PisiciProbleme de comportament

De ce miauna pisicile la oameni?

Pisicile sunt unice in felul lor, pentru ca isi folosesc vocea pentru a „vorbi” cu stapanii lor umani. Pisicile miauna foarte rar la alte pisici. Prin urmare, ce incearca sa ne comunice animalutele noastre? Cu totii cunoastem sunetele obisnuite ale pisicii, insa intelegem sunetele mai subtile?

Pisicile comunica folosind o mare varietate de sunete. Exista patru mari categorii de zgomote emise de pisici:

  • murmur, exprimat prin tors si care reprezinta in general un semnal de multumire si relaxare;
  • diferite forme de mieunat care includ mai multe vocale (pisicile pot reda un numar mare de vocale);
  • mieunat cu unele sunete cu pronuntie clara, sub forma de „ciripituri”, care exprima in general frustrarea;
  • un tipar de o intensitate care indica stare de tensiune, reprezentand avertismente, precum suieratul sau maraitul

Vocalizarea este folosita in general pentru aparare, atunci cand se imperecheaza si in interactiunile mama-pisoi sau pisica-om (cum ar fi solicitarea hranei sau atentiei).

Gama extinsa de tipuri de mieunat a pisicilor este uneori dificil de decodat. Pisicutele miauna pentru a-si instiinta mama ca le este frig sau foame, iar pisicile adulte doar miauna la oameni – iar diferitele tipuri de mieunaturi poarta mesaje specifice in functie de context, cum ar fi solicitarea de mancare sau blocarea pe partea gresita a unei usi.

 

Torsul pisicii

Torsul, un sunet exclusiv al pisicilor, este cel mai usor de inteles. Nu exista nicio indoiala ca, atunci cand stau ghemuite in bratele noastre, respiratia lor ritmata indica faptul ca sunt perfect multumite. Dar cercetatorii de la Universitatea Sussex au descoperit ca pisicile folosesc si un tors special, de „solicitare”. Acesta se caracterizeaza printr-un sunet neobisnuit, cu frecventa mai mare, similar cu cel al plansului unui bebelus. Acesta declanseaza un sentiment de urgenta prin atingerea instinctului nostru de a ne hrani urmasii si este, in general, folosit pentru a-i convinge pe proprietari sa le ofere ceea ce vor – de obicei, mancare!

Pisicile pot toarce, de asemenea, cand au dureri sau sunt foarte inspaimantate. O teorie care sta la baza acestui lucru este ca torsul este de obicei un semnal atat de pozitiv, incat pisicile se auto-linistesc din auzul propriilor sunete de tors atunci cand sunt in primejdie pentru a se calma.

Stati departe

Maraiturile si suieraturile (singurele sunete pe care cainii si pisicile le au in comun) sunt semnale agresive care vizeaza cresterea distantei dintre pisica si sursa fricii lor. Ei suiera si scuipa – de obicei la distanta apropiata – ca ultima solutie, cand sunt cu adevarat ingrozite.

Chiar daca nu sunteti motivul pentru care pisica dvs. este nefericita, ar putea redirectiona agresivitatea catre dvs. daca sunteti in apropiere. Eliminati orice declansator care ar putea cauza frica, de exemplu, daca exista un caine in camera.

Proprietarii ar putea fi dornici sa consoleze pisica fizic sau verbal, dar acesta este un comportament uman, social, si nu va fi neaparat de ajutor. A oferi pisicii timp si spatiu este cel mai bun lucru de facut. Daca comportamentul pare foarte neobisnuit si prelungit, atunci consultati un medic veterinar.

Variatii individuale

Se pare ca anumite rase doresc sa se exprime vocal mai mult decat altele. Unele rase de pisici, precum cele orientale, asiatice, siameze, tonkinese si birmaneze, sunt extrem de vocale.

Unele pisici nu vocalizeaza niciodata, dar daca o pisica „vorbareata” anterior devine brusc linistita, mai ales daca pare letargica sau deprimata, atunci ar putea fi indicata o vizita la veterinar.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button