PisiciProbleme de comportament

4 comportamente negative ale pisicii

Multi proprietari considera ca pisicile lor au unele comportamente neobisnuite sau chiar enervante pe care se se asteptau sa le fi lasat in urma, odata cu terminarea varstei de pisoi. Va raspundem in acest articol la intrebari si oferim sfaturi solide cu privire la motivele si modalitatile de abordare a „obiceiurilor proaste” persistente la pisici.

 

Dupa 12 ani pisica dvs. inca zgarie mobilierul? Este prea tarziu pentru a face ceva?

Zgarierea este un comportament natural care apare de-a lungul vietii unei pisici. Pisicile zgarie pentru a-si pastra ghearele scurte, dar este, de asemenea, un comportament de marcare teritoriala. Este important ca pisicile sa aiba mai multi stalpi robusti de zgariat inca de la o varsta frageda altfel pot invata sa zgarie in schimb mobilierul sau covoarele.

comportamente negative ale pisicii

Unele pisici zgarie mai mult decat altele – depinde de personalitatea pisicii dvs. Incercati sa asezati stalpi de zgariat langa mobilier si faceti-i mai atractivi pentru el razuindu-i cu o perie de sarma in prealabil. Daca nu va folosi un stalp de zgariat sunt disponibile covorase speciale pentru zgariat care pot fi plasate pe mobilier pentru a preveni deteriorarea.

 

Exista un motiv pentru care dupa 11 ani motanul inca va ataca gleznele si mainile cand va jucati cu el?

Aceasta este o problema obisnuita care poate persista pana tarziu in viata pisicii. Comportamentul pradator natural este adesea incurajat la pisoi atunci cand proprietarii isi folosesc degetele pentru a-i tachina sau cand isi misca degetele pe sub hainele de pat, incurajandu-i pe pisoi sa se arunce.

Acest comportament devine un obicei mai putin placut odata ce pisoiul este o pisica adulta, cu dinti si gheare ascutite. Nu va jucati niciodata cu pisica folosind mainile sau picioarele. Folositi in schimb jucarii de tip undita sau aruncati mingi pe care pisica dvs. sa le urmareasca.

 

De ce pisica dvs. prefera litiera in loc sa isi faca nevoile afara?

Pe masura ce pisoii incep sa se aventureze afara majoritatea vor invata sa isi faca nevoile acolo, permitandu-le proprietarilor sa renunte la litiera; cu toate acestea, unele pisici continua sa foloseasca litiera pe tot parcursul vietii. Acest lucru poate fi din mai multe motive, cum ar fi faptul ca nu au acces la o zona adecvata in aer liber (o gradina total pavata, de exemplu, este problematica).

S-ar putea sa existe pisici de cartier intimidante sau poate caini zgomotosi, care sa va supere pisica cand este afara. Acest gen de lucruri o vor determina sa aleaga in schimb siguranta de a-si face nevoile in interior. Va recomandam sa oferiti intotdeauna o litiera, in special pentru pisicile in varsta sau cand este vreme rea.

 

Pisica adulta inca va framanta cu labele cand sta pe dvs.? Dar nu fac asta pisicile?

„Framantarea” este intr-adevar un comportament juvenil: pisoii isi vor framanta mama in timp ce se hranesc pentru a mentine laptele curgand. Acest comportament poate persista la pisicile mai in varsta, ceea ce unii oameni cred ca se datoreaza intarcarii lor prea devreme.

Retineti ca acest comportament apare de obicei atunci cand o pisica se simta confortabil, intr-un loc cald – asa ca atunci cand pisicile adulte framanta, este un semn ca se simt multumite. Unele pisici pot chiar suge parul stapanului sau saliveaza in timp ce framanta. Desi uneori poate enerva proprietarul, este un semn ca aveti o pisica fericita!

 

Foto: pixabay

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button