed – cainele zambaret

Rasa de caini Samoyed este o rasa cu un „zambet” caracteristic, format dintr-o usoara rasucire a colturilor gurii. Este un caine de lucru rezistent, crescut pentru pastorit si tras sania. Isi va orienta experienta si catre copiii familiei, „pastorindu-i” jucaus. 

Blana: medie-lunga (alb, crem, alb cu galben)
Talia: medie, 16-30 kg, 48-60 cm
Caracter: prietenos, jucaus, incapatanat, sociabil, alert, prietenos, independent
Durata de viata: 12-14 ani

Ingrijire: puternice instincte de pastorit

 

Istorie si context

Rasa Samoyed este numita dupa grupul de oameni nomazi Samoyed, care a venit din Asia centrala in nord-vestul Siberiei. Acestia depindeau exclusiv de reni pentru hrana lor, astfel ca rasa Samoyedtrebuiau sa se miste constant cu turma, pentru a se asigura ca renii aveau suficienta hrana.

Pentru aceasta, au folosit caini spitz puternici pentru pastorit si pentru protejarea renilor de pradatorii arctici feroce. Acesti caini au fost tratati ca membri ai familiei, au locuit in corturile nomazilor si au tinut de cald copiilor in pat. Uneori au fost de ajutor la trasul saniilor si barcilor, precum si la vanatoarea de ursi.

La sfarsitul anilor 1800, rasa Samoyed a inceput sa soseasca in Anglia. Cu toate acestea, nu toate importurile timpurii au fost rasa alba, obisnuita astazi. Unul dintre aceste importuri timpurii a fost oferit Reginei Alexandra, care a muncit din greu la promovarea rasei Samoyed. Interesant este faptul ca exista mai multe pedigree-uri moderne care pot fi urmarite la acest caine. 

Primul samoyed a ajuns in Statele Unite in 1906, cadou de la Marele Duce Nicolae al Rusiei. La acea vreme, rasa a devenit bine cunoscuta pentru capacitatea sa de a depasi alti caini de sanie. La inceputul secolului al XX-lea, cainii Samoyed vor deveni membri ai diferitelor echipe de sanie in expeditiile catre Polul Sud si Antarctica. 

Incepand cu cel de-al doilea razboi mondial, crescatorii de caini americani au facut Samoyedul destul de popular, atrasi fiind de rasa pentru aspectul sau stralucitor, rafinat si faptele curajoase. 

Oamenii Samoyed s-au stabilit cu mult timp in urma, insa rasa de caini Samoyed continua sa se raspandeasca in intreaga lume.

Caracteristici fizice

Rasa Samoyed face parte din familia cainilor Spitz, care mai poarta denumirea de „caini primitivi”, cu trimitere la originea foarte veche si puritatea tiparului genetic.

rasa Samoyed

Au un corp compact, musculos si puternic, dar lung. Se aseamana cu cainii Spitz in privinta combinatiei de forta, demnitate, agilitate si gratie.

Are un pas agil si rapid, cu o buna directie. Are o expresie plina de viata, subliniata de zambetul sau, format din colturile rasucite ale gurii.

rasa Samoyed

Blana sa dubla este rezistenta la intemperii, fiind alcatuita dintr-un substrat gros si moale si un strat exterior drept, care straluceste precum argintul.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Samoyed creeaza o relatie stransa cu familia sa. In general, este prietenos cu alti caini, animale de companie si straini. In interiorul casei va ramane calm, dar acest caine istet necesita zilnic antrenament mental si fizic. Daca se plictiseste va incepe sa latre si sa sape gauri. 

caine sanie

Este ascultator si dispus sa faca pe plac proprietarului sau, dar poate fi incapatanat si independent uneori. Are tendinta de a „pastori” copii. In general, este bland si jucaus, fiind un tovaras perfect pentru copii sau persoane din oricare grupa de varsta.

Ingrijire

Cainele din rasa Samoyed adora vremea rece, pastoritul si trasul saniei.

caini de sanie

Chiar daca poate trai afara intr-o clima rece sau temperata, prefera sa ramana in casa, impartasind compania umana. Aceasta rasa activa si plina de viata necesita exercitii zilnice, sub forma de alergare, o plimbare lunga sau un joc energic.

Blana sa densa trebuie sa fie pieptanata si periata de 2-3 ori pe saptamana si zilnic in timpul sezonului de naparlire.

Sanatate

Samoyed-ul are o durata medie de viata de 10-12 ani. Problemele majore de sanatate ale acestei rase sunt displazia canina de sold (CHD), diabetul si  atrofia retiniana progresiva (PRA).

Problemele mai putin intalnite de sanatate sunt torsiunea gastrica, cataracta si hipotiroidismul.  Medicul veterinar poate efectuaa examinari periodice de ochim sold  si tiroida pentru identificarea acestor probleme.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button