Cai

Antrax-ul la cai

Majoritatea oamenilor au auzit de antrax deoarece a fost folosit ca o arma biologica in atacurile teroriste de la inceputul anilor 2000. Antraxul, cauzat de bacteria Bacillus anthracis, este o boala infectioasa care afecteaza majoritatea mamiferelor domestice sau salbatice  si se poate dovedi fatala pentru cai (sau oameni, de altfel). Exista institutii legale in jurul antraxului si  atunci cand este diagnosticat  medicul veterinar este obligat prin lege sa il raporteze agentiei guvernamentale corespunzatoare. Vom discuta in continuare despre antrax la cai, care sunt cauzele, ce tratament exista si cum poate fi prevenita infectarea cu antrax.

Antraxul mai este cunoscut si sub denumirile:

  • pustula maligna
  • buba neagra
  • carbune
  • dalac

Antraxul este descris inca din antichitate, incidenta sa variind de la o zona geografica la alta. Endemic, antraxul evolueaza mai ales in zone tropicale si sub-tropicale.

Antraxul are o evolutie rapida, febrila si mortala.

Simptome si tipuri

Simptomele infectiei cu antrax depind de modul in care a fost infectat animalul. Cel mai frecvent, caii sunt infectati pe cale respiratorie (prin inhalarea sporilor de antrax), fie prin piele, de la o muscatura de insecta.

Simptome cand sporii au fost ingerati:

  • Depresie
  • Febra
  • Frisoane
  • Colica
  • Diaree/enterita cu sange severa
  • Moarte

Simptome infectie prin muscatura de insecta:

  • Ganglioni limfatici mariti
  • Inflamatie in gat
  • Dificultate de respiratie
  • Zona mare, dureroasa, umflata la locul muscaturii

Cauze

Bacteria formatoare de spori Bacillus anthracis este agentul cauzal al antrax-ului. Caii devin cel mai frecvent infectati cu aceasta bacterie prin ingerarea sporilor prezenti in sol. Acesti spori sunt extrem de rezistenti la caldura, frig si deshidratare si pot supravietui in mediu timp de zeci de ani. De asemenea, insectele care inteapa animalul pot raspandi antrax-ul.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica antrax-ul la cai, medicul veterinar poate preleva o proba de sange de la cal. In cele mai multe cazuri, antraxul este diagnosticat la moartea calului, deoarece bacteriile produc toxine letale care functioneaza adesea foarte repede.

Daca antraxul este cauza suspectata a mortii unui animal acea carcasa nu trebuie mutata sau deschisa pana cand autoritatile competente nu au fost notificate. Antraxul este o boala care trebuie raportata medicului veterinar de stat. Daca antraxul este diagnosticat la ferma dvs.  ferma va fi pusa in carantina, iar animalele ramase pot fi vaccinate impotriva acestuia.

Tratament

Antraxul poate fi tratat cu antibiotice adecvate. Cu toate acestea, cazurile de antrax sunt adesea nediagnosticate pana dupa moartea calului. Bacillus anthracis este de obicei susceptibil la antibiotice comune, cum ar fi penicilina si oxitetraciclina, desi boala trebuie depistata din timp si tratata temeinic pentru ca tratamentul sa aiba succes.

Prevenire

Profilaxia generala vizeaza evitarea contaminarii solului cu Bacillus anthracis si implicit evitarea contaminarii furajelor. In acest sens, de o importanta majora este ecarisarea corecta a cadavrelor. Ca idee, un singur cadavru cu antrax abandonat pe o pasune poate contamina o suprafata mare de teren si poate periclita sanatatea animalelor care pasuneaza pe acest teren timp de cateva decenii.

Alaturi de profilaxie si masurile generale de prevenire, imunoprofilaxia este indispensabila. Exista un vaccin aprobat pentru utilizare la animale pentru antrax  dar proprietarii de cai nu ar trebui sa foloseasca acest vaccin decat daca animalele lor sunt situate intr-o zona endemica. Din fericire, ingestia de spori de antrax este rara.

La nivelul Uniunii Europene nu exista instituit un laborator de referinta.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button