PisiciProbleme de comportament

Cum va dresati pisica sa isi accepte reflexia in oglinda

Reactia pisicilor atunci cand isi vad reflexia in oglinda variaza foarte mult, de la pisica la pisica. Unele pisici ignora complet pisica reflectata, in timp ce altele sunt curioase, probabil intrebandu-se de ce aceasta felina nu are un miros unic. Cu toate acestea, unele pisici pot prezenta un comportament agresiv sau se pot speria atunci cand isi vad reflexia in oglinda. Daca pisica dvs. are o reactie negativa, exista unele metode prin care puteti sa o ajutati.

Determinarea cauzei comportamentului negativ

Adesea, cheia pentru a ajuta o pisica sa depaseasca un comportament negativ la un stimul este explorarea posibilelor cauze ale reactiei lor. In cazul oglinzilor si reflexiilor, exista o serie de motive pentru care o pisica poate actiona in diverse moduri, se poate ascunde de „intrus” sau poate deveni cu adevarat ingrozita.

Aceasta situatie este frecvent intalnit la pisicile tinere, care nu au vazut niciodata o oglinda. Este posibil ca pisoii care si-au trait intreaga viata intr-un adapost pentru animale sa nu fi fost expusi la lucruri simple de uz casnic, cum ar fi oglinzile, covorul, televizoarele sau radiourile. Cand sunt adoptati si adusi intr-o casa, fiecare dintre aceste lucruri poate provoca o frica de necunoscut.

Alte pisici pot fi familiarizate cu reflexia lor, dar apoi reactioneaza cand vad o alta pisica in oglinda. De exemplu, pisoiul dvs. poate fi obisnuit sa-si vada propria reflexie si sa-l asocieze cu o pisica „fericita”. Apoi, daca primiti in vizita o alta pisica, pisoiul dvs. poate mirosi noua pisica  dar nu si reflexia pisicii. Absenta unui miros distinct pentru aceasta a patra pisica poate intr-adevar sa provoace o reactie de „pericol strain”.

Un alt scenariu implica o pisica care asociaza o reflexie dintr-o fereastra de sticla cu pericolul din afara ferestrei respective, cum ar fi o pisica fara stapan care se plimba in curtea dvs. O pisica care este in mod natural speriata sau agresiva, poate ajunge sa asocieze aceasta suprafata reflectorizanta a oglinzii cu o experienta negativa. Pisica poate ajunge sa asocieze aceasta ostilitate cu propria sa reflexie si sa devina suspicioasa fata de acel „intrus”, chiar daca a fost acceptat anterior.

 

Cum va dresati pisica sa isi accepte reflexia in oglinda

 

1. Observarea comportamentului pisicii

Pisicile vor reactiona la reflexii in diferite moduri. Este bine sa va observati putin pisica pentru a determina daca prezinta tendinte agresice sau de frica. Pentru multe pisici, este doar o faza trecatoare, parte a cresterii si a experimentarii noii lor lumi.

Adesea, pisicile incearca sa gaseasca cealalta pisica, atingand cu labuta sub sau in lateralul oglinzii, pentru a „identifica” bariera care impiedica contactul. Este similar cu ceea ce fac multe pisici atunci cand vad imagini la TV cu pasari sau alte creaturi, confundand ecranul cu o fereastra.

O pisicuta care se uita in oglinda si care nu poate gasi sursa poate deveni suspicioasa, astfel incat reflectarea sa infricosata declanseaza si un limbaj defensiv al corpului. Apoi, vazandu-si propriul limbaj agresiv / infricosator / defensiv in reflexie, o face sa creada ca pisica din oglinda este un pericol, asa ca reactioneaza in consecinta.

2. Acoperirea oglinzilor

Multe pisici isi dau seama in cele din urma ca pisica reflectata in oglinda nu este un pericol, dar altele nu. Acestea pot ajunge sa atace oglinda, in incercarea de a alunga acel intrus. Comportamentul se poate intensifica si poate deveni obsesiv daca nu se intervine.

In acest caz, poate fi necesar sa indepartati toate oglinzile si suprafetele reflectorizante situate la nivelul pisicii dvs. sau  puteti acoperi oglinzile, astfel incat pisica dvs. sa nu-si mai vada reflexia si sa ajunga la un comportament agresiv.

3. Tinerea intrusilor la distanta

Daca observati ca pisicile fara stapan din cartier sporesc reactivitatea pisicii dvs. la ferestre si oglinzi, este mai bine sa le alungati.

Folositi diverse tactici pentru a tine pisicile din cartier departe de curtea dvs. Puteti tine perdelele trase  astfel incat pisica sa nu le vada. Odata ce aceste metode au un oarecare succes  puteti reveni incet la normal, trageti perdelele si pisica va deveni treptat mai receptiva la reflexii.

4. Reintroducerea oglinzilor

Dupa o anumita perioada in care ati urmat acesti pasi preventivi, puteti sa incepeti sa re-familiarizati pisica cu oglinzile. Cand faceti acest lucru, asigurati-va ca oglinda este asociata cu experiente pozitive, cum ar fi jucarii, recompense sau jucarii cu miros de iarba matei (catnip).

Atrageti-va pisica in fata unei oglinzi descoperite cu obiectul preferat si lasati-o sa se bucure de el. Pisicile ar putea fi suficient de distrase astfel incat sa ignore reflexia sau vor observa o reflexie fericita, care nu este o amenintare.

 

Ce probleme pot aparea?

Pe masura ce pisicile acumuleaza tot mai multa experienta  pot depasi nelinistea legata de oglinzi. Daca insa continua sa fie anxioase, este posibil sa aveti nevoie de ajutor suplimentar. Produsele (spray-urile) cu feromoni pot ajuta la calmarea pisicilor. Puteti pulveriza acest produs in jurul oglinzii sau utilizati un difuzor pentru a raspandi mirosul in intreaga incapere.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button