Rase de pisici

Rasa de pisici Cymric

Pisica din rasa Cymric (se pronunta kum-rick sau kim-rick) este prietenoasa si afectuoasa. Este varietatea cu parul semi-lung al pisicii Manx fara coada. In afara de lungimea parului, cele doua rase sunt identice, ambele avand la origine Insula Man. Blana sa poate fi tigrata, tarcata sau calico (tricolora).

Blana: medie-lunga, moale, cu un substrat gros, poate fi tigrata, tarcata sau calico (tricolora)
Talia: medie, 3-5 kg, 30-35 cm
Caracter: adaptabila, afectuoasa, prietenoasa, activa, inteligenta
Durata de viata: 8-14 ani

Ingrijire: necesita perierea blanii de 2-3 ori/saptamana pentru indepartarea firelor de par moarte si prevenirea incalcirii si a formarii caltilor

 

Istorie si context

Pisicile cu par lung nascute din pisici Manx de pe Insula Man existau de multa vreme, dar erau deseori considerate variante nedorite.

Inainte de a-si primi propriul nume, Althea Frahm – forta motrice din spatele efortului de crestere a acestor pisici, a expus mai intai pisicile ca „Mutanti Manx”. Alti crescatori au ales numele Longhaired Manx. Numele sau a fost schimbat in Cymric la mijlocul anilor 1970 de catre crescatorii Cymric Blair Wright si Leslie Falteisek, care i-au dat numele dupa tara Galilor, care este denumita Cymru in galeza.

United Cymric Association a fost formata in 1976, avand drept scop promovarea rasei. In acelasi an, Canadian Cat Association i-a acordat statutul de  Championship, prima din partea unei asociatii de importanta majora.

Astazi, rasa a primit statutul de Championship din partea majoritatii asociatiilor, desi Cat Fanciers’ Association (CFA) i-a schimbat numele in Longhaired Manx, in 1994. Puii cu par lung nascuti din parintii Manx pot fi inregistrati ca Cymrics in toate asociatiile importante, cu exceptia CFA.

Caracteristici fizice

De dimensiuni medii, pisica din rasa Cymric are o structura musculara si osoasa solida. Are un aspect aproape identic cu pisica Manx, cu exceptia blanii, care este lunga si groasa. Textura blanii este matasoasa si lucioasa iar substratul sau de lana este mai gros decat stratul exterior al blanii.

Caracteristica cea mai remarcabila a acestei pisici este coada sa neconventionala. Pisica Cymric poate avea mai multe variante: fara coada, cu o usoara urma de coada, butucanoasa si usor lunga. Exemplarele cu coada lunga sunt cele mai putin populare. Cel mai popular tip sunt cele care au o adancitura la baza coloanei vertebrale, in zona in care ar fi trebuit sa fie coada.

Personalitate si temperament

Cymrics sunt pisici cunoscute pentru loialitatea si dispozitia lor blanda. De fapt, se spune ca aceasta pisica dulce isi va face drum catre inima oricarui strain. Rareori pisica Cymric va cauza probleme, preferand sa socializeze cu alte animale de companie, chiar si  cu cainii.

Poate fi usor antrenata si invatata sa efectueze trucuri. Cu toate acestea, ar trebui sa o impiedicati sa ajunga la rafturile inalte. Desi este agila, pisica se poate rani in urma sariturilor in inaltime. Pisica din rasa Cymric este fascinata de apa, dar nu-i place sa fie aruncata in apa.

Ingrijire

Blana lunga si groasa a pisicii Cymric trebuie periata zilnic pentru a-si pastra moliciunea si a preveni incalcirea.

Este bine sa tineti pisica Cymric in interior, pentru a o proteja de bolile raspandite de alte pisici sau de atacurile cainilor.

Sanatate

La fel ca rasa Manx, pisica din rasa Cymric este predispusa anumitor boli, reunite sub denumirea de „sindrom Manx”. Gena responsabila de absenta cozii lor poate afecta si coloana vertebrala, provocand paralizie partiala, incontinenta sau alte boli dureroase. Daca sunt purtatori ai acestui sindrom, nu vor trai in general decat cateva luni.

Cu toate acestea, daca aceste boli sunt tratate la timp, pisica Cymric poate trai pana la 20 de ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca ajung la maturitate completa la doar 5 ani de la nastere.

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button