CainiSanatate canina

Intoxicatia cu crin la caini

Crinii nu sunt periculosi doar pentru pisici, ci reprezinta un risc si pentru caini. Chiar daca intoxicatia (otravirea) cu crini este rara la caini, aceste flori trebuie  considerate otravitoare pentru tovarasii nostri canini. Este important sa fiti constienti de probabilitatea intoxicatiei cu crin la caini astfel incat sa va puteti proteja animalele de companie.

Iata in continuare tot ce trebuie sa stiti despre intoxicatia cu crin la caini, ce soiuri de crini sunt otravitoare, simptomele de intoxicatie cu crin si metodele de tratament.

Ce soiuri de crini sunt otravitori pentru caini?

Atunci cand alegeti plante pentru gradina sau pentru decorul interior, ar trebui sa va feriti in general de crini.

Desi nu toate soiurile de crini sunt toxice pentru caini, majoritatea crinilor pot provoca o tulburare stomacala sau alte reactii neplacute.

 

Crini otravitori pentru caini

 

Crin de prerie (Crin de ploaie, Prairie Lily sau Rain Lily)

Aceste tipuri de crini pot fi otravitori pentru caini. Bulbii acestor crini sunt partea cea mai otravitoare a plantei si pot provoca cainilor tulburari gastro-intestinale usoare pana la severe.

crin de ploaie

Lacramioarele (Lily of the Valley)

Aceasta planta contine cardioglicozide, care sunt iritanti gastro-intestinali.

Intoxicatia cu crin caini

Ingerarea frunzelor, florilor sau radacinii acestei flori, poate duce la varsaturi, diaree, incetinirea ritmului cardiac, aritmii cardiace severe, convulsii si, in cazuri severe, chiar moartea.

Spathiphyllum (Crinul pacii, Peace Lily)

Aceasta planta contine cristale insolubile de oxalat de calciu, care sunt absorbite in tesutul pielii si provoaca iritatii ale gurii si ale tractului gastrointestinal.

Intoxicatia cu crin caini

Daca un caine mesteca orice parte a acestei plante, cristalele pot provoca arsuri intense si iritatii ale gurii, limbii si buzelor. De asemenea, poate provoca salivare excesiva, varsaturi si dificultati la inghitire.

Cala (Calla Lily)

Asemanatoare Crinului Pacii, Cala contine si ea cristale insolubile de oxalat de calciu. Chiar si singura o muscatura din aceasta planta poate duce la expunerea la cristale si la simptome adverse. Cristalele pot provoca iritatii bucale, salivare excesiva, dificultati la inghitire, varsaturi si scaderea apetitului.

Daca banuiti ca cainele dvs. a ingerat sau a mestecat oricare dintre aceste tipuri de crini, apelati la medicul veterinar imediat.

 

Soiuri de crini netoxici pentru caini

Crinul peruan (Peruvian Lily), Tiger Lily (Lilium lancifolium), Crinul salbatic (Daylily) si Crinul trompeta sau Crinul Pastelui (Easter Lily), sunt toate sunt toate clasificate ca netoxice pentru caini.

Desi aceste tipuri de crini pot fi clasificate ca netoxice, ei pot provoca totusi reactii neplacute la un caine. Introducerea oricaror alimente noi in dieta oricarui animal de companie poate provoca tulburari gastrointestinale. Cel mai bine este sa tineti plantele din casa in locuri inaccesabile animalelor de companie.

 

Intoxicatia cu crin la caini – Simptome

Intoxicatia cu crin la caini variaza ca simptome, in functie de tipul de crin ingerat. Daca nu sunteti sigur ce crin a ingerat cainele dvs., cele mai frecvente simptome de cautat includ:

  • Varsaturi
  • Diaree
  • Scaderea apetitului
  • Salivarea excesiva
  • Tinerea labelor pe fata din cauza iritatiei bucale (limitat la Cala si Crinul pacii)
  • Problemele cardiace sunt posibile la ingestia de lacramioare

Tratament

Tratamentul va depinde de momentul ingestiei, de tipul de crin si de semnele clinice ale cainelui dvs.

Daca sunteti sigur ca ingerarea a avut loc in decurs de o ora si nu puteti ajunge rapid la veterinar, medicul veterinar va poate recomanda sa induceti varsaturile cu peroxid de hidrogen pentru a ajuta la eliminarea iritantilor. Apelati medicul veterinar inainte de a provoca varsaturile si lasati-l sa prescrie doza corecta si sigura.

Daca va puteti duce rapid cainele la medicul veterinar, acesta va poate administra in siguranta peroxid de hidrogen sau apomorfina pentru a induce varsaturi la caine.

Daca a trecut peste o ora de la ingerare, un medic veterinar poate administra carbune activ pentru a ajuta la absorbtia toxinelor si a le elimina din organism. Testele de sange vor trebui probabil evaluate pentru a urmari orice toxicitate asupra organelor.

Pot fi administrate medicamente suplimentare pentru a proteja tractul gastro-intestinal si organele, impreuna cu fluide IV pentru a dilua otrava care ar fi putut fi absorbita.

Ingerarea majoritatii crinilor nu va necesita spitalizare pentru caini. Cu toate acestea, lacramioara este cea mai probabila exceptie. In aceste cazuri, poate fi recomandata spitalizarea pentru 1-2 zile.

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button