CainiIngrijirea cainilor

Plante toxice pentru catelusi si cum tratati otravirea accidentala

Chiar daca plantele sunt elemente minunate de decor, plantele otravitoare pot ucide animalele de companie daca sunt consumate. Chiar si unele dintre cele mai comune plante si flori decorative, precum narcisele si lalelele, pot fi toxice pentru catei si le pot provoca moartea.

Otravirea animalelor de companie cu plante toxice poate fi o urgenta veterinara care necesita asistenta medicala imediata. Insa puteti salva viata animalului dvs. de companie indepartand pur si simplu aceste plante, atat din interiorul cat si din exteriorul casei dvs.

Puii de catel sunt mai afectati decat cainii mai in varsta, din cauza lipsei de experienta si a dimensiunilor mai reduse. Rase precum Labrador Retriever, care sunt binecunoscute pentru apetitul lor neselectiv, prezinta un risc mai mare. Labutele, botul si uneori urechile si ochii sunt, de asemenea, vulnerabile la partile tepoase ale plantelor.

 

Care plante sunt otravitoare?

Unele dintre cele mai periculoase plante sunt, de asemenea, si unele dintre cele mai populare, inclusiv plantele preferate de sezon si plantele comune de gradina. Cel mai bine este sa luati in calcul din start ca plantele nu sunt bune pentru catelusul dvs. si sa tineti catelusul departe de ele, pentru a nu le consuma. Aceste plante includ belladona, narcisele, lalelele, degetelul rosu, iedera englezeasca, ilex (holly), rubarba, tisa, azaleea. Tineti catelul departe de aceste plante si de altele similare.

plante otravitoare pentru catei

Fiti atenti la plantele de sezon, deoarece acestea pot fi, de asemenea, mortale si sunt adesea aduse in casa in momente de distragere maxima. Plantele precum poinsettia provoaca doar probleme usoare, cum ar fi salivatia excesiva sau iritatia gastro-intestinala. Altii, cum ar fi vascul, va pot ucide catelusul daca acesta mananca suficiente fructe de vasc.

Chiar si ceva care nu este in mod inerent otravitor poate fi periculos. Inghitirea acelor de brad in preajma Craciunului, de exemplu, pot deteriora captuseala delicata a tractului gastro-intestinal al unui catelus.

plante otravitoare pentru catelui

Primavara, florile de Paste prezinta cele mai mari riscuri. Crinul de Paste, Crinul patat (Tiger lily), Crinul rubrum, Crinul japonez si alte specii de crin, pot cauza insuficienta renala la pisici. Alte specii, precum Crinul pacii, calele sau lacramioarele, pot cauza probleme atat cainilor cat si pisicilor.

 

Simptomele otravirii cu plante toxice la catei

Simptomele otravirii cu plante toxice sunt specifice tipului de plante consumate, de exemplu:

Amaryllis Varsaturi, diaree, depresie, salivare, tremuraturi
Azalee Varsaturi, diaree, slabiciune, probleme cardiace
Dieffenbachia Iritatie bucala intensa, varsaturi, dificultati la inghitire
Iedera englezeasca Varsaturi, diaree, dureri de stomac, salivare
Narcise Varsaturi, diaree, salivare. Cantitati mari (in special bulbi) pot provoca aritmii cardiace, tensiune arteriala scazuta si tremuraturi.
Lalele Varsaturi, diaree, salivare, mai ales la consumarea bulbilor
Lacramioare Varsaturi, ritm cardiac rapid sau lent, tensiune arteriala scazuta, coma, convulsii, deces
Ilex (Holly) Dureri de stomac, varsaturi si diaree
Cires de Ierusalim (Solanum pseudocapsicum) Varsaturi, diaree, convulsii, slabiciune, dificultati de respiratie si soc
Vasc Varsaturi, diaree, dificultati de respiratie si ritm cardiac lent
Limba soacrei (Planta sarpe) Varsaturi si diaree
Rubarba Varsaturi, salivare, dureri de stomac, tremuraturi, afectarea rinichilor
Tisa Varsaturi, dificultati de respiratie, convulsii, moarte subita fara semne din cauza insuficientei cardiace

Aceasta nu este o lista completa a plantelor care pot fi toxice pentru caini. Daca banuiti ca animalul dvs. de companie a mancat o planta, mai ales daca incepeti sa observati unele simptome, sunati imediat medicul veterinar.

cires de Ierusalim (Solanum)

Tratamentul otravirii cu plante toxice la catelusi

Daca observati la animalul dvs. de companie unul sau mai multe dintre aceste simptome enumerate in tabelul de mai sus, si mai ales daca o planta suspecta a fost la „indemana” catelusului, existand posibilitatea sa o fi consumat, cereti ajutor imediat. Tratamentul rapid poate salva viata catelului.

Sunati medicul veterinar pentru sfaturi. Este posibil sa va recomande sa provocati varsaturi, sa dati catelusului sa bea apa sau lapte, sa aplicati metoda „asteapta si vezi”, sau sa va aduceti catelul imediat la cabinet pentru tratament.

Nu provocati niciodata varsaturi si nu acordati animalului de companie niciun tip de tratament fara sa discutati mai intai cu medicul veterinar. Facand animalul sa vomeze planta otravitoare sau oferind un „antidot” gresit ar putea face situatia mult mai grava si chiar mortala.

plante otravitoare pentru caini

Inducerea varsaturilor la catelusi in cazul otravirii cu plante toxice

Este important sa subliniem ca trebuie sa va consultati cu medicul veterinar sau cu un centru avizat pentru animale inainte de a oferi catelusului ceva care sa provoace varsaturi. Majoritatea medicilor veterinari recomanda evitarea ipecacului sau a sarii, doua metode de moda veche care pot avea efecte secundare grave.

Cealalta metoda obisnuita de a provoca varsaturi la un om, de a va pune degetul pe gat pentru a activa reflexul de gag, nu este, de asemenea, recomandata pentru a induce varsaturi la caine. Este probabil sa fiti muscat si in plus puteti rani cainele.

Remediul la domiciliu cel mai frecvent recomandat de medicii veterinari pentru a provoca varsaturi la domiciliu la un caine este peroxidul de hidrogen 3% administrat pe cale orala. Medicul veterinar va poate recomanda ce cantitate sa administrati, dar este o idee buna sa pastrati o sticla la indemana in caz de urgenta. Peroxidul de hidrogen se va spuma putin, iar catelusului dvs. s-ar putea sa nu-i placa gustul, dar ii va provoca voma in cateva minute.

Prevenirea otravirii cu plante toxice la catei

Tineti plantele otravitoare in afara casei si a curtii. Daca banuiti ca animalul dvs. de companie ar fi ajuns la ceva periculos, sunati medicul veterinar sau un centru pentru animale pentru sfaturi avizate.

Desi exista modalitati de a trata otravirea accidentala a animalului de companie, prevenirea otravirii este metoda ideala. Alegeti pentru casa si gradina dvs. numai soiuri de plante care nu dauneaza animalelor dvs. de companie.

 

Cititi si: Hortensiile sunt otravitoare pentru caini si pisici?

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button