Rasa de cai Clydesdale

Rasa de cai Clydesdale isi trage numele de la caii de ferma din Clydesdale, Scotia. Avand o statura mai mare decat caii obisnuiti, corpul lor musculos si puternic ii fac ideali pentru munca manuala. Caii din rasa Clydesdale au fost faimosi ca mascote ale diferitelor marci de bere cum ar fi Budweiser sau a companiei Anheuser-Busch.
Caracteristici fizice
Calul din rasa Clydesdale are o inaltime de aprox. 162-183 cm. Este un cal greu, cu picioare si coapse puternice, musculoase, lungi, copite rotunjite si articulatii puternice. Este un cal care isi tine mereu capul sus.
Are urechi mari, gatul lung si arcuit, umerii inclinati, spatele scurt. Coapsele sunt bine arcuite si greabanul (zona dintre omoplati) proeminent.
Este cunoscut si pentru fruntea sa larga, ochii larg distantati si inteligenti, narile largi si botul mare.
Ca sa se califice pentru Budweiser Clydesdale, caii trebuie sa aiba marcaje („sosete”) albe pe picioare si un semn alb pe fata. Este necesara si castrarea.
Personalitate si temperament
Clydesdale este un cal plin de spirit si inteligent. Cu toate acestea, poate fi tandru si bland, in special caii Budweiser Clydesdale, carora li se cere sa aiba un temperament bland.
Istorie si context
Istoria rasei a inceput cand al saselea duce de Hamilton a transportat sase armasari belgieni Draft (sau Flemish) si Frezieni in Lanarkshire, Scotia – cunoscut anterior ca Clydesdale. Acesti sase armasari, plus armasarul nativ numit Blaze (din Ayrshire), au fost imperecheati cu iepe locale. Manjii care au rezultat din reproducere au fost recunoscuti pentru puterea si rezistenta lor, care erau mai mari decat a altor rase regionale de cai. In curand, non-localnicii au numit acesti cai „Caii lui Clydesman” (sau „Clydesman’s horses”).
Pe masura ce industria carbunelui s-a dezvoltat in Lanarkshire, fermierii locali au descoperit noi abilitati in caii lor Clydesman: transportul de incarcaturi grele pentru imbunatatirea drumurilor si activitatile de extractie a carbunelui. In timpul Expozitiei de la Glasgow din 1826, denumirea oficiala a cailor a devenit „Clydesdale”.
In scurt timp, armasari Clydesdale au fost recrutati de la diferite targuri din toata Scotia. Ca rezultat, majoritatea cailor de tractiune scotieni din secolul al XIX-lea au reflectat rasa Clydesdale. Termenul „Clydesdale”, a devenit un termen generic pentru a descrie caii de tractiune scotieni. Pana la mijlocul anului 1877, Clydesdale era atat de cunoscut si utilizat pe scara larga incat a fost infiintata Clydesdale Horse Society. Doi ani mai tarziu, a fost infiintat Clydesdale Breeders din Statele Unite.
Oricat de populara a fost rasa de cai Clydesdale, aceasta a disparut aproape in totalitate cand masinile au inlocuit caii de tractiune in timpul Revolutiei Industriale. Din fericire, interesul pentru Clydesdale ca rasa de cai a fost trezit din nou, datorita in mare parte campaniilor de marketing de succes ale diferitelor marci de bere, inclusiv Budweiser.
Budweiser Clydesdales
Pe 7 aprilie 1933, cand interzicerea vanzarii de alcool a fost abrogata, August Busch Jr., fiul lui August Busch Sr., presedinte si CEO al Anheuser-Busch, a inhamat opt cai Clydesdale, transportand o lada de bere de la berarie si apoi pe strada Pestalozzi din St. Louis. Din acea zi, caii Clydesdale au devenit parte a marcii Budweiser. De fapt, caii Clydesdale care se pot califica pentru berea Budweiser sunt acum cunoscuti cu un nume distinct: se numesc „Budweiser Clydesdales”.
Si in prezent, rasa de cai Clydesdale este inca recunoscuta ca o rasa frumoasa de cai si este frecvent inscrisa la diferite competitii, inclusiv la expozitii de cai de tractiune. In cadrul acestor competitii de tractiune, se determina acei cai care pot trage cea mai mare greutate.
Sursa imagini: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.