Viermii intestinali la puii de pisica
Viermii intestinali sunt o problema comuna la puii de pisica, iar tratamentele regulate de deparazitare sunt o parte importanta a unui proprietar responsabil de animale de companie. Dar cum observati, tratati si preveniti viermii la pisoi?
Ce sunt viermii intestinali?
Viermii intestinali sunt un parazit comun la pisici. Majoritatea pisicilor se vor infesta cu viermi intestinali la un moment dat in viata lor si fiecare pisoi este susceptibil la acestia, deoarece sunt adesea transmisi de la mama lor prin lapte sau placenta. Pisoii sunt in mod special expusi riscului de aparitie a parazitilor interni, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat.
Viermii cauzeaza rareori probleme grave la felinele adulte. Insa deoarece traiesc in intestinele pisoilor, viermii sustrag nutienti din alimentatia acestora si pot deteriora mucoasa intestinala. Acest lucru poate duce apoi la boli grave, cum ar fi deshidratare, anemie si blocaje intestinale.
Care sunt cele mai comune tipuri de viermi? Cum se infesteaza pisoii?
Cele mai comune 3 tipuri de viermi la pisici sunt viermii rotunzi, teniile si viermii carlig.
Viermii rotunzi – foarte frecvent intalniti, in special la pisoi, deoarece acestia se pot transmite prin laptele de la pisica mama. Viermii rotunzi arata ca spaghetele si pot creste pana la 15 cm lungime.
Teniile – au aspectul unor niste panglici plate formate din numeroase segmente, pot creste pana la 50 cm lungime. Ouale de tenie sunt transmise pisicii dvs. prin purici si paraziti pe care ar fi putut sa-i manance.
Viermii carlig – un alt tip de viermi rotunzi, sunt viermi intestinali subtiri transferati prin apa sau sol contaminat si pot fi periculosi pentru animalele tinere.
Simptomele infestarii cu viermi la puii de pisica
De multe ori, pisicile nu prezinta semne exterioare de infestare cu viermi, motiv pentru care tratamentul preventiv regulat este atat de important. Desi in mod normal nu veti vedea un vierme adult, un segment de tenie (aproximativ de marimea unui bob de orez) poate fi uneori vazut uneori in materiile fecale ale unei pisici sau in jurul anusului.
Exista, insa, o serie de simptome care pot insoti infestarea cu viermi si care necesita atentie:
- Puteti observa ca pisoiul se taraste cu fundul de podea
- Prezenta viermilor in fecale sau in jurul anusului
- Diaree, varsaturi
- Blana uscata sau aspra
- Pierderea in greutate, modificari ale apetitului
- Abdomen umflat
Daca pisoiul dvs. are viermi deja de o anumita perioada de timp, aceste simptome pot deveni mai evidente.
Tratament
De la aproximativ 6 saptamani, pisicile ar trebui sa beneficieze de tratamentele regulate pentru viermi rotunzi (inclusiv viermi carlig). De la 6 luni, au nevoie de tratament pentru viermi rotunzi si tenii la fiecare 3 luni.
Cel mai bun mod de a trata viermii este prin utilizarea unui produs veterinar prescris numai pe baza de reteta. Daca banuiti ca pisoiul dvs. are viermi, discutati imediat cu medicul veterinar. Acesta va poate recomanda cel mai bun tratament pentru a trata mai multe specii de viermi si sa se asigure ca animalul dvs. nu sufera de efecte secundare neplacute.
Prevenirea aparitiei viermilor
Prevenirea este mai buna decat vindecarea, asa ca este crucial sa oferiti pisoilor un tratament regulat impotriva viermilor. Desi viermii pot fi o experienta neplacuta neplacuta atat pentru pisoi, cat si pentru proprietar, sunt foarte usor de prevenit. Urmati intotdeauna sfatul medicului veterinar pentru cel mai bun tratament pe care il puteti alege pentru animalul dvs. de companie.
Foto: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.