CainiIngrijirea cainilor

Dezvoltarea puilor de caine de la 8 la 12 saptamani

Majoritatea catelusilor se alatura noilor lor case intre 8 la 12 saptamani, lasandu-si in urma mamele si colegii de litiera. Multe persoane achizitioneaza un catelus la aceasta varsta – in etapa de imprimare.

Aceasta este o perioada de dezvoltare rapida a creierului, cand cainele este impresionabil si o perioada ideala pentru dresaj: catelusul invata sa fie un caine. Iar cainele isi va lua tendintele de comportament bun si rau din experientele si mediul in care se afla in aceasta perioada critica de invatare.

 

Dezvoltarea fizica a puilor de caine intre 8 si 12 saptamani

Un catelus de 8-12 saptamani va fi totusi inca destul de mic chiar daca este o rasa de caine de talie mare. Puii sunt vulnerabili din punct de vedere fizic si un pic stangaci. Au nevoie de multa supraveghere si ingrijire atunci cand sunt singuri.

In aceasta perioada tanarul catelus va dormi mult timp. Majoritatea puilor vor dormi aproximativ 18-20 de ore pe zi pentru a-si sustine creierele si corpurile aflate in crestere rapida. Trec adesea brusc de la zbenguiala la a trage un pui de somn in doar cateva minute.

Inainte de varsta de 12 saptamani, majoritatea puilor vor avea probleme cu controlul urinarii si al defecatiei. Sunt predispusi la accidente frecvente si de obicei nu pot trece de noapte fara a urina. Dresajul la domiciliu ar trebui sa inceapa de indata ce va aduceti noul catelus acasa, dar fiti pregatiti pentru primele cateva saptamani cand totul va progresa mai incet.

Respectati un program  scotandu-va catelul afara de fiecare data cand mananca, bea sau se trezeste din somn. Duceti-va catelul la o anumita „toaleta” (zona) desemnata. Dupa cateva saptamani, va invata sa aiba un control mai bun asupra functiilor sale corporale.

Puiul dvs. de caine va incepe trecerea la dentitia permanenta (adulta) la varsta de aproximativ 12 saptamani. Unii dinti de lapte pot incepe sa cada intre 8 si 12 saptamani. Eruptia dintilor nu va incepe de obicei pana la varsta de 12 saptamani. Unele semne ale eurptiei dintilor includ salivare si mestecat excesiv, catelul isi va pune labele pe bot sau puteti gasi reziduuri de sange pe obiectele roase.

 

Schimbari de comportament

Cele patru saptamani de la 8 la 12 saptamani sunt o perioada critica de socializare. Acest timp este deseori numit „faza de frica” deoarece puii pot parea sa se teama de orice. Aceasta etapa este o perioada de invatare rapida.

Manevrati catelusul dvs. astfel incat sa se obisnuiasca sa fie tinut si atins. Asteptati-va ca  catelusului dvs. sa ii fie frica in anumite situatii. Gasiti modalitati de a-i introduce atractii, sunete si medii noi. Duceti catelusul in vizita la veterinar, la taiat unghiile si toaletaj canin si incercati sa pastrati totul pozitiv.

Recompensati-va catelusul pentru relaxare in situatii noi si explorarea lucrurilor noi. Cu toate acestea, nu fortati catelul sa accepte o situatie care il sperie.

 

Sanatate si ingrijire

In jurul varstei de 8 saptamani, catelul dvs. va trebui sa viziteze medicul veterinar pentru primele sale vaccinuri, deparazitare si examinare.

Pana la varsta de 18 saptamani, catelul ar trebui sa primeasca toate vaccinarile; pana atunci este important sa preveniti expunerea la boli. Nu permiteti catelusului dvs. sa mearga in zone publice sau sa interactioneze cu animale necunoscute. Puiul dvs. se poate juca cu pui sanatosi si caini adulti care au fost vaccinati si deparazitati. Asigurati-va ca il cunoasteti pe proprietarul celuilalt caine si ca puteti avea incredere ca cainele este sanatos.

 

Alimente si nutritie

Puii incep sa renunte la laptele mamei in jurul varstei de 3 pana la 6 saptamani si sunt de obicei intarcati complet intre 6 si 8 saptamani. Atunci cand veti primi noul catelus acesta ar trebui sa manance deja alimente pentru catelusi de cel putin cateva saptamani. Crescatorul va trebui sa va ofere informatii despre tipul de alimente pe care le consuma.

Incepeti cu aceeasi dieta, daca este posibil. Permiteti catelusului sa se adapteze noului sau mediului timp de cateva zile sau saptamani, inainte de a alege un aliment nou. Daca decideti sa schimbati alimentele asigurati-va ca treceti treptat la noul aliment pentru a evita neplacerile gastro-intestinale.

Catelul dvs. are nevoie de o nutritie adecvata pentru a creste si a se dezvolta. Oferiti un aliment de inalta calitate pentru catelusi etichetat pentru crestere. Majoritatea puilor cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 saptamani ar trebui sa aiba trei mese pe zi, distantate relativ  uniform. Aceasta regularitate a meselor ajuta la prevenirea scaderii nivelului de zahar in sange, in special la rasele foarte mici.

Incepeti prin administrarea cantitatii recomandate pe ambalaj pentru greutatea cainelui dvs. Verificati greutatea cainelui dvs. la fiecare cateva zile pentru a vedea daca trebuie ajustata cantitatea de hrana. Daca puiul dvs. este mancacios si nu pare sa se ingrase, mariti portiile. Reduceti portiile daca acestea nu sunt consumate integral.

In cadrul vizitelor la medicul veterinar discutati despre tipul de hrana pe care il oferiti catelului, frecventa hranirii si cantitatea de hrana oferita/consumata pe zi. Adresati-va medicului veterinar daca trebuie sa faceti modificari ale dietei.

Daca doriti sa va hraniti puiul cu mancare de casa pentru catelusi, puteti, dar va trebui sa o faceti cu multa atentie. Consultati-va cu medicul veterinar cu privire la reteta pe care intentionati sa o utilizati. Va trebui sa va asigurati ca este o reteta echilibrata, hranitoare, folosind ingredientele potrivite si ca ii oferiti o cantitate adecvata de calorii.

Puteti oferi catelului dvs. o varietate de recompense (comestibile), atata timp cat sunt sigure, netoxice, sanatoase si nu reprezinta mai mult de aproximativ 10% din aportul caloric zilnic al catelusului.

 

Dresajul

Chiar daca puiul dvs. este inca un bebelus este esential sa incepeti dresajul imediat ce vine acasa cu dvs. Incepeti simplu. Incepeti prin a invata catelul noul sau nume. Acordati cainelui cateva zile pentru a se obisnui cu regulile casei, cum ar fi unde ii este permis sa mearga, respectiv zonele interzise din casa.

Inainte de a incepe mersul in lesa lasati-l sa se obisnuiasca cu zgarda. Puteti incepe sa lasati cainele sa traga  lesa si sa se joace cu ea astfel incat sa se obisnuiasca cu ea. De indata ce cainele pare confortabil cu lesa puteti incepe sa il antrenati pentru plimbarea in lesa.

Desi aceasta este o perioada de invatare rapida este posibil ca puiul dvs. sa nu fie cel mai rapid elev la inceput, deoarece exista multe „premiere”: mirosuri, locuri si oameni noi care incep treptat sa devina tot mai clare. Puteti incepe chiar sa introduceti cateva comenzi de baza, cum ar fi: sezi, stai si culcat. Nu va grabiti, faceti totul cu rabdare rabdare, fiti pozitiv si distrati-va!

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button