CainiIngrijirea cainilor

Cum vede un caine? Lumea noastra prin ochii unui caine

S-ar putea sa presupuneti ca, deoarece cainii pot auzi mai bine decat noi oamenii, probabil ca pot si vedea mai bine decat noi. Dar nu este neaparat cazul. Vom arunca o privire asupra anatomiei ochiului unui caine si a modului in care vederea acestuia se compara cu a noastra. Cum vede un caine culorile? Cainii vad in intuneric? Au cainii vedere periferica?

 

Anatomia ochiului la caini

Anatomia ochiului la caine este foarte asemanatoare cu cea a ochiului uman. Cainii au o pleoapa superioara si una inferioara, la fel ca si oamenii.

Exista multe alte asemanari, printre care:
 • Sclera: strat dur, fibros, care este adesea denumit „albul” ochiului
 • Corneea: strat subtire, transprent in partea din fata a ochiului, care poate fi lezat cu usurinta
 • Conjunctiva: Mucoasa pleoapelor care poate deveni inflamata si de culoare roz atunci cand cainii sunt entuziasmati, au alergii sau au o infectie oculara
 • Iris: parte colorata a ochiului care contine muschi netezi si controleaza dimensiunea pupilei, regland cantitatea de lumina care intra in ochi
 • Pupila: zona neagra in centrul irisului; se contracta (devine mai mica) in lumina puternica sau se dilata (devine mai mare) in lumina slaba
 • Lentila: situata in spatele irisului; isi schimba forma pentru a focaliza lumina pe retina
 • Retina: situata in partea din spate a ochiului; contine fotoreceptori numiti tije, care simt lumina si miscarea, si alti fotoreceptori numiti conuri, care ajuta la perceptia culorilor
Cainii au, de asemenea, structuri oculare care le lipsesc oamenilor:
 • Tapetum lucidum: Situat in spatele retinei, tapetum lucidum reflecta lumina prin retina, crescand cantitatea de lumina disponibila pentru fotoreceptori. Acesta este motivul pentru care animalele vad mai bine noaptea si face ca ochii unui animal sa para ca stralucesc noaptea, cand luminile se reflecta din ochiul animalului.
 • A treia pleoapa: Cunoscuta sub denumirea de membrana nictitatoare, a treia pleoapa este de culoare albicioasa si este situata in coltul ochiului, langa nas. Ajuta la protejarea ochiului de zgarieturi si, de asemenea, poate fi trasa peste ochi atunci cand un caine clipeste pentru a ajuta la producerea lacrimilor, a proteja si umezi ochii.

 

Ce culoare a ochilor poate avea un caine?

Irisul, sau partea colorata a ochiului unui caine, poate fi maro, albastru, auriu sau caprui. Maroul este culoarea dominanta pentru majoritatea cainilor. Cainii pot avea ochi de doua culori diferite, lucru cel mai adesea intalnit la cainii cu model de blana merle (acest model implica dungi sau pete de negru pe un fundal gri-albastrui) sau la anumite rase, cum ar fi Husky sau Ciobanescul Australian.

cum vede un caine

Daca un caine are ochi de culoare deschisa (albastri), nu inseamna ca va avea probleme de vedere, orbire sau orice alte probleme de sanatate. Pigmentarea irisului poate varia in functie de rasa, culoarea fetei si genetica.

 

Cat de buna este vederea cainilor?

Cum se poate compara vederea unui caine cu a noastra? Nu exista un raspuns simplu. Aceasta deoarece cainii au o vedere mai proasta in unele privinte, dar mai buna in alte privinte. Iata cum functioneaza vederea unui caine cand vine vorba de acuitate vizuala, vedere periferica, detectarea miscarii, vederea culorilor si a vedea in intuneric.

Se estimeaza faptul ca un caine vede un obiect aflat la 6 m departare, la fel de clar precum un om vede acelasi obiect, dar aflat la 20 de metri departare. Cainii din rasa Labrador Retriever, au o vedere mai buna, apropiata de vederea umana. Acesti caini sunt adesea utilizati pentru ghidarea persoanelor cu deficiente de vedere.

Cainii sunt miopi sau vad la departare?

Vederea unui caine este incetosata. Daca un caine ar fi un om, ar fi considerat miop si ar avea nevoie de ochelari pentru a vedea obiectele din departare, cum ar fi tabla din fata salii de clasa sau un semn rutier.

Cat de bine pot cainii sa vada obiectele in miscare?

Cainii au mai multe tije in retina decat oamenii. Tijele sunt sensibile la forma, miscare si lumina slaba. Cainii pot vedea obiectele in miscare mult mai bine decat obiectele stationare si au o sensibilitate la miscare de 10-20 de ori mai mare decat oamenii.

vedere nocturna caini

Ca urmare, cainii pot percepe mici schimbari in postura si miscarea corpului. Acesta este unul dintre motivele pentru care cainii pot fi dresati folosind gesturi ale mainii.

Cainii pot vedea in intuneric?

Cainii au cateva avantaje anatomice care le permit sa vada mai bine in intuneric decat putem noi:

 • Mai multe tije in retina, care functioneaza mai bine in lumina slaba
 • Pupile mai mari care permit intrarea unei mai mari cantitati de lumina in ochi
 • O lentila care este mai aproape de retina, facand imaginea mai luminoasa
 • Tapetum lucidum, care reflecta lumina, permitand o mai buna vedere pe timp de noapte

Cainii pot vedea culorile?

Cainii pot vedea culoarea, dar numai in nuante de albastru si galben. Deoarece cainii pot vedea doar doua culori, au vedere dicromatica. Ei pot vedea, de asemenea, nuante de gri.

Culori precum rosu, portocaliu si verde sunt in afara spectrului de culori al unui caine, asa ca aceste culori nu sunt vizibile pentru caini. Acesta este motivul pentru care vanatorii pot purta portocaliu pentru a fi vizibili altor vanatori, dar nu si animalelor. Oamenii au ceea ce se numeste viziune tricromatica, adica putem vedea mult mai multe culori decat cainii.

Cainii au vedere periferica?

Ochii unui caine sunt putin mai distantati decat ai nostri, la un unghi de 20 de grade. Acest unghi mai mare mareste campul vizual si, prin urmare, vederea periferica (laterala) a cainelui.

 

Cum testati vederea unui caine?

Cainii nu pot citi o diagrama oculara si nici nu trebuie sa fie capabili sa citeasca sau sa scrie. Deoarece au mai putina nevoie de o vedere buna (cunoscuta sub numele de acuitate vizuala), verificarea vederii unui caine este foarte simpla.

Daca un caine poate intra intr-o camera prin usa sau poate parcurge o cursa cu obstacole intr-o sala de examen in conditii de lumina puternica si slaba, se spune ca are o vedere buna (decenta). Specialistii sau oftalmologii veterinari pot efectua examene oftalmologice pentru caini, pot testa vederea si pot efectua interventii chirurgicale pentru a ajuta cainii sa vada mai bine (cum ar fi operatia de cataracta).

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button