Probleme de comportament

6 motive pentru care pisica urineaza in pat. Cum opriti acest comportament.

Din pacate, o pisica care urineaza in pat este una dintre problemele cu care se confrunta proprietarii de animale de companie. Asa cum va puteti astepta, motivul pentru care o pisica urineaza in pat se datoreaza uneori unei probleme medicale.

In primul rand, daca o pisica urineaza in afara litierei, trebuie din start excluse unele probleme de sanatate precum pietrele vezicii urinare sau o infectie urinara, ambele cauzand inflamatie severa si nevoia de a urina.

Dar, desi ar putea fi o problema biologica, pisica mai urineaza uneori in pat din cauza unei probleme legate de anxietate si stres, care poate afecta echilibrul hormonal si chimic din organism. Aceasta este denumita in mod obisnuit cistita idiopatica, adica inflamatia vezicii urinare cu o cauza necunoscuta. Cistita idiopatica este probabil cauzata de dezechilibre hormonale si este cel mai bine prevenita prin reducerea stresului din mediu.

Prin urmare, mai intai ar trebui sa va consultati cu medicul veterinar pentru a va asigura ca pisica nu sufera de o infectie a vezicii urinare sau a tractului urinar. Daca pisica dvs. are o stare de sanatate buna dar inca urineaza in pat, iata cateva posibile motive pentru care pisica dvs. foloseste patul pe post de litiera.

 

Motive pentru care pisica urineaza in pat

1. Litiera nu este intr-o locatie buna

Pisica merita si ea putina intimitate. Poate ca litiera se afla intr-o zona aglomerata sau langa un aparat zgomotos, cum ar fi un uscator de rufe. Sau poate ca litiera era intr-un loc ideal, dar pe masura ce anii au trecut, nu mai este atat de convenabil.

Poate ca litiera este la subsolul casei, in timp ce pisica petrece cea mai mare parte a timpului la etajul doi al casei. Pisicile pot vedea bine in conditii de iluminare slaba, dar totusi au nevoie de putina lumina pentru a vedea. Daca litiera este in intuneric, intr-o zona neiluminata, o pisica ar putea fi mai putin inclinata sa o foloseasca.

Ar putea exista si alte probleme legate de locatie. Poate ca pisica trebuie sa treaca prin locul de odihna preferat al cainelui in drum spre litiera si este frecvent urmarita. Sau poate aceasta nu are cai de  evacuare pentru a evita o alta pisica care intra.

2. Aveti nevoie de mai multe litiere

Chiar daca aveti cateva litiere, s-ar putea sa nu fie suficiente. Unele pisici prefera sa isi faca nevoile in litiere separate, iar altele nu vor imparti litiera cu alta pisica. O regula buna este sa aveti o litiera la fiecare pisica din casa, plus inca una. Si asigurati-va ca aveti o litiera la fiecare etaj al casei.

Probabil ca nu este chiar ceea ce doriti sa auziti. Da, veti avea mai multe litiere de curatat. Dar tot este mai bine decat sa curatati asternutul patului, nu?

Nu trebuie sa certati sau sa pedepsiti niciodata un pisoi sau o pisica, mai ales cand este in sau langa litiera. Acest lucru va crea o asociere negativa cu litiera si ea o va evita. Din acelasi motiv, nu utilizati niciodata litiera ca loc pentru a prinde o pisica si a-i administra medicamente, a-i taia unghiile sau pentru a o introduce intr-o cutie de transport.

3. Pisica nu agreaza tipul de litiera

Poate are un miros ciudat, poate este prea stramta astfel incat sa nu poata ajunge intr-o pozitie confortabila. Sau poate este de vina asternutul. In plus, daca pisica are artrita, iar partile laterale ale litierei sunt prea inalte, pisicii ii poate fi dificil sa intre si sa iasa din litiera.

4. Pisica nu agreaza tipul de asternut din litiera

Probabil sunteti un fan al unei anumite marci de asternut. La fel este si pisica dvs. ce puteti face, este sa testati mai multe tipuri de asternut, sa vedeti pe care il prefera pisica. Iar daca aveti mai multe pisici, asigurati-va ca fiecare este multumita cu propria litiera si asternut.

Doar asigurati-va ca asternutul pentru pisici este cu adevarat absorbant. Practica pisicii de a-si ingropa fecalele si acoperi urina este pentru a ascunde mirosul, astfel incat sa nu poata fi urmarita de pradatori. Acest instinct este foarte puternic, deoarece supravietuirea pisicii depinde de el.

5. Ati facut schimbari majore

V-ati marit familia cu inca un membru? Aveti un caine sau o pisica noua? Poate ca aveti o noua slujba care va tine departe de casa mult mai mult decat in mod normal sau pentru ore diferite decat a fost obisnuita pisica dvs.

Pisicile prospera intr-un mediu care este previzibil si controlabil. Schimbarile in gospodaria unei pisici, chiar si cele care ni se par minore si nesemnificative, pot declansa un comportament nedorit la pisica.

6. Pisica are nevoie de siguranta

In cele din urma, pisica dvs. trebuie sa se simta in siguranta. Vestea buna este ca aceasta este o problema pe care o puteti rezolva.

Stresul psihologic de a concura pentru resurse precum mancare, apa, litiera, atentia proprietarului, este ceva ce putem modifica cu usurinta, asigurandu-ne ca exista resurse ample, cum ar fi boluri cu mancare si apa, jucarii si litiere disponibile pentru fiecare pisica. Si nu uitati ca timpul petrecut impreuna cu pisica dvs. reduce stresul amandurora.

 

Cum opriti pisica sa urineze in pat

In primul rand, aveti nevoie de rabdare pentru a face o pisica sa nu mai urineze in pat, pe mobila sau oriunde altundeva. Presupunand ca ati fost deja la medicul veterinar si stiti ca pisica nu are o problema medicala, puteti aborda problema in 5 directii:

  1. Faceti litiera cel mai atractiv loc unde pisica sa isi faca nevoile. Folositi un asternut pe placul pisicii. O experienta neplacuta poate face pisica sa evite litiera.
  2. Curatati temeinic zonele unde pisica si-a facut nevoile anterior. Pisicile se vor intoarce sa urineze in acelasi loc daca zona miroase a urina.
  3. Faceti aceste zone sa nu mai fie atractive pentru pisica. Atunci cand nu dormiti in pat, acoperiti-l cu o perdea de dus, pentru a-l face o zona neabsorbanta, de care pisica nu va fi interesata.
  4. Schimbati semnificatia locului pe care pisica dvs. l-a transformat intr-o „baie”. Deci, daca pisica dvs. urineaza pe pat sau canapea, incepeti sa va jucati cu pisica dvs. pe pat sau canapea, si oferiti-i bunatati acolo. In cele din urma, va invata sa asocieze patul sau piesa de mobilier cu mancarea in loc de toaleta.
  5. Aveti rabdare. Amintiti-va ca pedepsirea pisicii dvs. nu va duce nicaieri, ba mai mult va veti alege cu o pisica fricoasa si anxioasa. Petreceti cel putin o luna reeducandu-va pisica si, daca problemele persista, puteti oricand sa apelati la un specialist in comportamentul pisicii.

 

Cititi si: Cum va dresati pisica sa isi accepte reflexia in oglinda

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button