CainiIngrijirea cainilor

Cum stimulati sistemul imunitar al cainelui in mod natural

Un sistem imunitar deficitar la caini poate deschide usa catre o serie de boli, cum ar fi infectia, diabetul, osteoartrita si cancerul. Mentinerea unui echilibru in sistemul imunitar al cainelui dvs. poate ajuta la diminuarea acestor riscuri si poate contribui la sanatatea si bunastarea generala, potrivit expertilor veterinari.

Am putea spune ca sistemul imunitar actioneaza ca o menajera non-stop. Acesta identifica agentii patogeni potential daunatori, cum ar fi bacteriile, virusii, ciupercile si parazitii, apoi lucreaza pentru a le elimina inainte ca acestia sa poata face rau. Si sistemul imunitar al cainelui monitorizeaza celulele pentru a se asigura ca functioneaza corect. Cand unele celule imbatranesc sau functioneaza anormal, cum ar fi o celula canceroasa care se reproduce prea rapid, sistemul imunitar incearca sa intervina si sa mentina functia si echilibrul fiziologic adecvat.

Cand acest sistem este compromis, cainele dvs. poate deveni din ce in ce mai vulnerabil la boli. Un sistem imunitar care este dereglat pentru o perioada lunga de timp poate duce la inflamatie cronica, care, la randul sau, poate crea o cale pentru boli. Diabetul, osteoartrita, unele afectiuni ale ficatului si inimii, astmul si cancerul sunt doar cateva dintre aceste boli.

Din fericire, exista cateva solutii simple prin care sa stimulati in mod natural sistemul imunitar al cainelui dvs. Acestea sunt:

Cum stimulati sistemul imunitar al cainelui in mod natural? 4 solutii simple la indemana dvs.

 

1. Incurajati dragostea nativa pentru joaca a cainelui

Mentinerea cainelui in forma este una dintre cele mai bune modalitati de a stimula sanatatea imunitara si de a promova bunastarea generala.

sistemul imunitar al cainelui

Excesul de grasime slabeste sistemul imunitar. Grasimea este cea mai mare glanda endocrina a corpului, responsabila pentru secretarea a peste 40 de hormoni diferiti care promoveaza inflamatia. Chiar si cea mai mica cantitate de grasime in exces poate creste cantitatea acestor hormoni din organism.

Exercitiile fizice ard grasimile, ceea ce poate ajuta la combaterea inflamatiei si, astfel, aparitia bolii.

Cainii sunt activi in mod natural, asa ca exercitiile si joaca adecvate sunt importante pentru sanatatea lor. Dar exercitiul nu trebuie sa fie o corvoada; de fapt, ar trebui sa fie distractiv. Incercati cu cainele dvs. jocuri de recuperare, de adulmecare, invatati-l trucuri. In mod ideal, orice program de exercitii ar trebui sa fie adecvat varstei, rasei si starii generale a cainelui.

2. Oferiti cainelui o hrana sanatoasa

Dieta cainelui dvs. este piatra de temelie a unui sistem imunitar puternic. Intestinul dvs. reprezinta aproximativ 70% din sistemul imunitar. Tot acesta contine si microbiomul dvs. – colectia de sute de specii de bacterii – iar echilibrul bacterian din microbiom este puternic influentat de dieta.

sistemul imunitar al cainelui

Cainii sunt proiectati sa consume o dieta umeda, pe baza de carne. Insa alimentele uscate din comert contin cel putin 40% amidon iar problema cu amidonul este ca favorizeaza inflamatia. Amidonul din legume si leguminoase, cum ar fi cartofii, cartofii dulci si lintea, nu este la fel de acidifiant si inflamatoriu precum cerealele cu amidon. Cea mai buna este o dieta fara cereale, fara amidon (daca este posibil), care include atat carne proaspata cat si legume.

O dieta care contine o cantitate rezonabila de fibre si bacterii vii din alimente proaspete este importanta pentru mentinerea unui microbiom sanatos. Multe diete crude care contin doar carne si oase nu sustin cel mai bun microbiom pentru caini.

Nutritia nu este o solutie universala, pentru toate problemele. Cel mai bun mod de a va asigura ca animalul dvs. are parte de o dieta optima de intarire a sistemului imunitar este sa cereti sfatul medicului veterinar si al specialistilor in nutritie. Acestia vor elabora ghiduri de nutritie specifice si individuale pentru cainele dvs.

3. Luati in considerare anumite suplimente pentru cainele dvs

Pentru a intari sistemul imunitar al cainelui puteti lua in considerare suplimentarea dietei cainelui dvs. cu anumiti nutrienti insa nu ii oferiti cainelui mai multe suplimente concomitent. Daca ii oferiti cainelui produse diferite in acelasi timp este usor sa exagerati cu unele ingrediente iar ingredientele contradictorii pot interfera cu absorbtia.

Probiotice

Sunt recomandate probioticele deoarece aduc un aport de microorganisme benefice in tractul digestiv. Flora intestinala sanatoasa promoveaza o mai buna imunitate intestinala, ceea ce s-a dovedit ca susine o imunitate interna imbunatatita.

Daca va ganditi sa completati dieta cainelui dvs. cu probiotice retineti ca microbiomul canin difera de al nostru. Deci, oferindu-le acelasi supliment pe care il luati dvs. sau hranindu-i cu o portie de iaurt, probabil ca nu le va aduce beneficii. O alternativa mai buna este sa va consultati cu medicul veterinar despre dozare, specii si tulpini de probiotice adecvate pentru caini.

Ulei de peste

Un alt supliment de luat in considerare este uleiul de peste, care contine acizi grasi omega-3 care lupta impotriva inflamatiei. Acizii grasi sunt esentiali deoarece tempereaza raspunsul inflamator. Obtinerea unor cantitati adecvate prin dieta poate fi totusi dificila, asa ca puteti sa ii oferiti cainelui un supliment de ulei de peste.

sistemul imunitar al cainelui

Curcumina

Este recomandata si curcumina, ingredientul activ prezent in turmeric. Pe langa faptul ca contine proprietati anti-cancer, curcumina este, de asemenea, un antiinflamator si un calmant al durerii.

Cand luati in considerare orice supliment, trebuie sa luati in calcul si faptul ca nu toate marcile sunt la fel. Cumparati de la companii cunoscute care folosesc ingrediente de inalta calitate si ale caror produse sunt testate pentru puritate. Prezenta unui sigiliu care sa ateste calitatea acestora este un bun indicator ca produsul pe care il cumparati este autentic.

4. Valorificati puterea de vindecare a atingerii, mangaierii si masajului

Atingerea, masajul si metodele similare pot fi benefice pentru caini, deoarece promoveaza relaxarea si vindecarea, care la randul lor afecteaza sanatatea generala.

sistemul imunitar al cainelui

Desi exista cercetari veterinare limitate cu privire la efectele masajului asupra animalelor, studiile pe oameni au aratat ca masajul poate reduce nivelul hormonilor de stres din organism. In plus, un studiu publicat in 2014 arata ca masajul cu presiune moderata contribuie la o functie imunitara imbunatatita, pe langa multe alte efecte pozitive.

Desi nu este ceva sigur, pare rezonabil sa credem ca si cainii ar putea experimenta beneficii similare in urma masajului.

 

Surse imagini: pixabay.com, pexels.com

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button