Rase de caini

Rasa Alaskan Husky

Rasa Alaskan Husky nu este in realitate o rasa de caine, ci mai degraba o categorie de caini in care se inscriu doar cei mai buni caini de sanie. Nu are un standard fiziologic definit, si nici o genealogie stabilizata. Majoritatea cainilor Alaskan Husky au urechi ascutite si o coada curbata pe spate.

Blana: medie-lunga
Talia: medie spre mare, 18-27 kg
Caracter: prietenos, afectuos, loial, jucaus, devotat, musculos, curios
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: Are nevoie de spatiu si timp in aer liber.

 

Istorie si context

Alaskan Husky, desi nu este o rasa recunoscuta de la sine, provine din incrucisarea mai multor alte rase. Scopul cresterii unui Alaskan Husky este de a crea cel mai bun caine de lucru posibil, astfel incat liniile genealogice vor depinde de scopul specific pentru care va fi folosit un caine Alaskan Husky.

In ceea ce priveste scopul crearii sale, Alaskan Husky este de neegalat. Nici o alta rasa de caine nu se poate compara cu el. A fost selectat dintr-o serie de incrucisari intre Husky siberian, malamut de Alaska, ciobanesc german, ogar englez si caini de sanie innuiti. Prin urmare, Alaskan Husky au o origine destul de hibrida.

caine Alaskan Husky

Caracteristici fizice

Alaskan Husky se aseamana aparent cu Husky Siberian. Deoarece Alaskan Husky este mai mult o categorie generala decat o rasa stricta, culoarea blanii variaza. La fel si talia, masculii avand intre 21-25 kg iar femelele 17-20 kg.  In general, sunt caini puternici, curiosi, perseverenti, putand sari cu usurinta peste garduri inalte chiar si de 1,80m din pozitia sezand.

Alaskan Husky este mai mare si mai slab decat Husky-ul siberian cu aspect similar. In imp ce Husky siberian are ochi albastri sau de culori diferite (albastru si maro), Alaskan Husky are in general ochi caprui.

Are o vedere buna, este foarte rezistent, mersul lui fiind constant si neobosit. Blana sa este groasa si alcatuita dintr-un strat dublu, cu un strat exterior dens, lanos, uleios, oferind cea mai buna izolare termica. Desi ochii au un aspect „asemanator lupului”, expresia este blanda.

Personalitate si temperament

Alaskan Husky variaza atat ca si temperament, cat si ca aspect. Este adesea afectuos cu oamenii, precum si cu alti caini si este cunoscut pentru imbratisarea lor entuziasta. Desi Alaskan Husky este de obicei considerat a fi un „jumper”, el sare de obicei pe oameni din afectiune, nu din dominatie.

Este loial dar extrem de independent si nu va ramane aproape daca este lasat liber. Este un aventurier, iubeste plimbarile cu masina si schimbarile de rutina. Poate fi incapatanat si rautacios, fara un stapan ferm. Daca nu dispuneti de suficient timp pentru un caine, un Alaskan Husky nu este potrivit pentru dvs.

Ingrijire

Blana unui caine Alaskan Husky se va auto-curata, la fel ca in cazul Malamutului de Alaska sau Husky-ului siberian. Prin urmare, nu necesita toaletarea blanii sau baie decat foarte rar. Naparlirea are loc o data pe an, primavara. Nu pierde par pe tot parcursul anului.

Alaskan Husky este extrem de energic, cu o rezistenta aparent de nestins. Nu ii va merge bine intr-un apartament la bloc, deoarece are constant nevoie de exercitii. O casa spatioasa, cu o curte mare, este ideala pentru Alaskan Husky.

Sanatate

In general, se considera ca este o rasa sanatoasa, dar tinde sa fie victima unor probleme de sanatate genetica similare celor gasite la rasele pure. Acestea pot include atrofia progresiva a retinei, care culmineaza cu orbirea si hipotiroidismul, si o deformare congenitala a laringelui, care determina cainele sa emita un suflu suierator in timpul respiratiei. De aici si porecla data cainilor Alaskan Husky de  „suieratori” („wheezers”).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button