CainiIngrijirea cainilor

Hortensiile sunt otravitoare pentru caini si pisici?

Hortensiile sunt plante cu frunze largi, plate si flori mari, care vin intr-o varietate de culori, cum ar fi roz, rosu, violet, albastru si alb. Desi sunt, fara indoiala, frumoase,  hortensiile sunt otravitoare pentru caini si pisici.

Insa inainte de a intra in panica si sa va aruncati tufa de hortensii sau ghivecele la gunoi, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti. Iata in ce mod pot afecta hortensiile cainii si pisicile si ce va trebui sa faceti daca animalul dvs. de companie rontaie una.

De ce sunt hortensiile otravitoare pentru caini si pisici?

Frunzele, florile si mugurii plantei de hortensie contin o substanta chimica cunoscuta sub numele de amigdalina.

Amigdalina este o glicozida cianogena gasita in multe plante. In forma sa naturala, amigdalina nu este toxica. Insa atunci cand este metabolizata de organism (fie ca este om, caine sau pisica), produce cianura, care poate fi toxica pentru mamifere. Toate partile plantei de hortensie contin amigdalina, dar se crede ca cele mai mari concentratii sunt in flori si frunzele tinere.

hortensiile caini pisici

Gradul de otravire cu hortensie depinde de doza. Asta inseamna ca animalul dvs. de companie trebuie sa manance o anumita cantitate din planta pentru a prezenta semne de otravire. Animalele de companie mai mici prezinta un risc mai mare de otravire pur si simplu pentru ca trebuie sa consume mai putin decat o fac animalele mai mari pentru a se imbolnavi.

Vestea buna este ca otravirea cu hortensie la caini si pisici este rara, deoarece trebuie consumata o cantitate foarte mare de hortensie pentru ca animalele de companie sa manifeste simptome. Deoarece simptomele sunt de obicei usoare, cazurile raman adesea neraportate.

Simptome de otravire cu hortensie la caini si pisici

Cele mai frecvente simptome asociate cu intoxicatia cu hortensie sunt legate de tractul gastrointestinal. Cainii sau pisicile care consuma suficiente frunze, flori si/sau muguri de hortensie pot suferi varsaturi si diaree. In cazurile severe, intoxicatia cu hortensie poate provoca letargie, depresie si confuzie.

Ce sa faceti daca animalul dvs. de companie s-a intoxicat cu hortensie

Semnele intoxicatiei cu hortensie apar in aproximativ 30 de minute dupa ingestie. Daca observati oricare dintre simptomele de mai sus dupa ce animalul dvs. de companie s-a jucat sau a adulmecat in apropierea unui tufis de hortensie, luati legatura imediat cu medicul veterinar.

hortensiile caini pisici hortensiile caini pisici

Duceti cu dvs. la veterinar o mostra de planta, inclusiv frunze si flori, astfel incat medicul veterinar sa poata identifica in mod corespunzator planta.

Medicul veterinar va poate pune cateva intrebari si va efectua un examen fizic. Deoarece otravirea poate avea aceleasi simptome cu alte afectiuni, acesta poate efectua si unele teste pentru a exclude alte probleme. Testele pot include analize de sange si un test de urina pentru a se asigura ca functia organului animalului dvs. de companie este normala, precum si radiografii pentru a exclude alte cauze ale problemelor digestive.

Urmati toate recomandarile medicului veterinar pentru a va readuce animalul de companie la o stare de sanatate buna.

Tratamentul otravirii cu hortensie la caini si pisici

Tratamentul intoxicatiei cu hortensie depinde de mai multi factori, inclusiv de severitatea simptomelor si de dimensiunea, varsta si starea generala de sanatate a animalului dvs. de companie.

Momentul de ingerare a hortensiei poate influenta, de asemenea, tratamentul. Daca a fost in decurs de 30 de minute, medicul veterinar va poate recomanda inducerea varsaturilor pentru a elimina planta otravitoare din sistemul digestiv al animalului dvs. de companie.

In cazuri severe, tratamentul poate include spitalizarea pentru monitorizare, precum si terapie cu fluide administrate intravenos pentru a elimina toxinele, pentru a corecta deshidratarea cauzata de diaree si/sau varsaturi si pentru a ajuta recuperarea animalului dvs. de companie.

De asemenea, poate fi prescris un tratament medicamentos pentru probleme gastrointestinale, si o dieta blanda. Odata ce varsaturile si diareea si-au facut urmat cursul si toxina a fost eliminata din sistemul animalului dvs. de companie, acesta este pe drumul cel bun.

Daca animalul dvs. de companie a ingerat orice parte dintr-o tufa de hortensie, cu cat acesta primeste mai devreme asistenta medicala, cu atat prognosticul este mai bun si sansa de recuperare completa este mai mare.

Prevenire

Cea mai buna modalitate de a preveni otravirea cu hortensie este de a evita pastrarea plantei acolo unde animalul dvs. de companie poate avea acces la ea.

Daca alegeti sa aveti hortensii, pastrati plantele la o inaltime inaccesibila animalului dvs. de companie si asigurati-va ca indepartati orice frunze sau flori care cad de pe planta. Daca aveti pisici, acoperiti plantele cu plase pentru a preveni accesul sau mutati planta intr-o camera la care pisica dvs. nu are acces.

Alternative la hortensii, sigure pentru animalul dvs. de companie

Daca decideti ca hortensiile nu sunt potrivite pentru dvs., puteti lua in considerare urmatoarele alternative de plante sigure pentru caini si pisici:

  • Petunii
  • Trandafiri
  • Bambus
  • Floarea soarelui
  • Feriga
  • Camelie
  • Salvie
  • Violeta africana, s.a.

 

Cititi si: Plante toxice pentru catelusi si cum tratati otravirea accidentala

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button