CainiIngrijirea cainilor

Dezvoltarea puilor de caine intre 1 si 8 saptamani

Puii mici de catel au nevoie de ingrijiri speciale. La varsta frageda de 1 saptamana, un catelus este inca un nou-nascut si extrem de dependent de mama sa. In urmatoarele saptamani puiul va incepe sa se transforme intr-un catelus. Intre 1 si 8 saptamani au loc multe schimbari interesante in dezvoltarea puilor de caine.

 

Dezvoltarea fizica a puilor de caine intre 1 si 8 saptamani

La 1 saptamana, ochii catelusilor sunt inca inchisi. Ochii vor incepe sa se deschida in a 2-a saptamana de viata, de obicei intre 10 si 14 zile. Cu toate acestea, la inceput, nu vor putea vedea clar. Ochii se vor deschide treptat mai largi, dezvaluind ochii de un albastru-cenusiu cu aspect cetos. Ochii catelusilor vor continua sa se dezvolte in urmatoarele cateva saptamani, ajungand la o vedere completa in jurul varstei de 8 saptamani.

Urechile catelusilor incep sa se deschida la scurt timp dupa ce se deschid ochii, in general intre 14 si 18 zile. Auzul lor va continua sa se dezvolte pana cand puii vor avea aproximativ 8 saptamani.

Puii nou-nascuti nu isi pot sustine greutatea in primele 2 saptamani de viata, asa ca se tarasc pe burta, impingandu-se cu picioarele si consolidandu-si astfel puterea. Majoritatea puilor vor putea sa stea pe picioare intre 15-21 zile. De obicei, incep sa mearga cu un mers oscilant in jurul varstei de 21 pana la 28 de zile.

Puii trebuie stimulati sa urineze si sa isi faca nevoile in primele cateva saptamani de viata. Mama catelului face acest lucru lingand zonele anale si genitale. Daca cresteti un pui de catel orfan, puteti folosi o carpa calda sau umeda sau un mic tampon de bumbac pentru a stimula zona. Puii isi dezvolta treptat capacitatea de a urina si de a-si defeca singuri in jurul varstei de 3 pana la 4 saptamani.

Puii se nasc fara dinti. Dintii lor de lapte vor incepe sa erupa intre 2 si 4 saptamani si sa ramana pana la varsta de aproximativ 8 saptamani.

 

Schimbari de comportament a puilor de caine intre 1 si 8 saptamani

Pentru puii nou-nascuti, primele 2 saptamani de viata inseamna somn si mancare. Dupa 14 zile, schimbarile fizice deschid o lume cu totul noua. Puii incep sa vada, sa auda si sa mearga. Pana la varsta de 21 de zile, ei incep sa exploreze lumea si sa invete cate ceva despre a fi caini.

Acesta este si momentul in care incepe procesul de socializare. Puii invata cum sa interactioneze cu alti caini interactionand cu mama lor si cu ceilalti „colegi de litiera”. Socializarea umana este de asemenea importanta si in acest moment al vietii.

In jur de 7 pana la 8 saptamani, va incepe prima „perioada de imprimare a fricii”. Acesta este un moment in care majoritatea puiilor se pare ca se tem de lucruri noi. Orice lucru invatat inainte de aceasta perioada ii poate face sa depaseasca acest moment mai usor.

 

Sanatate si ingrijire

Mama poarta in continuare cea mai mare parte a grijii pentru puii ei pana cand vor fi intarcati complet, la varsta de 5 pana la 7 saptamani. Cu toate acestea, puii ei vor deveni tot mai putin dependenti de ea dupa varsta de 3 pana la 4 saptamani. S-ar putea sa descoperiti ca puii ratacesc in afara micului lor „cuib” si incearca sa exploreze mai mult din teritoriul casei. Cel mai bine ar fi sa tineti mama si puii intr-un tarc atunci cand nu sunteti acasa.

Primele cateva saptamani de viata reprezinta o perioada de vulnerabilitate pentru pui. Daca un catelus nu creste in acelasi ritm ca si fratii sai, ar trebui sa fie vazut de un veterinar cat mai curand posibil. In plus, orice semn de boala, oricat de subtil ar fi, trebuie luat in serios.

 

Alimentatie

In primele 3 saptamani de viata, puii obtin hrana de care au nevoie din laptele mamei lor. Daca puiul a fost orfan sau are nevoie de nutritie suplimentara, o formula de hrana pentru pui de catei poate furniza nutrientii necesari.

Dupa ce au erupt dintii de lapte, pe la aproximativ 3 saptamani, puii pot fi gata de intarcare. Mama ar putea incepe in mod natural acest proces, pe masura ce simte dintii de catelus piscand-o de tetine. O modalitate buna de a face trecerea la hrana pentru caini este sa utilizati mancare pentru catei din conserva sau inmuiata (folositi o formula calda sau apa pentru a inmuia hrana crocanta). Asigurati-va ca alegeti un aliment pentru caini destinat cresterii. Ii puteti incuraja sa manance lasandu-i sa guste de pe degetul dvs. Pe masura ce puii se obisnuiesc cu mancarea pentru catei, vor necesita alaptare din ce in ce mai putin. Majoritatea puilor sunt complet intarcati pana la varsta de 6 pana la 7 saptamani.

 

Dresaj si socializare

Puii intre 1 si 3 saptamani sunt inca prea tineri pentru a raspunde la dresaj sau socializare. La 3-4 saptamani, ei sunt capabili sa vada, sa auda, sa mearga si sa urineze / sa-si faca nevoile singuri. Desi creierul lor se dezvolta inca, sunt capabili sa invete unele lucruri.

Desigur, este inca important ca acesti pui tineri sa ramana cu mama si cu ceilalti pui pana la varsta de 8 pana la 12 saptamani. Inca de la varsta de 3 pana la 4 saptamani, puteti incepe sa introduceti cutia si sa incepeti o pregatire de baza pentru a invata puiul de caine sa utilizeze litiera. Chiar daca puii vor sta in casa in primele 8-12 saptamani, puteti incepe sa pregatiti terenul.

Timpul cuprins intre 4 si 6 saptamani marcheaza inceputurile socializarii. Desi catelusul trebuie sa ramana la mama sa, acum este gata sa fie dus in locuri noi si expus la noi zgomote. Ar trebui sa inceapa intalnirea cu oameni de toate varstele si aparentele. Aceasta include copiii, care stiu sa se comporte in preajma cainilor si care se vor descurca cu catelusul cu blandete.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button