Reptile

7 lucruri pentru a ingriji corect o broscuta testoasa

Testoasele sunt animale de companie linistite, dar care au totusi nevoie de atentie. Este distractiv sa urmariti broscutele inotand intr-un acvariu, mergand lenes pe covorul dvs., sau pur si simplu relaxandu-se pe o stanca calda si confortabila. Insa, ca si in cazul oricarui alt animal de companie, ingrijirea testoaselor necesita putina munca de cercetare. Desi exista numeroase informatii despre ce ar trebui sa faceti, iata in continuare cateva lucruri pe care NU ar trebui sa le faceti daca aveti in ingrijire o broasca testoasa.

 

Ce sa NU faceti daca aveti in ingrijire o broasca testoasa

 

1. Nu va zgarciti cand alegeti incinta unei broaste testoase

Daca cumparati o broscuta testoasa cand aceasta este inca pui, trebuie sa luati in considerare dimensiunea aproximativa pe care o va avea broasca testoasa cand va fi adulta. Cu siguranta testoasa ds. nu va ajunge la maturitate peste noapte, dar se va intampla mai repede decat ati crede.

La majoritatea speciilor de testoase, femelele vor creste considerabil mai mari decat masculii, asa ca acest lucru este, de asemenea, important de luat in considerare.

Puteti calcula aproximativ 38 l de spatiu incinta pentru fiecare centimetru al testoasei. Asadar, chiar si o testoasa foarte mica, de cativa centimetri, va avea nevoie de un acvariu destul de mare. Iar daca mai adaugati o broscuta, trebuie sa cautati un spatiu si mai mare.

Ca si in cazul oricarui animal de companie, cel mai bine este sa optati pentru o incinta mai mare decat sa va treziti blocat cu una prea mica.

2. Nu acoperiti incinta broscuteti cu un capac de sticla

Testoasele au nevoie de lumina ultravioleta A si B pentru a supravietui. Lumina UV-B este deosebit de importanta in procesul de ingrijire pentru broasca testoasa, deoarece joaca un rol major in producerea vitaminei D3, care este necesara pentru absorbtia si metabolismul calciului. Lipsa vitaminei D poate cauza incetinirea cresterii carapacei, tulburari osoase si, in general, poate scurta viata broastei testoase.

In salbaticie, lumina soarelui va oferi toata lumina ultravioleta de care are nevoie o broasca testoasa. Insa in casa nu este suficient sa amplasati pur si simplu incinta langa o fereastra luminata de soare. Va trebui sa suplimentati lumina ambientala cu o sursa de lumina UV de calitate, plasata deasupra incintei. Cu toate acestea, razele UVB nu pot patrunde in sticla, astfel ca un capac de sticla va anula beneficiile oricarui tip de iluminare deasupra acvarului.

Acelasi lucru este valabil si pentru lumina care provine prin partile laterale ale unei incinte de sticla. Utilizati un capac care permite luminii UVB ample sa ajunga la testoasa. S-ar putea chiar sa nici nu aveti nevoie de un capac, intrucat este probabil ca testoasele sa nu poata sa scape dintr-o incinta bine gestionata.

Doar pentru ca un bec UV este aprins nu inseamna neaparat ca emite suficiente raze UV. Cel mai bine este sa inlocuiti becurile la fiecare 9 pana la 12 luni, chiar daca acestea sunt inca functionale. In functie de specia broastei testoase si de dieta acesteia, este posibil sa aveti nevoie si de un supliment de calciu si vitamina D. Discutati cu medicul veterinar despre nevoile specifice ale broastei testoase.

3. Luati in serios filtrarea

Sfaturile noastre de ingrijire broasca testoasa includ filtrarea apei. Testoasele sunt, pur si simplu, murdare. Viata unei broaste testoase este un cerc nesfarsit de alimente care intra si materii care ies – adesea in acelasi timp. Deci, este important ca mediul broastei testoase sa fie pastrat curat.

Majoritatea testoaselor tinute ca animale de companie necesita atat medii acvatice, cat si terestre in incinta lor si trebuie acordata o atentie deosebita calitatii apei.

Cand vine vorba de filtrare, este recomandat sa optati pentru un sistem de filtrare care sa faca fata filtrarii unei incinte de doua ori mai mare decat a dvs. Multe specii de testoase vor avea nevoie si de incalzirea apei.

Schimbarea apei si curatarea ar trebui facute in mod regulat. Frecventa necesara pentru aceasta va depinde de dimensiunea incintei si daca folositi sau nu o incinta separata la ora mesei. Dar ar trebui sa schimbati apa inainte de a deveni murdara sau urat mirositoare.

O regula generala buna este sa sifonati aproximativ 1/2 din apa o data pe saptamana, inlocuind-o cu apa curata. La fiecare 1-2 luni intreaga incinta trebuie curatata temeinic.

4. Nu uitati faptul ca reptilele transmit Salmonella

Multe animale de companie, inclusiv reptilele, pot purta Salmonella, o infectie bacteriana care poate fi raspandita la oameni. Simptomele includ diaree, febra si crampe abdominale. Cu un tratament adecvat, adultii sanatosi tind sa-si revina relativ repede dupa infectia cu bacteria Salmonella. Insa copiii si persoanele in varsta sunt mai expuse riscului de complicatii.

A crede ca o testoasa ar trebui sa „arate bolnava” pentru a fi o amenintare este o greseala. Unele reptile pot fi doar purtatoare a bacteriilor, fara sa fie bolnave activ. La fel de important, orice veterinar poate testa un animal pentru Salmonella. Aceste teste arata insa infectia doar daca bacteriile sunt eliminate in scaun in acel moment.

Cel mai bine este sa va spalati bine mainile intotdeauna dupa ce ati manipulat broasca testoasa sau dupa ce i-ati curatat incinta. Copiii mici care manipuleaza testoase nu ar trebui sa le apropie de ochi sau gura, si trebuie sa se sele pe maini dupa aceea.

Toate acestea nu ar trebui sa va descurajeze sa tineti o testoasa. La urma urmei, orice animal de companie are potentialul de a transmite boli. Aceste masuri simple de precautie sunt pur si simplu cea mai buna protectie impotriva imbolnavirii.

5. Nu puneti impreuna testoasele cu alte animale de companie, fara a le supraveghea

Este de la sine inteles ca animalele de companie de diferite tipuri ar putea avea nevoie sa fie tinute departate sau urmarite indeaproape atunci cand se afla in aceeasi proximitate. Este nevoie doar de un moment pentru ca instinctul sa se trezeasca si sa transforme un prieten in hrana.

Un caine sau o pisica va poate privi noua testoasa cu curiozitate la inceput. Dar o simpla zgarietura sau o muscatura de „explorare” poate provoca cu usurinta vatamari grave si potential letale. Si exista aceeasi amenintare a infectiei cu Salmonella de la testoase la alte animale de companie ca si pentru oameni.

Desi probabil ca o pisica are mai multe sanse sa se ridice si sa intre in incinta broastei testoase, nu subestimati niciodata forta unui caine dornic si saritor, indiferent de dimensiune. Exista, de asemenea, riscul ca unul sau ambele animale sa fie ranite sau eventual ucise de un acvariu in cadere.

6. Nu supraalimentati broscuta

La fel ca multe alte animale, testoasele sunt mancatoare oportuniste si vor continua adesea sa manance atata timp cat hrana este disponibila. Testoasele vor „cersi” hrana atunci cand treceti pe langa incinta lor sau cand treceti pe langa acel raft unde tineti mancarea.

Desi este greu de rezistat, supraalimentarea unei testoase poate duce la consecinte grave. Obezitatea si lipidoza hepatica (boala ficatului gras) sunt doua afectiuni care sunt legate de supraalimentarea testoaselor de companie.

Cand sunt in crestere, broscutele tinere trebuie hranite destul de des. Testoasele adulte pot fi hranite de cateva ori pe saptamana, in functie de specie. Oferiti-i broscutei o combinatie sanatoasa de pelete, verdeata proaspata cu frunze, fructe si legume taiate marunt. Deoarece majoritatea testoaselor sunt omnivore, multe se vor bucura ocazional si de pesti mici, creveti si insecte. Oricare dintre aceste alimente poate fi pudrate cu pudra de calciu pentru a oferi un adaos suplimentar al acestui nutrient vital.

Pe de alta parte, la multe specii se observa o perioada de hibernare in care pot refuza hrana pentru perioade lungi de timp. Daca broasca testoasa nu mai mananca si sunteti ingrijorat ca ar putea fi bolnava, programati un control cu ​​medicul veterinar.

Indepartati orice hrana neconsumata din incinta unei broaste testoase pentru a evita intrarea materiei in descompunere, ceea ce poate face ca apa din incinta sa devina foarte murdara.

7. Nu va eliberati broscuta in salbaticie

Daca nu mai puteti avea grija de broscuta testoasa, ati putea crede ca un iaz sau o padure din apropiere ar fi locul perfect pentru aceasta. La urma urmei, ar putea spune unii, probabil ca exista si alte testoase acolo si o abundenta de hrana, apa si lumina solara. Dar aceasta nu este niciodata o idee buna.

In timp ce instinctele naturale ale broastelor testoase probabil se vor activa, o testoasa care a fost captiva cea mai mare parte sau toata viata sa, nu va avea abilitatile de vanatoare ale uneia crescute in salbaticie. De asemenea, orice boala pe care o broaste testoasa ar putea sa o dobandeasca in captivitate poate deveni necontrolata daca este eliberata in salbaticie.

Asadar, intre competitia naturala pentru hrana, incertitudinea vremii si boala, animalul dvs. de companie va avea sanse mici de supravietuire. Ca sa nu mai vorbim de daunele pe care le-ar putea cauza animalelor native.

Daca aveti nevoie sa relocati o testoasa, exista o multime de grupuri si organizatii pe Internet care v-ar putea ajuta la gasirea unei noi familii potrivite pentru ea. Puteti cere informatii si la magazinul de animale de companie.

 

In toate imprejurarile, decizia de a detine un animal de companie, broasca testoasa sau de alt tip, nu este una care ar trebui luata cu usurinta. Informati-va bine inainte, astfel incat sa fiti sigur ca sunteti pregatit sa aveti grija de orice animal de companie pe care alegeti sa-l numiti al dvs. Luati in calcul toate sfaturile noastre de ingrijire pentru broasca testoasa.

 

Cititi si: Cum sa curatati incinta unei reptile

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button