CainiIngrijirea cainilor

Catelusi si bebelusi. Cum le faceti cunostinta?

Faceti prezentarile intre catelusi si bebelusi in mod corespunzator si acestia vor deveni prieteni de nedespartit. Interactiunea unui caine cu bebelusii poate avea nenumarate beneficii pozitive. Studiile releva ca acei copilasi care cresc cu animale de companie in familie, au sanse mult mai mici de a dezvolta alergii la caini pe masura ce cresc.

Pe de alta parte, puii de caine naivi, la fel ca si sugarii activi, au potentialul de a se rani sau chiar de a se teroriza reciproc. Cand  asteptati un nou copil sau asteptati vizita unui copil, pregatiti-va catelul in avans pentru a va asigura ca interactiunile raman in siguranta.

 

De ce catelusii iubesc copiii dar in acelasi timp se tem de ei?

Majoritatea puilor de catel sunt curiosi cu sugarii, pentru ca au atat de multe mirosuri interesante: lapte, mancare pentru bebelusi, caca… cum sa nu fie interesati de acestia? Cainii adulti increzatori sunt adesea foarte toleranti cu bebelusii, deoarece isi dau seama ca sunt copilasi si nu oameni mari.

Puii de catel nu au experienta cu sugarii sau copii mici, care se pot dovedi infricosatori daca ii fugaresc, ii trag de coada sau fac zgomote ciudate si ascutite. Bebelusii care se tarasc pot imita comportamentul prazii prin sunetele si actiunile lor. Cainele precaut se poate schimba fie in modul agresiv de joc, fie poate deveni defensiv si incearca sa alunge „creatura” care il sperie, cu maraituri si dinti infricosatori. Niciuna dintre optiuni nu este buna.

 

Inainte ca bebelusul sa vina acasa

Viitoarele mamici au la dispozitie 9 luni pentru a se pregati inainte ca bebelusul sa vina acasa. Planificarea din timp asigura ca noile rutine, mobilierul si chiar unele mirosuri devin familiare cainilor dvs. pana la sosirea bebelusului.

catelusi si bebelusi

 

Iata cateva strategii pentru a va ajuta catelul sa accepte schimbarile iminente:

  • Lasati catelusul sa exploreze

Permiteti-i animalului de companie sa investigheze camera destinata bebelusului. Acest lucru este valabil mai ales daca anterior, catelusul a avut acces liber in camera. Noua interdictie poate provoca probleme de comportament catelusului dvs. Luati in considerare protectia catelusului, puneti jucariile si scutecele bebelusului intr-un loc sigur, departe de catelusul curios.

  • Gestionati accesul in incaperea bebelusului

Instalati o poarta pentru bebelusi la intrarea in camera bebelusului, astfel incat animalul dvs. de companie sa poata vedea in camera si sa poata lua parte la bucuria familiei, dar care sa il tina la distanta atunci cand nu ii puteti supraveghea actiunile.

  • Obisnuiti-l cu plansul

Plansul bebelusilor suna uneori similar cu cel al prazii, astfel incat poate fi un lucru suparator si deranjant pentru unii caini sa il auda. Inregistrati plansete de sugari si redati-le inapoi catelului pentru a-l obisnui cu aceste sunete. Catelusul poate ignora sunetul sau ii poate starni curiozitatea. Recompensati comportamentul cu o laude calme.

  • Oferiti asociatii pozitive

Oferiti catelusului recompense speciale atunci cand actioneaza intr-un mod calm in preajma zonelor destinate bebelusului.

  • Raspanditi miros de bebelus

Cu cateva saptamani inainte de sosirea bebelusului, incepeti sa va dati cu pudra sau lotiuni pentru bebelusi, astfel incat catelusul sa asocieze mirosul cu o persoana iubita, cu care se simte in siguranta, si pe care o cunoaste deja.

  • Ajustati-va programul

Dupa sosirea unui bebelus, lucrurile nu vor mai fi la fel. Si in special programul dvs. de rutina. Pregatiti-va puiul astfel incat sa fie deja obisnuit cu noul program si asigurati-va ca veti include timp special pe care sa i-l dedicati, pentru a nu se simti neglijat. In timp ce sunteti pe buna dreptate fericit, incantat si epuizat cu un nou copil in casa, excluderea catelusului din bucuria dvs. nu face decat sa il deruteze foarte tare.

  • Oferiti catelusului un mic avans

Cand copilul se naste, aduceti acasa, inaintea lui, ceva care sa miroasa a bebelus, cum ar fi o paturica pentru bebelusi sau o hainuta, pentru ca puiul de catel sa poata face cunostinta in avans cu acesta.

  • Pulverizati solutie cu feromoni pe sosetele pentru copii

Pentru puii de catel care se sperie usor si tind sa aiba un comportament fricos, este bine sa folositi putina solutie cu feromoni DAP (Dog Appeasing Pheromone) pe care sa o pulverizati pe sosetele pentru bebelusi. In acest fel incaltamintea contine feromonii canini „impotriva fricii”, care ajuta la pastrarea calmului puilor de caine. Puneti copilul sa poarte sosetele si iata! Copilul dvs. miroase a ceva cu care catelul se simte in siguranta, astfel incat cainele dvs. recunoaste “de-a gata” copilul ca pe un membru sigur si acceptabil al familiei.

 

Cum faceti prezentarile intre catelusi si bebelusi

Cand aduceti acasa copilul, tratati evenimentul intr-o maniera obisnuita, fara sa ii dai catelului impresia ca faceti mare caz de acest eveniment (chiar daca este un moment important). Intentia dvs. este ca puiul de catel sa inteleaga ca aceasta este o parte normala din viata lui. Asadar:

catelusi si bebelusi

  • Comportati-va normal

Nu exagerati momentul introductiv. Daca pare interesat, lasati-l pe catelus sa adulmece piciorusele copilului, poate chiar purtand acele sosete parfumate cu feromoni. Daca aveti mai multi caini, permiteti fiecarui caine sa miroase pe rand piciorusele bebelusului, astfel incat sa nu va copleseasca prin entuziasmul lor. Permitand catelusului sa miroasa si sa atinga noua creatura, va intelege ca nu are de ce sa se teama.

  • Incurajati simtul proprietatii

Incercati sa faceti referire la copil ca apartinand cainelui dvs., de exemplu numindu-l „bebelusul lui Spot”. Desi suna prostesc, insa doar rostirea acestor cuvinte, va schimba atitudinea dvs., care va fi una reconfortanta si calmanta pentru catelus.

  • Recompensati calmul si increderea

Laudati puiul de catel atunci cand are un comportament adecvat si ignorati un comportament timid sau fricos.

  • Asociati lucruri bune

Puii invata rapid sa asocieze bebelusul cu ceea ce este important pentru ei. Daca il ignorati sau il certati pe catelus cand copilul este aproape, puiul va dobandi asocieri negative. Aflati ce iubeste catelul dvs. si conectati-l la prezenta bebelusului. Va puteti juca de exemplu cu jucaria sa preferata atunci cand bebelusul doarme la dvs. in brate.

 

Aceste sfaturi va pot ajuta sa creati un mediu sigur si fericit atat pentru catelul dvs. cat si pentru noul copil, astfel incat sa creasca impreuna ca prieteni, poate chiar si cei mai buni amici. Desigur, nu lasati nici macar cei mai prietenosi caini nesupravegheati cu bebelusul dvs., deoarece se pot intampla accidente intr-o clipita. Aplicati aceleasi sfaturi si pentru cazurile in care vin in vizita copilasi un pic mai mari.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button