Cai

Calul din rasa Comtois

Comtois este o rasa de cai care a aparut in Franta cu secole in urma. Calul din rasa Comtois este de inaltime medie si este folosit in principal pentru lucrari de ferma si de tractiune grea, cum ar fi transportul de lemn in padurile de pini de mare altitudine din Franta si in podgoriile deluroase din Arbois.

Caracteristici fizice

Caii din rasa Comtois au o inaltime de aprox. 142-152 cm. Au doua culori comune: bay (murga) si roib (brun-roscat). Caracteristicile sale cele mai distinctive sunt insa coapsele si picioarele, care sunt musculoase si destul de puternice.

Capul acestui cal este diferit de majoritatea celorlalti cai. In loc sa fie lung si conic, este relativ  patrat. Ochii sai sunt alerti si stralucitori, reflectand perspicacitatea calului. Greabanul (zona dintre omoplati) si urechile sunt ambele bine asezate.

Gatul nu este arcuit sau inclinat ca cel al majoritatii raselor de cai, ci mai degraba drept si indesat. Aspectul gros al gatului poate fi atribuit muschilor bine dezvoltati. Calul din rasa Comtois are  un piept larg si adanc, o crupa larga, toracele rotunjit, coapse scurte dar puternice.

rasa Comtois rasa Comtois

Tendoanele, articulatiile si picioarele sale bine definite ii confera calului siguranta in mers si un foarte bun echilibru. Acest lucru face din Comtois un cal de tractiune grea, ideal pentru terenuri de mare altitudine si munti.

Personalitate si temperament

Calul din rasa Comtois este un cal plin de viata si energie. Este recunoscut pentru rezistenta sa. Anual, la Maiche, are loc un spectacol de cai pentru a se alege acel exemplar de cal Comtois care exceleaza in aceste caracteristici.rasa Comtois

Ingrijire

La fel ca alti cai de tractiune, Comtois este o rasa rezistenta. Dar pentru a dezvolta rezistenta, constitutia puternica si pasul sigur la caii Comtois, cel mai bine este ca acestia sa fie crescuti in zone de mare altitudine.

Cu toate acestea, calul din rasa Comtois este foarte adaptabil si poate trai aproape oriunde, chiar si in ferme de reproductie indepartate.

Istorie si context

Se crede ca acesti cai au descins din caii adusi in Franta in secolul al IV-lea de catre burgunzi, un popor care a emigrat din ceea ce este acum nordul Germaniei. Acesti stramosi ai rasei Comtois au proliferat in regiunea Franche-Comté si au fost folositi in principal de francezi pentru a trage incarcaturi grele.

In vremuri de razboi, caii Comtois au servit ca si cai de armata. Au devenit monturi pentru cavalerie si au tras tunuri sau alte echipamente de artilerie. Chiar si Napoleon a luat cu el acesti cai in timpul campaniei sale in Rusia.

Pe langa faptul ca a servit ca si cai de razboi, Comtois a fost folosit in diferite experimente de reproducere in Burgundia in timpul secolului al XIX-lea.

Crescatorii au infuzat rasele Percheron, Boulonnais si linii de sange normand in Comtois, pentru imbunatatirea rasei. Apoi, in secolul al XX-lea, armasarii Ardennais au fost imperecheati cu iepe Comtois, cu rezultate pozitive.

Comtois-ul modern are o structura mai buna a picioarelor, fiind inca cunoscut pentru rezistenta si pasul sau sigur.

 

Surse imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button