Probleme de comportament

Silver Vine – o alternativa la Iarba mâței

Pisicile au un simt al mirosului foarte sensibil. Anumite mirosuri, cum ar fi mirosul de Iarba mâței, pot avea o serie de efecte asupra pisicilor, cum ar fi sa le ajute sa se adapteze la mediul lor si sa interactioneze social. Fara indoiala ca ati auzit de Iarba mâței. Dar ce se intampla daca pisica nu reactioneaza la ea? O serie de plante alternative –  planta Silver Vine (sau Kiwi cu ramuri argintii), caprifoiul si valeriana, au fost toate folosite pentru a satisface simtul mirosului felin. In mod surprinzator, planta Silver Vine este cea mai eficienta dintre aceste plante, deoarece mai multe pisici raspund la mirosul sau, mai degraba decât la Iarba mâței.

Asadar, sa aflam ce este planta Silver vine sau Kiwi cu ramuri argintii si ce efect are asupra pisicilor. Vom vedea cu ce deosebeste de Iarba mâței, si cum o puteti oferi pisicii.

Ce este planta Silver Vine, sau Kiwi cu ramuri argintii?

Actinidia polygama (Silver vine, sau Kiwi cu ramuri argintii), este o specie de kiwi. Este originara din regiunile muntoase din China, Japonia si Rusia. Apartine familiei kiwi (Actinidiaceae) si isi ia numele de la semnele alb-argintii de pe frunzele sale.

planta silver vine

In timp ce majoritatea plantelor sunt monoice, ceea ce inseamna ca florile lor au structuri atât masculine, cât si feminine, Kiwi cu ramuri argintii este dioica, ceea ce inseamna ca fiecare planta este fie masculina, fie feminina (la fel ca si copacul Ginkgo Biloba).

Actinidia polygama

Kiwi cu ramuri argintii produce fructe portocalii care au forma de ou. Fructele sunt comestibile si apar de obicei in octombrie si noiembrie. Fructul contine de pâna la cinci ori cantitatea de vitamina C fata de coacazele negre.

Pentru om, este considerata o planta medicinala care este uneori folosita in preparatele de medicina alternativa. In cantitati mari, frunzele sale au un efect usor halucinogen la oameni.

Ce efect are planta Silver Vine asupra pisicilor?

Pisicile de interior au nevoie de o varietate de stimuli pentru a le face fericite. Planta Silver Vine (sau Kiwi cu ramuri argintii) produce un efect euforic asupra pisicilor, care este similar cu cel produs de Iarba mâței.

Efectele incep imediat dupa intrarea in contact cu planta si dureaza doar pana la 30 de minute. Comportamentele tipice ale pisicilor asociate cu mirosul plantei includ sedarea, hiperactivitatea, rostogolirea si linsul.

Utilizarea acestei plante pentru pisici este obisnuita in unele tari asiatice, iar reactia unei pisici la aceasta este cunoscuta sub numele de „dansul matatabi”. Matatabi inseamna literalmente „calatoreste din nou” in japoneza si este, de asemenea, o aluzie la faptul ca aceasta planta face ca unele pisici sa se miste pe podea (adesea necontrolat, invartindu-se, sau intr-un dans).

Potrivit cercetarilor de la Universitatea Harvard, unul dintre ingredientele active din Kiwi cu ramuri argintii, nepetalactolul, activeaza centrul de recompense si placere din creierul pisicilor. Acest lucru este comparabil cu raspunsul sistemului opioid la morfina la om. Cu toate acestea, Kiwi cu ramuri argintii nu creeaza dependenta la pisici.

Cercetatorii au descoperit ca pisicile care se freaca de aceasta planta beneficiaza, de asemenea, de beneficiul suplimentar al unui repelent natural pentru insecte.

Silver Vine versus Iarba mâței (catnip)

Un studiu din 2017 a relevat faptul ca aproape 80% dintre pisici au reactionat la planta Silver Vine, comparativ cu 68% dintre pisicile care au reactionat la Iarba mâței (catnip). Aproximativ 75% dintre pisicile care nu au raspuns la Iarba mâței (catnip) au raspuns la Kiwi cu ramuri argintii (Silver Vine).

Exceptiile de la aceasta includ pisoi cu vârsta mai mica de 8 luni si pisicile gestante. Pisicile din aceste grupuri probabil nu vor reactiona la aceasta planta sau vor avea o reactie mai putin pronuntata. Nu este clar de ce.

Plante precum Iarba mâței (catnip) si Kiwi cu ramuri argintii (Silver Vine) produc alomoni, care provoaca o reactie prin miros, mai degraba decât prin ingerare. In cazul Iarba mâței (catnip) ingredientul activ este un compus cunoscut sub numele de nepetalactona. Kiwi cu ramuri argintii (Silver Vine) are in schimb 6 ingrediente active care sunt similare cu nepetalactona, precum si doua ingrediente active suplimentare la care pisica va raspunde: actinidina si dihidroactinidiolida.

Cum puteti utiliza planta Silver Vine (Kiwi cu ramuri argintii) la pisici

Pulberea produsa din fructele plantei Kiwi cu ramuri argintii va produce cele mai bune efecte, deoarece este cea mai puternica formula. Ramurelele sunt utile in indepartarea tartrului de pe dintii unei pisici datorita actiunii de mestecat. Monitorizati-va pisica atunci când ii oferiti sa roada ramurele din aceasta planta, deoarece fragmentele si bucatile mici se pot rupe si pot deveni un pericol de sufocare sau pot provoca o obstructie daca pisica dvs. nu le poate inghiti.

silvervine pisici

Pisicile pot manca planta Silver Vine?

Da. Exista cateva produse destinate consumului felin care contin aceasta planta. Acestea se pot prezenta sub forma de betisoare, jucarii dentare, spray-uri sau pulberi. Sunt facute din diverse parti ale plantei, cum ar fi din frunze si din bucati de fructe.

Pentru ca fructele sa fie sigure pentru consum, sunt scufundate in apa clocotita si uscate la soare. Produsul finit poate fi dat fie pisicii ca atare, fie macinat intr-o pulbere.

Silver Vine este un plus minunat de adaugat la rutina unei pisici. Ca si in cazul oricarui nou tip de recompensa sau supliment nou, consultati-va cu medicul veterinar inainte de a da pisicii orice produs care contine planta Silver Vine pentru a vedea daca este o optiune acceptabila si sigura. Monitorizati-va intotdeauna pisica in timp ce se bucura de planta Silver Vine sub orice forma.

 

Cititi si: Ce este Iarba mâței si ce efect are asupra pisicii?

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button