PisiciProbleme de comportament

Cele 5 motive pentru care pisica va ignora

S-ar putea sa fie de la sine inteles, dar cand vine vorba de abilitati sociale, pisicile nu sunt caini. Multi caini au nevoie de atentia stapanilor lor si tanjesc dupa interactiuni sociale. Pisicile sunt mult mai independente, iar unele merg chiar pana acolo incat pot parea distante. Ele au nevoie de interactiuni sociale, dar in propriile lor conditii si, de obicei, nu cer atentie. Iata care sunt cele mai comune motive pentru care pisica va ignora.

 

Motive pentru care pisica va ignora

Exista multe motive pentru care pisica dvs. poate parea ca va ignora. Iata cele mai comune:

1. Pisica vrea sa stea singura

Probabil cel mai simplu si cel mai comun motiv este ca pisica dvs. pur si simplu nu are chef in acest moment.

Pisicile sunt creaturi independente si au propriile lor emotii si dispozitii. Daca pisica dvs. nu are chef sa fie mangaiata sau sa vina pentru o recompensa, ei bine, sunt sanse ca pur si simplu sa va ignore si sa continue sa faca ceea ce vrea ea sa faca, care poate include un pui de somn.

Daca pisica se relaxeaza insa acest lucru nu va include si pe dvs., cel mai bine este sa lasati pisica in pace si sa o lasati sa vina la dvs. cand are nevoie de atentie.

2. Este posibil ca pisicile mai in varsta sa nu stie ca le doriti atentia

Unele pisici au motive mai bune pentru care nu va raspund. De exemplu, daca pisica dvs. a imbatranit putin, exista sansa ca ea sa nu auda sau sa vada la fel de bine cum obisnuia. Exista posibilitatea ca pisicuta sa nu va ignore, ci mai degraba, pur si simplu nu si-a dat seama inca de faptul ca incercati sa interactionati. Duceti pisica la veterinar pentru a verifica daca nu exista unele afectiuni medicale de baza.

Actionarea mai lenta si in mod mai deliberat le ajuta pe aceste pisicute sa devina constiente de dvs., iar apoi pot decide daca au chef sa va acorde atentie.

Daca pisica dvs. are un comportament letargic sau nu raspunde atunci cand incercati sa-i atrageti atentia, duceti-o imediat la medicul veterinar, deoarece aceasta poate fi o urgenta.

3. Pisica dvs. ar putea fi speriata

Multe pisici vor alege sa ignore ceva pe care il percep ca o amenintare sau de care sunt stresate. Daca v-ati pedepsit sau batut pisica in trecut, sau chiar ati tipat la ea, s-ar putea sa va vada acum ca pe o potentiala amenintare.

Pisica nu stie daca intentiile dvs. sunt bune sau rele, asa ca incearca sa va ignore. Uneori, pur si simplu calcarea accidentala pe pisica este suficienta pentru a declansa reactia de a va trata cu raceala. In aceste cazuri, pisicile vor fugi adesea daca continuati sa le solicitati atentia.

Daca pisica dvs. fuge, se ascunde si incearca sa va evite, dati inapoi si lasati-le putin spatiu. Lasati putin timp sa treaca si apoi incercati sa-i castigati afectiunea cu niste mangaieri blande sau recompense gustoase. Pisicile tin minte mult timp, chiar saptamani sau luni de zile. Niciodata nu ar trebui sa disciplinati o pisica cu pedepse – si asta include stropirea cu apa sau tipetele.

4. Este posibil ca pisica sa nu se simta bine

Nu este neobisnuit ca pisicile sa devina mai izolate daca nu se simt bine, mai ales daca dezvolta o boala. Pe masura ce pisicile imbatranesc, ele pot dezvolta o forma de disfunctie cognitiva care este similara cu boala Alzheimer la om.

Daca pisica da semne de ingrijorare, pe langa faptul ca va trateaza mai cu raceala (cum ar fi sa bea mai multa apa decat de obicei, sa aiba un apetit mai scazut sau sa se comporte diferit in orice alt mod), consultati-va cu medicul veterinar.

Pisicile se vor retrage adesea atunci cand boala se dezvolta si, cu cat descoperiti mai devreme problema de baza, cu atat mai bine. Cu putin efort si ajutor de la medicul veterinar, puteti gasi cauza comportamentului lor si puteti rezolva problema.

5. Pisica poate fi suparata

Pisicile par a fi foarte independente si, uneori, distante, dar adevarul este ca majoritatea pisicilor au emotii delicate. Cea mai mica insulta, poate chiar si faptul ca mirositi a o alta pisica cand o mangaiati, o poate face sa va respinga.

Inseamna acest lucru ca sunt rautacioase? Deloc! Ele doar isi comunica sentimentele in singurul mod in care stiu cum.

Majoritatea pisicilor sunt destul de iertatoare si nerabdatoare sa va reintre in gratii. Putina munca de detectiv, cateva recompense delicioase sau hrana pentru pisici tip conserva ar trebui sa va rezolve problema.

 

Dar daca pisica incepe brusc sa va ignore?

Daca comportamentul pisicii dvs. pare sa se schimbe brusc, analizati scenariile posibile care ar fi putut declansa aceasta schimbare.

Exista un animal de companie nou in casa? Un nou copil? O schimbare a programului de lucru? Poate v-ati mutat? V-ati impiedicat de pisica in timp ce gateati cina? Daca nu puteti gasi un eveniment care ar fi putut declansa schimbarea, incercati sa identificati o cauza medicala.

Adesea, pisicile vor ascunde semnele de boala cu mult succes pana cand sunt destul de bolnave. Daca acesta este cazul, pisicuta dvs. poate parea sa se retraga brusc pentru ca se simte prost.

Daca observati la pisica dvs. o schimbare brusca de comportament (inclusiv ignorarea dvs.) pe care nu o puteti explica cu un motiv anume, puteti efectua pisicii cateva analize de sange cat mai curand posibil. Veti fi bucurosi sa depistati orice probleme de timpuriu, cat inca acestea pot fi rezolvate.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button