Rase de pisici

Rasa de pisici American Curl

Pisica din rasa American Curl este pur si simplu irezistibila, datorita urechiuselor sale adorabile si personalitatii sale minunate.

Blana: scurta sau lunga, de diferite culori si modele
Talia: medie, aprox. 5 kg
Caracter: afectuoasa, inteligenta, prietenoasa
Durata de viata: 12-16 ani

Ingrijire: usor de intretinut, blana necesita periere saptamanala

 

Istorie si context

Aceasta pisica a parcurs usor drumul catre succes. In relativ putini ani de existenta, Curl a reusit sa castige inimile iubitorilor de pisici si juriilor din cadrul expozitiilor pentru feline.

Ziua de nastere a acestei rase cade in iunie 1981, cand doi pisoi de rasa sau origine necunoscuta au ajuns la pragul casei lui Grace Ruga din Lakewood, California. Grace a fost fascinata de urechile curbate ale pisicii si a decis sa adaposteasca pisicile. Cei doi pisoi ajungeau zilnic la mese si apoi plecau noaptea.

Pe baza marcajelor de pe blana, Grace a botezat pisoii Panda si Shulamith. Acesta din urma avea un nume biblic care insemna „negru si placut”. Pisoii erau nedespartiti, pana in ziua in care un vant brusc si puternic a inchis usa, lovindu-l pe Panda. Panda a suferit un traumatism cranian fatal, dar Shulamith s-a mutat definitiv in casa lui Grace, stabilindu-se aici fericita si transferandu-si devotiunea catre noua ei familie umana.

Pisicutele lui Shulamith vor produce ulterior pisoi cu aceeasi caracteristica a urechii curbate, dand una dintre primele femele, Mercedes, surorii lui Grace, Esther Brimlow din Orange, California. Mercedes a nascut si ea pui la randul sau, acestia atragand atentia crescatoarei de pisici Nancy Kiester. Nancy a fost entuziasmata de urechile curbate ale pisicii, incat a incercat sa stabileasca rasa atunci cand pisoii lui Mercedes au nascut o femela si un mascul, numiti respectiv, Princess Leah si Master Luke (dupa personaleje din Razboiul Stelelor).

Ulterior, Nancy a contactat-o pe Grace si au format un parteneriat, expunand Shulamith si pisoii la o expozitie de pisici din California, in 1983. Raspunsul comunitatii de pisici a fost acceptarea din toata inima a acestei fermecatoare familii feline.

Nancy si Grace au colaborat cu crescatoarea Jean Grimm, care crescuse cu succes pisici Scottish Fold si care a confirmat ca aceasta era o rasa complet diferita. Cu ajutorul acesteia au fost create atat un nume, cat si un standard, si astfel s-a nascut American Curl.

In 1987, American Curl a fost acceptat pentru inregistrare de catre The International Cat Association (TICA), iar mai tarziu in acel an, American Curl a primit statutul de Championship din partea TICA. Urma sa aiba si mai mult succes. In 1986, Cat Fancier’s Association (CFA) i-a acordat statut provizoriu iar in 1993 a avansat la clasa de Championship din partea CFA.

American Curl este recunoscuta de toate asociatiile majore de pisici si este o pisica cautata in intreaga lume pentru trasaturile sale fizice si de personalitate. Fiind o rasa noua, cu un fond de gene relativ mic, diversitatea genetica a rasei i-a incurajat pe crescatorii Curl sa faca un efort comun de a impleti liniile genealogice. Cel putin pana in 2010 reproducerile in cadrul rasei au fost permise.

Caracteristici fizice

Aceasta pisica are  o structura bine proportionata si subtire. Blana sa este moale, matasoasa si usoara, fara substrat. Datorita incrucisarii – introducerea materialului genetic fara legatura intr-o linie de reproducere – cu alte rase, pisica din rasa American Curl poate fi intalnita in diverse culori, atat in soiurile cu parul lung, cat si in cele cu parul scurt.

Urechile sunt moderat de mari, cu o baza larga si deschisa. Ele sunt curbate la capat (varf). In mod ideal, urechile nu ar trebui sa se indoaie atat de mult incat sa atinga craniul dar, in schimb ar trebui sa se indoaie inapoi si una catre cealalta la aproximativ 90 de grade, in forma similara cu o semiluna.

rasa American Curl

Initial, un pisoi Curl arata similar cu orice alt pisoi, desi are urechi mari si deschise. In decurs de o saptamana urechile lor se vor indoi inapoi, curbandu-se si desfacandu-se pe parcurs, pana cand pisica va ajunge la varsta de 4 luni. Bucla lor va deveni apoi fixa si permanenta.

Din acest motiv, pisoii American Curl trebuie cumparati numai dupa varsta de 4 luni. Cu toate acestea, forma urechii nu afecteaza personalitate puternica a pisicii, fiind un aport adus in scopuri expozitionale.

Personalitate si temperament

Este o pisica iubitoare si afectuoasa din punct de vedere fizic. Se adapteaza usor iar uneori poate fi temperamentala. Rareori va va deranja sau va cere atentie, desi ii place sa stea cocotat pe umerii stapanului.

Pisica din rasa American Curl este cunoscuta pentru faptul ca intampina musafirii cu o usoara lovitura a capului, si pentru faptul ca ii place sa ajute in bucatarie.

Sunt ideal pentru familiile cu copii. Inteligenta si curioasa, pisica American Curl petrece adesea o cantitate considerabila de timp explorand mediul sau jucandu-se.

Ingrijire

Indiferent ca este scurta sau lunga, blana acestei pisici este usor de intretinut. Perierea saptamanala este suficienta pentru a mentine frumusetea blanii. Varianta cu parul scurt naparleste mai mult decat cea cu par lung.

Este o pisica foarte pretentioasa in privinta toaletei sale, prin urmare, pastrati litiera cat mai curata.

Sanatate

American Curl este bine apreciata pentru sanatate, rezistenta si adaptabilitate. Fara defecte genetice cunoscute sau predispozitii la afectiuni fizice, rareori se imbolnaveste. Pisicile au un sistem imunitar puternic si raspund bine la vaccinurile de imunizare.

Desi s-ar putea concluziona ca urechea curbata este un defect, este de fapt o mutatie – o abatere de la caracteristica normala naturala. Urechile sunt o caracteristica estetica pentru aceasta rasa, alcatuita din cartilaj care este ferm pana la capetele urechilor. Nu afecteaza auzul pisicii.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button