Rase de pisici

Pisica persana (Peke-Faced)

Desi este considerata o rasa in sine, Pisica persana Peke-Faced este practic o persana cu fata plata. Are chiar aceeasi blana plina de farmec a pisicii persane. Cel mai adesea, Pisica persana (Peke-Faced) poate fi intalnita astazi in Statele Unite.

Blana: lunga, groasa, matasoasa, cu un substrat dens, de culoare rosie sau rosu vargat
Talia: medie, 20-25 cm, 3-5 kg
Caracter: afectuoasa, prietenoasa, linistita, poate fi lasata singura
Durata de viata: 10-18 ani

Ingrijire: necesita periere zilnica a blanii

 

Istorie si context

Istoria acestei pisici poate fi urmarita pana in anii 1930. Au castigat rapid popularitate in America si Canada,  castigand chiar si premii la expozitii de pisici. 

In Europa nu a facut o impresie semnificativa, probabil din cauza numeroaselor sale anomalii.

Caracteristici fizice

Aceasta rasa are un corp scurt, dar plin, cu un cap rotund distinct si urechi scurte si ascutite. Chipul sau, care este plat, are o asemanare izbitoare cu cainele Pechinez – de unde si numele sau. 

Acest lucru ofera, de asemenea, iluzia ca ochii ei sunt bombati. Nasul, conform standardului, ar trebui sa fie „scurt, deprimat si indentat intre ochi”. De asemenea, neobisnuita este lipsa botului acestei pisici.

Desi are parul lung si matasos ca si pisica persana, pisica Peke-Faced are doar culoarea rosie si rosu tarcat. Substratul este gros si dens.

Personalitate si temperament

Pisica persana (Peke-Faced) este o pisica docila care rareori intra in probleme. Prefera casele linistite in locul celor zgomotoase si ii place sa piarda alene ziua relaxandu-se pe o canapea sau dormind. Cu toate acestea, Pisica persana (Peke-Faced) are o natura prietenoasa si afectuoasa.

Aceasta pisica se ataseaza adesea de o persoana din casa. Acest lucru nu inseamna ca nu va interactiona cu alte persoane sau ca nu va saluta vizitatorii intr-un mod prietenos. 

Datorita naturii sale linistite, pisica Peke-Faced prefera sa fie singurul animal de companie din gospodarie.

Ingrijire

La fel ca si pisica persana, Peke-Faced necesita ingrijire zilnica a blanii, pentru a evita formarea de calti si a indeparta resturile. Urechile trebuie inspectate in mod regulat. 

Daca se murdareste mai rau, pisica nu se va impotrivi prea mult unei bai. Cu toate acestea, pregatiti-o corespunzator inainte de a-i face baie. Este, de asemenea, indicat sa ii uscati blana cu prosopul si sa o uscati. In timpul baii, ochii pisicii se pot uda. Va trebui sa ii stergeti cu o carpa umeda.

Sanatate

Datorita configuratiei sale faciale, pisica Peke-Faced sufera adesea de anumite probleme medicale. Canalele sale lacrimale se pot bloca (cauzand ochii aposi) sau cavitatile sale nazale mici pot duce la probleme respiratorii. De asemenea, are o muscatura slaba cand gura este inchisa. Aceste probleme se pot agrava pe masura ce pisica imbatraneste. 

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button