Rase de pisici

Rasa de pisici American Wirehair

Pisica din rasa American Wirehair a aparut ca o mutatie genetica spontana a populatiei de pisici domestice, intocmai ca si rasa American Curl. Este o pisica cu o personalitate relaxata, iubitoare, dulce, facand-o un tovaras ideal pentru familiile cu copii si pentru alte animale de companie.

Blana: scurta, densa, de diferite culori
Talia: medie-mare, 3,5-5 kg
Caracter: atletica, afectiva, jucausa, sociabila
Durata de viata: 10-15 ani

Ingrijire: usor de ingrijit, necesita periere sau pieptanare (nu in exces, deoarece poate distruge firul de par si aspectul blanii)

 

Istorie si context

Primul exemplar recunoscut de American Wirehair s-a nascut in Verona, NY, intr-un hambar de la ferma Council Rock. Era primavara anului 1966, iar Nathan Mosher, proprietarul fermei, a observat ca are o pisica unica. Atunci cand crescatoarea de pisici Joan O’Shea a remarcat aceasta pisica, Nathan Mosher  a dorit sa o pastreze.

Joan O’Shea era intrigata de blana rosie cu alb a acestei pisici, cu par elastic si ondulat peste tot, inclusiv mustatile. Era diferita de orice pisica pe care o vazuse vreodata. Dupa ce i-a explicat lui Mosher importanta de a permite acestei noi rase distincte sa fie imperecheata in mod corespunzator si i-a platit 50 dolari, O’Shea a reusit sa plece cu pisica, pe nume Adam.

Pisica era intr-adevar unica. Cuibul in care se nascuse Adam fusese distrus de o nevastuica. Fiind singurul supravietuitor, O’Shea a fost pusa in fata unei situatii dificile: cum sa-l imperecheze pe Adam?

Dilema ei a fost rezolvata cand a aparut in scena pisica vecinilor. Era o pisica calico (tricolora). Doua luni mai tarziu, O’Shea a primit un telefon de la vecinii ei, care se trezisera cu un cuib de pisoi, dintre care unii aveau o asemanare extraordinara cu pisica lui O’Shea.

Doi dintre pisoi aveau gena aparenta a firului de par ondulat cu care se nascuse Adam, iar O’Shea le cumpara de la vecinii ei. Acesta a fost inceputul unei noi linii familiale. Dorind sa faca lucrurile asa cum trebuie, O’Shea a apelat la ajutorul unor crescatori de pisici Rex, Bill si Madeline Beck, care impreuna cu Amy au inceput un program de reproducere.

Amy a reusit sa produca un numar mare de pisoi cu par ondulat, reusind astfel sa consolideze a treia rasa „made in America” din vremea sa (American Shorthair si pisica Maine Coon erau celelalte doua pisici complet americane la acea vreme).

De fapt, standardul pentru American Shorthair a jucat un rol important in modelarea standardului pentru American Wirehair. Este in continuare singura rasa acceptabila pentru imperechere cu Wirehair.

In 1967, Cat Fanciers Association (CFA) a acordat drepturi de inregistrare pentru American Wirehair ca o rasa separata, iar in 1978, CFA a acceptat Wirehair in cadrul competitiilor. Acestea au reusit sa se pozitioneze in mod constant in primele 25 cele mai bune pisici.

Caracteristici fizice

American Wirehair este de dimensiuni medii pana la mari, cu un corp bine rotunjit si ochi mari, luminosi, rotunzi si inclinati in sus in colturile exterioare. Se intalneste intr-o varietate de culori. Are mustati ondulate.

Mutatia care determina firele de par sa fie carliontate este naturala, fiind o gena dominanta incompleta. (chiar si atunci cand se imperecheaza doua pisici cu par ondulat, nu toti pisoii se vor naste cu acelasi par). Aceasta caracteristica este, de fapt, o mutatie si nu un defect.

Blana pisicii din rasa American Wirehair este in mod clar cea mai importanta caracteristica a acestei rase. Este aspra, rugoasa, densa, rezistenta si elastica, dar moale la atingere. Comparativ, blana acesteia este precum lana de miel.

Firele de par sunt indoite la capete, formand uneori inele stranse. Aspectul parului poate fi tepos sau ondulat, si este important ca parul din urechi si mustati sa urmeze aceasta forma.

Deoarece aceasta rasa este special crescuta pentru a avea parul scurt si dens, exemplarele cu par lung sunt descurajate. Insa pentru cei care nu intentioneaza sa detina aceasta pisica pentru spectacol sau reproducere, varianta cu par lung poate fi o optiune excelenta.

Personalitate si temperament

Este in general o pisica sociabila. Creeaza legaturi cu toti membrii familiei si se stie ca este sensibila la starea de spirit a oamenilor. Va va urmari indeaproape prin casa sau va sta in preajma oamenilor.

Este o pisica cu care este usor sa traiti si usor de ingrijit, datorita caracterului saub bland si afectuos, vocalizarii discrete, si bunei sale purtari. Este o pisica plin de umor, jucausa, bucurandu-se de atentie. American Wirehair este  pisica perfecta pentru cei care au alte animale de companie, inclusiv caini, sau pentru cei care au vizitatori des.

Ingrijire

Exista unele detalii legate de ingrijirea acesteia. Deoarece parul din interiorul urechilor este grosier si ondulat, urechile pot avea acumulari de ceara. Curatarea regulata ar trebui sa previna orice infundare a canalelor urechii.

Unele pisici din rasa American Wirehair pot avea pielea grasa. Dar, mai degraba decat sa le perie, multi crescatori sugereaza spalarea usoara a pisicii cu un sampon usor. Acest lucru evita orice deteriorare a parului.

Cand uscati parul, cel mai bine este sa folositi un prosop delicat sau uscare la aer. Este deosebit de important ca parul sa nu fie periat sau pieptanat in timp ce este ud.

Cereti intotdeauna sfatul crescatorul de pisici privind buna metoda pentru a va ingriji pisica American Wirehair, deoarece nu toate sunt la fel, iar unele trasaturi legate de par pot fi mostenite de la parinti.

Au fost raportate unele probleme cu parul si pielea legate de stres sau de schimbarile meteorologice. Exemplarele cu blana mai dura sunt cele mai delicate si predispuse la rupere.

Sanatate

Wirehair nu are probleme genetice inascute. Datorita dezvoltarii atente a rasei, acest hibrid este puternic, rezistent la boli si una dintre cele mai sanatoase si usor de ingrijit pisici domestice.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button