PisiciProbleme de comportament

Pisicile isi recunosc reflexia in oglinda?

Diferitele specii de animale au diferite niveluri de constientizare de sine in oglinda, dar pisica dvs. nu se numara printre ele. Cu siguranta pisica dvs. reactioneaza atunci cand se vede intr-o oglinda – dar nu pare sa recunoasca imaginea ca pe sine insasi. Cu toate acestea, reactiile la reperarea imaginii sale sunt amuzante.

Fiecare pisica reactioneaza diferit

Pisicile de toate felurile, de la cele de casa la felinele mari, reactioneaza atunci cand isi surprind imaginea intr-o oglinda. Unele dintre felinele mari – lei si tigri – sar inapoi surprinse, probabil de frica, cand isi vad reflexia. Altele isi privesc fix reflexia, miscandu-se dintr-o parte in alta, devenind tot mai mult interesati. Unele pisici mari vocalizeaza sau ating oglinda cu labele lor uriase.

Pisicile de casa, inclusiv a dvs., au si ele o reactie. Unele vor incerca frenetic sa ajunga la „cealalta” pisica. Alta pisica ar putea cauta curioasa in spatele oglinzii intrusul misterios. Altele adulmeca cu curiozitate, incercand sa perceapa mirosul celeilalte feline. Unele pisici de casa se pot implica atat de mult in incercarea de a „prinde” intrusul, incat sparg oglinda.

Facultatea veterinara din cadrul Universitatii din Utrecht, Olanda, a incercat sa raspunda la intrebarea: Ce animale se recunosc in oglinda?, printr-un amplu studiu. Acestia au descoperit ca cimpanzeii s-au recunoscut in oglinda. Animalele mai tinere, cu varste intre 8-15 ani erau mai mult inclinati sa se recunoasca, in timp de cimpanzeii peste 15 ani erau mai putin probabil sa isi recunoasca reflexia.

Pisicile nu isi recunosc reflexia in oglinda

Daca v-ati observat pisica trecand pe langa o oglinda, reactiile sale au fost probabil destul de amuzante. De la privirea uluita, pana la coada uriasa si pufoasa si o pozitie defensiva, la trecerea cu nonsalanta pe langa „cealalta pisica” din oglinda.

Studiind diferitele reactii ale pisicii, s-a ajuns la concluzia ca pisica nu se recunoaste in oglinda. De fapt, chiar si copiii mai mici de 18 luni au picat acest test. Membrii regnului animal care se recunosc intr-o oglinda includ cimpanzeii, cotofenele, corbii, diferite specii de gaite si corbul Clark (Nucifraga columbiana, o pasare din familia Corvidae). La fel si elefantii, urangutanii si delfinii.

Pisicile nu se ingrijesc la oglinda

Oamenii mai in varsta si cimpanzeii se ingrijesc in fata unei oglinzi. Macacii Rhesus, carora li s-a administrat o doza de Ritalin si li s-a montat un implant in cap, privesc si ating implantul, si isi studiaza organele genitale in oglinda.

A fost intreprins un amplu test de auto-recunoastere in oglinda, vizand mai multe mamifere. Pe fruntea animalelor anesteziate a fost pictat un semn. Cand animalele s-au trezit, au fost inregistrate rectiile lor in oglinda. Cainii si pisicile nu au reusit sa indice ca au vazut semnul sau ca au inteles ca semnul era pe frunte – prin urmare, au picat testul de auto-recunoastere. Acest studiu este unul binecunoscut, fiind realizat in 1970 de psihologul Gordon Gallup si publicat in „The Cognitive Animal”.

Esecul majoritatii animalelor nu este surprinzator, deoarece multe creaturi pur si simplu nu stiu cum arata. Pisicile si cainii, de exemplu, se bazeaza pe simtul lor olfactiv pentru a identifica imprejurimile lor, cum ar fi casa lor, parintii lor si alte animale de companie. Pisica dvs. stie cine sunteti nu datorita recunoasterii faciale, ci pentru ca va cunoaste mirosul. Animalele care nu au instinct de ingrijire pot, de asemenea, sa recunoasca un punct rosu pe ele insele, dar sa nu simta nevoia sa-l indeparteze.

Totusi, desi pisicile nu isi recunosc corpul in oglinda la fel cum oamenii isi recunosc propriul corp, ele isi recunosc abilitatile si limitarile propriului corp in timp ce desfașoara activitati fizice, cum ar fi alergarea, sariturile și vanatoarea. Veti vedea acest lucru atunci cand pisica dvs. se afla in miscare, si sare pe dulapurile din bucatarie, de exemplu.

Se recunoaste pisica in oglinda?

Poate. Gradul de recunoastere a propriei reflexii in oglinda a pisicii este inca un mister. In ciuda intelepciunii continute in ochii ei atotstiutori, atunci cand pisica dvs. se plimba inainte si inapoi in fata oglinzii, probabil ca nu-si admira blana sau unghiile recent taiate. Mai mult ca sigur, ea il investigheaza pe „strainul” din oglinda.

Daca observati ca oglinda va streseaza pisica, indepartati oglinda si distrageti-i atentia cu jucarii distractive. Daca se uita calm in ochii pisicii din fata ei, cine stie? Poate ca se gandeste doar la propria ei existenta.

Oricum, pisica dvs. nu isi va petrece prea mult timp in fata oglinzii. Are multe alte lucruri de facut, nu-i asa?

 

Cititi si: De ce miauna pisicile la oameni?

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button