Arome care ajuta caii sa se relaxeze
Daca ati aprins vreodata o lumanare parfumata pentru a va ajuta sa va relaxati dupa o zi lunga, aflati ca mirosul de lavanda poate ajuta si la calmarea cailor stresati.
Cercetatorii de la Universitatea Arizona au masurat parametrii cardiaci a opt cai dresati inainte, in timpul si dupa ce au inhalat ulei esential de lavanda. Fiecare cal a fost testat de asemenea cu apa simpla cu o saptamana inainte de testarea cu lavanda si la o saptamana dupa. Experimentul a fost apoi repetat cu uleiul esential de musetel.
Pe durata studiului, ale carui rezultate au fost publicate in Journal of Equine Veterinary Science in septembrie 2018, caii au fost echipati cu dispozitive de monitorizare a ritmului cardiac, de variabilitate a ritmului cardiac si de masurare a intervalelor de timp dintre bataile inimii.
Variabilitatea ritmului cardiac (HRV-heart rate variability) este un indicator al raspunsului parasimpatic al sistemului nervos, iar datele inregistrate pot fi utilizate pentru a produce o valoare numita „valoarea medie patratica a diferentelor succesive intre intervale” (RMSSD), care creste atunci cand un cal este relaxat.
In studiile care au implicat lavanda, scorurile RMSSD au fost mai mari la sapte dintre caii implicati in studiu, in timp ce in studiile cu musetel doar doi dintre cei opt cai au prezentat o crestere.
Caii care au inhalat lavanda au avut, de asemenea, cresteri semnificative ale variabilitatii ritmului cardiac (HRV), in timp ce caii care au inhalat musetel au prezentat efecte variabile ale HRV, niciunul dintre acestia neatingand valori statistice semnificative.
Cercetatorii mentioneaza faptul ca diferiti indivizi pot fi mai mult sau mai putin sensibili la lavanda sau musetel. In plus, subliniaza faptul ca caii nu au fost supusi niciunui factor de stres extern in timpul perioadelor de studiu si ca orice efecte fiziologice s-au diminuat la oprirea inhalarii uleiului esential.
Cercetatorii solicita cercetari suplimentare asupra bazei moleculare a uleiurilor esentiale si a activitatii farmacologice care rezida din acestea pentru a intelege cum pot fi optimizate efectele acestora asupra cabalinelor si a oamenilor.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.