Rase de pisici

Pisica Nebelung – o rasa rara si neobisnuita

Pisica Nebelung este o rasa noua si relativ rara. Este ruda apropiata a pisicii din rasa Albastra de Rusia cu par scurt. Sunt cunoscute ca fiind pisici blande, jucause si afectuoase cu membrii familiei.

Blana: medie-lunga, moale si dubla, albastru-gri cu varfuri argintii
Talia: medie, 3-7 kg
Caracter: afectuoasa, jucausa, energica, inteligenta
Durata de viata: 13-16 ani

Ingrijire: blana necesita ingrijire saptamanala regulata

 

Istorie si context

Istoria rasei Nebelung dateaza la inceputul anilor 1980, cand Cora Cobb, un programator, i-a daruit fiului sau o pisica domestica cu blana neagra, pe nume Elsa.

Ulterior, Elsa a fost imperecheata cu o pisica din rasa Albastra de Rusia, rezultand cinci pisoi cu par scurt, de culoare neagra si albastra. Intre acestia, exista un pisoi cu par lung si albastru. Cobb a pastrat aceasta pisica mascul pe nume Siegfried, iar cand Elsa a nascut-o pe Brunhilde, un alt exemplar cu par lung albastru, a pastrat-o si pe aceasta. Aceste doua pisici sunt primii Nebelungi.

Cobb a numit rasa Nebelung, care inseamna „creaturi de ceata” in germana, datorita aspectului lor unic. Dupa ce a contactat pe Dr. Solveig Pflueger, presedintele de genetica al The International Cat Association’s (TICA), Cobb a fost sfatuita sa scrie standardul rasei. A ales sa o pastreze aproape identica cu standardul Albastrei de Rusia, cu exceptia partii care descrie lungimea blanii.

Nebelungul a fost recunoscut de TICA in 1987, dar crescatorii rasei Albastra de Rusia au ezitat sa accepte noua rasa. Mai mult decat atat, au fost reticenti in privinta incrucisarii pisicilor, ceea ce a facut dificil pentru Cobb continuarea liniei Nebelung.

In cele din urma, in 1988, proprietarul marelui campion suprem Vladimir of Castlecats a fost de acord sa-i ofere un exemplar Albastra de Rusia pentru incrucisare cu una dintre fiicele lui Brunhilde. De atunci, exemplarele rasei Nebelung a crescut exponential. Cu toate acestea, nu a fost inca recunoscuta oficial ca rasa de catre Cat Fanciers Federation sau de Cat Fanciers Association.

Caracteristici fizice

Pisica Nebelung este o rasa de dimensiuni medii, cu un corp lung si gratios. Sunt pisici foarte musculare, agile.pisica Nebelung

Aceasta pisica este gratioasa si lunga, cu ochi verzi si muschi fermi. Are aspectul similar pisicii din rasa Albastra de Rusia, cu unele diferente. Cea mai frapanta diferenta este lungimea blanii. Albastra de Rusia are o blana scurta, in timp ce blana pisicii Nebelung este semi-lunga, moale si matasoasa, cu un substrat dens. Culoarea albastra stralucitoare a blanii este accentuata de varfurile argintii, care confera pisicii o stralucire aparte.

Personalitate si temperament

Este o pisica blanda, tacuta, din partea careia rareori veti avea parte de nopti nedormite. Afectuoasa si jucausa, ii place sa va urmeze prin casa, dar nu va interfera cu fiecare aspect al vietii dvs. Oferiti-i jucarii pentru a-i mentine stimularea si distractia. In preajma strainilor este timida si poate chiar sa se ascunda sub pat pentru a evita confruntarea acestora. In general, este un partener devotat si loial.

Ei dezvolta adesea un atasament deosebit de strans fata de o persoana pe care o vor urma cu devotament oriunde merge aceasta.

Desi ii place sa fie mangaiata si sa se bucure de afectiunea dvs., nu este o pisica care sa necesite multa atentie si sunt, in general, fericite sa fie lasate singure cand mergeti la serviciu. Sunt o rasa de pisica care se adapteaza foarte bine la traiul intr-un apartament.

Le place rutina, iar multe schimbari le pot face sa se simta nelinistite si anxioase. Socializarea timpurie si continua pot ajuta la minimizarea sanselor ca aceasta sa devina o pisica nervoasa.

Pot trai in locuinte cu copii si alte animale de companie, precum cainii, insa adesea mai mult ii vor tolera decat sa dezvolte legaturi puternice.

Ingrijire

Poate dura pana la 2 ani ca stratul de blana dublu al pisicii sa fie complet. Nu naparlesc prolific, insa blana necesita ingrijire saptamanala pentru a preveni incalcirea. Blana lor este deosebita, fiind groasa, moale, stralucitoare, avand o culoare albastra izbitoare. Uneori are si varfuri argintii, iar acest lucru ii confera un aspect si mai sclipitor. Masculii au un guler de blana mai gros in jurul gatului.

Sanatate

Fiind o rasa noua, pisica Nebelung nu este o rasa afectata de boli ereditare. Per ansamblu, este considerata o rasa sanatoasa.

Sunt cunoscute pentru longevitate, nefiind ceva neobisnuit sa ajunga la 18 ani. Obezitatea la aceste pisici este frecventa, putand duce la anumite probleme de sanatate. Sunt cunoscute ca fiind mofturoase cu mancarea, insa odata ce gasesc ceva ce le place pot deveni usor supraponderale daca sunt rasfatate.

Incercati sa urmati o rutina de igiena dentara. Acest lucru poate ajuta la reducerea sanselor de a dezvolta boli parodontale, una dintre cele mai intalnite afectiuni la pisici.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button