Ingrijirea cainilor

Inca un caine? 10 intrebari pe care trebuie sa vi le puneti inainte

Nu sunt cainii cele mai loiale, prostute, adorabile, si iubitoare creaturi? Daca sunteti deja proprietarul unui caine, este simplu sa presupunem ca s-ar putea sa va ganditi sa aduceti acasa un prieten canin pentru cainele dvs. Insa inainte de aduce acasa inca un caine, exista cateva lucruri importante de luat in considerare, de la personalitatea si comportamentul primului dvs. caine, pana la timpul si angajamentele financiare pe care trebuie sa vi le asumati.

Puneti-va urmatoarele 10 intrebari inainte de a decide daca ar trebui sa va luati inca un caine:

 

10 intrebari pe care trebuie sa vi le puneti inainte de a aduce acasa inca un caine

 

1. Cat de bine se comporta actualul dvs. caine?

Fiti sincer: cainele dvs. are un comportament problematic? Daca da, cel mai bine este sa rezolvati aceste probleme inainte de a aduce acasa inca un caine.

Daca aveti un caine cu probleme de agresivitate sau anxietate, va afecta si noul dvs. caine. Pentru ca noul caine va prelua comportamentele cainelui pe care il aveti deja.

Exista o conceptie gresita obisnuita conform careia un al doilea caine va ajuta la rezolvarea problemelor comportamentale ale primului dvs. caine. Insa nu este aproape niciodata cazul – si de fapt, adaugarea unui alt animal de companie in mediul lor poate inrautati lucrurile. Daca cainele dvs. are chiar si o singura problema de comportament, asteptati pana acel caine este dresat pe deplin, pentru a nu agrava problema.

2. Cainele dvs. este prietenos cu alti caini?

Poate cainele dvs. se comporta bine cand sunteti singuri impreuna. Dar cum se comporta cand mai apare alt caine in peisaj? Uneori, chiar si cei mai cuminti caini pot deveni agresivi cu alti caini.

Daca cainele dvs. nu interactioneaza in mod regulat cu alti caini, il puteti duce intr-un parc sau intr-o gradinita pentru caini pentru a afla cum reactioneaza la compania acestora. Daca le permit altor caini sa se apropie si sa se salute (sa isi adulmece posteriorul), atunci probabil ca totul este in regula. Daca insa cainii dau semne de agresivitate sau teama, este posibil sa aveti nevoie de antrenament de socializare a cainelui dvs. actual inainte de a mai adauga inca un caine familiei.

Daca tot nu sunteti sigur, poate este o idee buna sa adoptati temporar un nou caine. Vedeti cum se potriveste in viata dvs. si cum va potriviti dvs. in viata lui, daca este un avantaj reciproc avantajos.inca un caine

3. Cati ani are cainele dvs.?

La fel ca si in cazul copiilor nostri, varsta poate juca un rol esential in dinamica dintre cainii dvs. Unii sunt de parere ca un al doilea caine in familie este benefic atunci cand primul caine este mai in varsta, in timp ce altii prefera sa aiba doi caini de varsta apropiata. Cert este ca nu exista o regula stricta.

Nu credem ca este neaparat un lucru bun atunci cand primul dvs. caine este in varsta, deoarece multi caini varstnici vor doar sa se relaxeze cu stapanii lor intr-un mediu linistit. Sosirea unui catelus nou tanar va tulbura pur si simplu intregul echilibru al casei. Totusi, daca aveti un caine in varsta insa plin de energie, un catelus ar putea fi potrivit.

4. Cat de mare este cainele dvs.?

Daca un caine de sex opus, dar de aceeasi rasa ca si cainele dvs. ar cauza unele provocari cu care nu doriti sa aveti de-a face, poate este mai bine sa alegeti o rasa diferita pentru al doilea caine.

Un mascul mai mare cu o femela mai mica pot functiona deosebit de bine. Masculii sunt adesea contra agresiunii fata de femele, iar cainii mai mari sunt contra agresiunii fata de catei mici.

Totusi, nu doriti o diferenta de marime atat de mare incat un caine sa-l raneasca pe celalalt doar calcandu-l accidental.

5. Cainele dvs. are probleme medicale?

Bolile pot fi dificile atat pentru caini, cat si pentru stapanii lor. Daca cainele dvs. sufera de o afectiune medicala, discutati cu veterinarul daca stresul de a adauga un al doilea caine ar putea fi daunator pentru el. Daca un al doilea caine s-ar putea sa ii faca rau cainelui existent sau sa-i submineze tratamentul, cel mai bine este sa fiti precaut si sa asteptati pana sa aduceti un nou caine acasa.

Nu uitati ca un animal de companie suplimentar va necesita mai mult timp si bani, pe langa atentia suplimentara si costul de ingrijire a cainelui dvs. existent. Daca nu dispuneti deja de oricare dintre aceste resurse, ganditi-va de doua ori. Informati-va cu privire la costurile unui nou caine.

6. Cat timp va permiteti sa petreceti cu cainele?

Inainte de a cumpara inca un caine, luati in considerare cat de des veti fi acasa si disponibil pentru cainii dvs., atat in prezent, cat si in viitor. Chiar daca acum lucrati poate de acasa, este important sa va intrebati ce se va intampla odata ce va intoarceti la munca.

Cainii vor fi in siguranta daca lipsiti toata ziua? Cine va avea grija de ei daca calatoriti? Este mai bine sa evitati ca acestia sa ajunga la un caz urat de anxietate de separare daca lucrurile se schimba drastic in viitor.

Cainii au nevoie de timpul nostru si au nevoie de angajamentul nostru. Nu au nevoie sa fiti langa ei non-stop, insa trebuie sa va ganditi daca le puteti oferi energia si atentia de care au nevoie. Ceea ce inseamna ca daca majoritatea timpului dvs. este ocupat cu alte sarcini solicitante (serviciu, copii, etc.), s-ar putea sa nu fie cel mai bun moment pentru inca un caine.

7. Aveti loc pentru inca un caine?

Spatiul este o preocupare pentru orice proprietar de caini. Marimea spatiului difera in functie de cat de mari si activi sunt cainii dvs. Oricum ar fi, trebuie sa va luati inca un caine doar daca aveti suficient spatiu, si fiecare caine va detine propriul spatiu sigur. Astfel, niciunul dintre ei nu va deveni teritorial.

Ganditi-va si daca in blocul in care locuiti aveti nevoie de permisiune pentru a tine doi caini.

8. Va puteti permite inca un caine?

Inca un caine in familia dvs. s-ar putea sa fie cea mai buna decizie pe care ati luat-o vreodata. Dar poate fi si una costisitoare. De la facturile pentru veterinar (atat asteptate, cat si neasteptate) la hrana pentru caini, medicamente, tratamente preventive, exista o lista lunga de cheltuieli care vin cu ingrijirea oricarui caine.

Iar daca credeti ca un al doilea caine vine doar cu o mica suma in plus, va inselati. Costul este dublu.

9. Va veti mai dori un al doilea caine peste 10 ani?

In calitate de proprietar de animale de companie stiti deja ce fel de angajament serios implica un caine. Un alt doilea caine adauga si mai multa responsabilitate vietii dvs. pe termen lung.

Trebuie sa va intrebati daca peste 5-10 ani viata dvs. va fi la fel, se va extinde sau daca inca un caine va adauga stres suplimentar si responsabilitati. Desigur, multe familii au atat copii, cat si mai multi caini, asa ca nu este imposibil sa-i gestionati pe toti deodata. Intrebarea este, insa, aceasta combinatie de responsabilitati este potrivita si pentru dvs.?

10. Familia dvs. isi doreste inca un caine?

Daca va impartiti casa cu alte persoane, fie ca sunt membri ai familiei sau colegi de apartament, decizia de a lua inca un caine nu este doar o decizie personala. Este nevoie de angajament din partea tuturor celor din locuinta. Asa ca ar trebui sa luati un alt caine numai dupa ce va asigurati ca toata lumea este de acord. In plus, trebuie sa stabiliti cum vor fi distribuite responsabilitatile cu noul caine.

 

Inca un caine in casa dvs. poate fi un eveniment incitant si pln de satisfactii. Dar este o decizie care nu ar trebui luata cu usurinta. Doar pentru ca v-ati descurcat bine cu un singur caine nu inseamna ca veti avea un succes garantat cu doi. Asa ca, inainte de a decide daca ar trebui sa va luati inca un caine, luati in considerare fiecare scenariu posibil si pregatiti-va pentru neasteptat.

Inca un caine poate fi o idee grozava. Trebuie sa va asigurati insa sa parcurgeti toate aceste intrebari de mai sus si sa va ganditi serios la ele.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button