Reptile

Muscaturile de rozatoare la reptile. Cum se trateaza?

Exista multe reptile care se hranesc cu rozatoare vii. Din acest motiv, muscaturile de rozatoare la reptile sunt o cauza majora a diferitelor rani si infectii la reptile.

Simptome si tipuri

Reptilele care sufera de muscaturi de rozatoare vor avea urme sau rani la locul muscaturii, si care pot fi intalnite oriunde pe corpul reptilei. Daca nu este tratata, rana se poate infecta si se poate inflama, fiind adesea plina de puroi.

Rana se poate dezvolta, de asemenea, intr-o ulceratie.

Cauze

Muscaturile de rozatoare la reptile sunt intalnite mai ales la acele reptile care au obiceiul de a se juca cu hrana vie.

Pot aparea si daca o reptila este slaba, sufera de o boala sau si-a pierdut pofta de mancare. In acest caz, rozatoarea se poate apara, muscand sarpele.

Muscaturile de rozatoare la reptile pot avea loc si daca incinta reptilei nu a fost bine inchisa, fiind accesibila oricaror rozatoare prezente in casa dvs.

Tratament

Reptila dvs. va trebui sa fie examinata de un medic veterinar pentru un tratament adecvat. Dupa curatarea si dezinfectarea plagii, se aplica apoi un antibiotic local pentru prevenirea sau tratarea infectiilor.

Daca muscaturile s-au dezvoltat in rani pline de puroi, medicul veterinar poate sa dreneze chirurgical puroiul si sa administreze o injectie cu antibiotic.

Muscaturile de rozatoare la reptile

Prevenire

Serpii sunt animale carnivore si animale pradatoare, care mananca vietuitoare precum pesti, melci, pasari, paianjeni, insecte, oua si chiar animale mari. Dieta lor depinde in mare parte de specia de sarpe si de hrana disponibila in habitatul lor natural. Cu toate acestea, daca va doriti un sarpe-animal de companie, cel mai bine este sa il hraniti cu rozatoare.

Cum anume hraniti cu rozatoare sarpele dvs. de companie?

Se stie, serpii prefera hrana vie. Insa serpii sunt imprevizibili: se pot juca cu cina, o pot ignora sau o pot manca imediat.

Daca sarpele nu este interesat imediat de cina, ramaneti in incapere, urmarind ce se petrece. Aruncati niste hrana pentru caini in incinta, deoarece rozatoarele au nevoie de o sursa constanta de proteine – altfel, s-ar putea ca sarpele dvs. sa devina cina.

Daca dupa 2 ore sarpele nu a mancat cina, indepartati rozatoarea din incinta. Puteti incerca din nou mai tarziu sau a doua zi, in functie de specia de sarpe.

Un aspect important este sa nu introduceti rozatoarea in incinta cu mana. Mai bine, introduceti-o cu ajutorul unui cleste, pentru a nu va interpune intre sarpele flamand si rozatoare. Este bine sa purtati si manusi de protectie.

Optiunea convenabila si sigura

Daca este posibil, hraniti-va reptilele cu hrana moarta. Acest lucru poate fi realizat prin:

  • A) Inghetarea hranei reptilei si dezghetarea acesteia inainte de momentul hranirii

Este mult mai sigur sa hraniti sarpele cu rozatoare inghetate, deoarece acestea nu riposteaza. Este si mult mai la indemana sa dispuneti tot timpul de aceasta hrana decat sa cumparati rozatoare vii pentru fiecare hranire.

Nu oferiti niciodata rozatoare inghetate sarpelui. Dezghetati-le si oferiti-le la temperatura camerei. Nu incalziti rozatoarea inghetata la cuptorul cu microunde sau in cuptor. Daca sarpele mananca carnea gatita, se poate imbolnavi foarte tare. Pur si simplu lasati rozatoarea sa se dezghete intr-un vas cu apa.

  • B) Uciderea rozatoarei inainte de a o plasa in incinta.

Orice hrana ar trebui, de asemenea, indepartata daca reptila nu o mananca in 24 de ore.

O incinta inaccesibila creaturilor nedorite este o alta modalitate de a preveni muscaturile rozatoarelor.

 

Sursa imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button