Rase de pisici

Rasa de pisici Maine Coon

Pisicile Maine Coon sunt feline cu parul lung, originare din statul american Maine, unde se bucura de un mare respect pentru talentul lor de a prinde soareci.

Blana: par mediu-lung, de diverse culori si modele: negru, albastru/gri, alb, crem, tigrata, tarcata, calico (tricolora), tuxedo (bicolora)
Talia: mare, 48-100 cm, 3,6-8,2 kg
Caracter: activa, inteligenta, prietenoasa, sociabila, curioasa, ascultatoare
Durata de viata: 12 – 15 ani

Ingrijire: blana necesita periere saptamanala

 

Istorie si context

Pisicile Maine Coon au locuit America de secole, chiar si in perioada coloniala timpurie. Cu toate acestea, exista foarte putine informatii despre modul in care acestea au ajuns pe continent. Exista multe povesti legate de originea lor dar autenticitatea acestor povesti este indoielnica.Rasa de pisici Maine Coon

O poveste sustine ca stramosul lui Maine Coon era un raton – ceea ce este biologic imposibil. Altii spun ca rasa a fost produsa prin incrucisarea Bobcat-ului indigen cu o pisica domestica. O alta poveste fantezista identifica stramosii Maine Coons cu pisicile cu parul lung apartinand reginei franceze, Marie Antoinette. Conform acesteia, un capitan american numit Clough a salvat pisicile reginei, dar nu a putut sa-i salveze viata. Pisicile au fost apoi aduse in America. O alta poveste sustine ca aceste pisici au fost aduse in state in anii 1700 de un capitan american numit Coon, care provenea de pe coasta de nord-est a Americii.

Aceasta ultima poveste poate contine cateva seminte de adevar. Capitanii navelor aduceau adesea pisici din tari straine pentru a contracara problemele soarecilor, care prosperau pe nave. Este probabil ca acestea si-au facut casa pe coasta de nord-est, in Maine. Clima era teribila si numai cele mai curajoase si mai dure pisici puteau supravietui. Supravietuitorii au fost puternici si duri, cu un strat de blana rezistent la apa.

Maine Coon este una dintre primele rase recunoscute oficial la inceputul secolului al XIX-lea. De atunci a castigat rapid popularitate.

Dl. F. R. Pierce, care detinea Maine Coons inca din 1861, a mentionat in cartea „The Book of the Cat” ca un exemplar Maine Coon numit Leo a fost desemnata drept „Best Cat” in cadrul expozitiei de pisici din New York City din 1895, fiind de asemenea un castigator constant la Boston in 1897, 1898 si 1899.

Popularitatea rasei a scazut la inceputul anilor 1900, cand erau disponibile deja mai multe rase de pisici exotice, multe dintre acestea devenind preferate. Pana in 1950, numarul exemplarelor rasei scazuse alarmant.

Cu toate acestea, unii crescatori au manifestat un interes activ pentru aceasta pisica. Au sustinut spectacole Maine Coon, iar in 1968 au fondat Maine Coon Breeders and Fanciers Association.

Datorita eforturilor sustinatorilor sai fermi, Maine Coon si-a recastigat terenul pierdut, fiind din nou un candidat in cadrul competitiilor. Ramane una dintre cele mai populare rase de pisici de astazi, cu statut de Championship in toate asociatiile.

Caracteristici fizice

Este o pisica mare.Caracteristicile fizice tipice ale rasei nu se dezvolta pana la al treilea sau al patrulea an al pisicii.

rasa Maine Coon

Trasatura distinctiva a rasei Maine Coon este blana sa neteda, mitoasa si rezistenta la apa, care poate avea o varietate de culori, desi maroul este in prezent favorit. Parul sau este lung si matasos, mai scurt pe umeri si mai lung pe stomac. Are un substrat de par des, un strat exterior rezistent si o coada stufoasa.

Au urechi mari, ascutite, cu smocuri de par la capete.

Personalitate si temperament

Rasa de pisici Maine Coon este in top 10 a celor mai populare rase de pisici din S.U.A.

rase pisici mari

Motivele popularitatii sale nu sunt greu de ghicit. Pe langa faptul ca poseda o blana deosebita, are si o rezistenta extrema, de neabatut in majoritatea circumstantelor si este foarte loiala proprietarilor sai umani. De fapt, aceasta rasa jucausa se va intelege bine cu alte animale de companie si cu copii.

maine coon

Desi pisica Maine Coon este precauta cu strainii initial, se va obisnui cu ei daca li se acorda timp.

rase pisici

Este docila, ascultatoare si, curioasa, atrasa de apa. Asadar, nu va mirati daca vedeti ca pisica Maine Coon face o mica baie.

Ingrijire

Pe langa pieptanarea blanii de 2 ori/saptamana, oferiti pisicii oportunitati pentru exercitii zilnice regulate, adesea sub forma de joc.

Sanatate

Datorita faptului ca sunt pisici mari, care au nevoie de miscare si activitate, necesita hrana cu continut energetic corespunzator. Prin urmare, asigurati pisicii cantitatea necesara de calorii si substante nutritive.

Datorita staturii lor mari, pot dezvolta boli articulare, cum ar fi artrita sau displazia de sold. Sunt de asemenea predispuse la cardiomiopatie hipertrofica (HCM), iar bolile dentare pot fi destul de frecvente la aceasta rasa.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button