CainiIngrijirea cainilor

Cum sa taiati unghiile catelusului dvs.

Ingrijirea esentiala a cainilor include taierea unghiilor si ar trebui sa inceapa inca din stadiul de catelus. Cainii activi care alearga afara poarta in mod natural unghiile la o lungime usor de controlat si este posibil sa nu aiba nevoie de taiere frecventa. Dar cei care isi petrec mult timp in interior necesita o atentie lunara sau mai frecventa a unghiilor.

Unghiile de la picioare ale unor rase, precum Chihuahua, par sa creasca rapid. Nu asteptati pana cand cainele dvs. creste mare iar taierea unghiilor se transforma in meciuri de lupte. Invatati catelusii de mici, ca taiatul unghiilor este o parte normala a vietii si nimic de temut.

taiati unghiile catelusuluiDe ce conteaza ingrijirea unghiilor

Unghiile crescute se pot prinde in asternuturi si covoare. Se pot ondula pe masura ce cresc si pot intra in carnea frageda a pernitei labei. Ghearele se pot despica sau rupe, pot fi dureroase si au nevoie de interventii chirurgicale scumpe. Unghiile crescute cauzeaza probleme piciorului si pot schimba mersul catelului.

„Ghearele de roua” necesita o atentie deosebita, deoarece nu intra niciodata in contact cu solul. Pastrarea unghiilor de la picioare taiate ajuta, de asemenea, la reducerea sapaturilor necorespunzatoare si a riscului de pecingine.

Cand taiati unghiile catelului

Cele mai lungi unghii ar trebui sa fie la nivelul solului atunci cand catelusul sta pe loc. Daca in timp ce cainele merge auziti un „click” pe podea, unghiile au nevoie de taiere. Profesionistul sau medicul veterinar va poate ajuta cu taierea unghiilor cainelui la vizitele de rutina, dar este destul de usor sa faceti si singur aceasta operatiune.

Echipamentul de ingrijire a unghiilor

Exista diverse modele de unghiere sau clesti speciali pentru patupezi. Cea in forma de ghilotina e mai buna pentru rasele mai mici, pe cand cea in forma de cleste pentru cele de talie mai mare. Sau exista instrumente de tip polizor pentru taiat unghiile. Alegeti un stil de taiat unghiile cainelui cu care va simtiti confortabil.

Obisnuirea catelului cu sunetul unghierei

Multor catei nu le place sa le fie atinse labele. Este indicat sa va obisnuiti cainele cu sunetul unghierei inainte sa ii taieti vreo unghie.

Apropiati unghiera de labutele patrupedului de 10-15 ori, timp in care ii puteti oferi cateva gustari pentru a-l obisnui cu experienta. Atingeti fiecare labuta cu unghiera, una cate una. Repetati procesul cateva zile la rand inainte sa taiati efectiv unghiile cainelui, pentru a va asigura ca nu va fi speriat.

taiati unghiile catelusului

Cand catelusul va permite sa ii tineti labuta timp de 5 secunde fara sa si-o traga sau sa riposteze, puteti considera ca este pregatit. Opriti-va intotdeauna inainte ca cainele sa devina agitat, astfel incat sa il lasati cu o amintire pozitiva a experientei.

Cum sa taiati unghiile catelusului

Odata ce cainele dvs. este obisnuit cu ideea ca ii tineti o laba si atingeti unghia, taiati doar varful unghiilor. Pozitionati unghiera astfel incat sa taieti doar partea alba a unghiei – portiunea roz e partea “vie” a unghiei si are numeroase vene. Daca veti taia prea mult din unghie, e posibil ca patrupedul dvs. sa inceapa sa sangereze si experienta nu va fi placuta nici pentru dvs., nici pentru el. De aceea e indicat sa va arate un expert procedura initial, pentru a va asigura ca nu taiati prea mult din unghie.

Daca unghiile catelului sunt negre sau opace, e mai dificil de determinat unde incep vasele de sange. Pentru a va asigura ca nu taiati din partea roz (ceea ce va fi dureros), puteti taia treptat portiuni mici ale unghiei, pentru ca sunt mai deschise in interior. Decupati doar varful in forma de carlig care se rasuceste in jos. Pe masura ce va apropiati de vasele de sange, in mijlocul unghiei taiate apare un mic punct negru, moment in cate te vei opri din taiat.

Daca se intampla un accident si taiati prea mult, opriti-va. Opriti sangerarea si acordati catelului o atentie suplimentra sau delicii pentru a-i arata ca, daca se intampla ceva inconfortabil, exista o compensare.

Dupa ce unghiile sunt taiate, alocati timp pentru a va juca cu catelul jocul lui preferat pentru a-i arata cat de multumit sunteti. Recompensati catelul doar la finalul unei sesiuni reusite de taiere a unghiilor iar in curand catelul dvs. va cocheta cu pedichiura.

 

Sfaturi:

  • Taiati cate o singura unghie in fiecare seara timp de doua saptamani, in loc sa taiati toate unghiile intr-o singura sesiune. Veti face treaba fara sa speriati cainele.
  • Rugati pe cineva sa va ajute cu stabilizarea labutei in timp ce dvs. va ocupati cu unghiera. Acest lucru va poate ajuta la taierea rapida a unghiilor.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button