Cai

Coprofagia la cai (consumul de balegar sau gunoi de grajd)

Coprofagia la cai, prin definitie, este pur si simplu actul de a manca balegar sau fecale. De obicei  observata la manjii tineri, coprofagia este in general privita ca un comportament normal atata timp cat manzul nu mananca exclusiv fecale sau nu ingereaza cantitati mari din acestea pe o perioada lunga de timp. In cele mai multe cazuri, coprofagia este un comportament inofensiv care dispare pe masura ce manzul imbatraneste. Exista multe teorii cu privire la motivul pentru care manjii tineri sunt inclinati sa faca acest lucru, prima fiind ca balegarul contine bacterii care sunt necesare pentru popularea tractului intestinal al manzului si promovarea digestiei sanatoase.

In unele cazuri, acest comportament nu dispare odata cu trecerea timpului, ducand la aparitia unor probleme de sanatate la animalul mai in varsta. Odata ce calul a trecut de varsta de aproximativ 5 luni, coprofagia trebuie considerata un comportament anormal care necesita ajutor profesional. Motivele din spatele comportamentului pot duce la descoperirea problemelor de sanatate subiacente care necesita tratament suplimentar.

Simptome si tipuri

  • Consumul de balegar
  • Consum de gunoi de grajd
  • Colici inexplicabile – dureri abdominale
  • Ulcere
  • Probleme digestive

Cauze

  • Lipsa furajelor
  • Deficienta nutritionala (de ex. deficit de minerale sau proteine)
  • Paraziti intestinali
  • Comportament anormal (comportament stereotipic)

Diagnosticare

Desi nu este neaparat nevoie de un medic veterinar pentru a recunoaste coprofagia, ar fi util ca manzul dvs. sa fie examinat de un medic veterinar ecvin daca:

  • problema nu s-a rezolvat in jur de 5 luni,
  • daca comportamentul pare a fi excesiv sau
  • daca exista alte probleme de sanatate care se observa impreuna cu comportamentul.

Principala problema cu coprofagia apare atunci cand caii continua sa prezinte acest tip de comportament  deoarece exista un potential de infectie parazitara. In aceste cazuri, medicul veterinar va verifica daca calul nu are paraziti.

Tratament

In cele mai multe cazuri, coprofagia nu este o boala  in sine, ci un comportament obisnuit. Din acest motiv, tratamentul se concentreaza de obicei pe modificarea mediului in loc de animalul insusi.

La caii mai in varsta, un astfel de comportament poate indica un anumit tip de deficienta, una care trebuie corectata prin modificari ale dietei sau suplimentare. Odata ce mineralele sau vitaminele care le lipsesc sunt restaurate, este probabil ca coprofagia sa inceteze. Cu toate acestea, in unele cazuri  daca coprofagia a continuat o perioada lunga de timp, aceasta devine un obicei si poate sa nu se opreasca doar cu corectarea deficientei.

Stil de viata

Daca calul dvs. persista sa manance balegar / gunoi de grajd peste momentul in care este acceptabil va trebui facut ceva pentru a schimba situatia inainte ca aceasta sa provoace probleme de sanatate calului.

Scoaterea calului din zona in care are acces la gunoi de grajd sau unde murdaria poate fi contaminata de gunoi de grajd poate functiona in unele cazuri. Veterinarul dvs. va poate da mai multe sfaturi pe aceasta tema. In plus, acesta va putea determina care metode de modificare a comportamentului vor functiona cel mai bine pentru dvs. si calul dvs.

Prevenire

Pastrarea grajdurilor si padocurilor mici fara acumulari excesive de gunoi de grajd va ajuta la reducerea tentatiei de coprofagie la un cal. De asemenea, furnizarea unei hrane complete pentru cai, care a fost creata pentru a asigura un echilibru mineral adecvat, impreuna cu o multime de furaje, va va ajuta sa va mentineti calul pe un plan excelent de nutritie.

Oferirea unei stimulari mentale adecvate, prin interactiunea cu calul in mod regulat si asigurarea ca acesta are suficient spatiu pentru a se exercita si a pasuna, va ajuta la scaderea sanselor de a dezvolta un comportament stereotip, asa cum poate deveni coprofagia la calul mai in varsta.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button