PisiciProbleme de comportament

De ce va linge pisica? Este ceva normal?

In acest articol ne-am propus sa intelegem de ce ne ling pisicile. Iata cateva informatii referitoare la de ce va linge pisica – indiferent ca aceasta inseamna ca pisica dvs. va place, sau ca exista o problema.

Este ceva normal sa va linga pisica?

Pisicile isi petrec pana la 8% din timpul de veghe ingrijindu-se (si 50% tragand un pui de somn), asa ca linsul in general este un comportament normal pentru pisici.

Oricine a fost lins vreodata de o pisica va fi de acord ca limba unei pisici este mai putin ca un burete moale si mai mult ca o hartie de smirghel. Acest lucru se datoreaza faptului ca limba pisicii dvs. este acoperita de sute de papile. Acestea ajuta la indepartarea murdariei, a blanii desprinse, si acoperirea blanii cu saliva, pentru a mentine pisica rece.

De ce va linge pisica?

Oamenii de stiinta nu au descoperit pe deplin motivul pentru care pisicile ling oamenii, dar iata cateva teorii posibile:

1. Pisica isi exprima afectiunea pentru dvs.

Linsul pisicii dvs. poate fi un comportament prietenos, altruist. Mamele isi ingrijesc pisoii, iar pisicile se pot ingriji una pe cealalta. Aceasta ingrijire le intareste legaturile sociale, astfel incat pisica dvs. va poate ingriji (linge) pentru a va consolida relatia.

2. Pisica dvs. cauta atentie

Este posibil ca pisica dvs. sa fi invatat foarte repede ca linsul atrage atentia. Aceasta deoarece probabil ati rasplatit din neatentie linsul pisicii cu o mangaiere, sau interactionand intr-un anumit fel atunci cand v-a lins. Unele pisici chiar considera ca atentia negativa, cum ar fi mustrarea sau alungarea, este mai buna decat lipsa de atentie.

3. Pisica va identifica ca parte a grupului

Pisicile comunica prin marcarea obiectelor si a altor animale cu propriul miros lor. Un motiv pentru care pisicile mame isi ling pisoii poate fi crearea unui miros de grup familiar. In mod similar, pisica dvs. poate sa va linga ca o modalitate de a va identifica.

4. Pisica dvs. manifesta un comportament legat de pisoi

Pisoii framanta in timp ce sug lapte de la mama pentru a stimula laptele sa iasa. Daca pisica dvs. a fost intarcata prea devreme, este posibil sa fi inceput sa va linga ca o modalitate de a cauta confortul care aminteste de alaptare. In acest caz, pisica dvs. poate framanta si toarce in timp ce va linge.

5. Pisicii ii place gustul dvs.

Pisica dvs. poate sa va linga pielea sau parul pentru a investiga mirosuri interesante, cum ar fi o lotiune, un sampon sau alt produs de actualitate. Transpiratia umana contine, de asemenea, zahar si saruri pe care pisicile le pot gasi atragatoare.

6. Pisica dvs. este anxioasa

Linsul poate reprezenta un comportament pe care pisica il efectueaza pentru a atenua stresul. Stresul duce mai frecvent la auto-ingrijire excesiva, dar linsul poate fi indreptat si spre dvs.

Stabiliti daca exista factori declansatori pentru lins, cum ar fi vizitatori in casa dvs., zgomote puternice. Lasata netratata, anxietatea poate evolua catre un comportament compulsiv, moment in care linsul preia viata pisicii dvs.

Cititi si: Cum sa reduceti stresul si anxietatea la pisici

7. Pisica dvs. are o problema medicala

Pisica va poate linge pe dvs. sau obiectele din mediu datorita unei probleme medicale. Greata, durerea sau disconfortul pot duce la lins. Daca lingul pisicii dvs. este excesiv sau a debutat recent, duceti-o la medicul veterinar pentru un control.

 

Este in regula sa va lasati pisica sa va linga?

De obicei, nu este ceva periculos sa va lasati pisica sa va linga. Insa exista unele riscuri potentiale. Pisicile poarta bacterii in gura, ceea ce poate duce la infectii locale sau sistemice daca o pisica linge o rana deschisa. Persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt cel mai expuse riscului. Dobandirea unei boli de la pisica dvs. este rara, insa pentru a fi in siguranta, nu lasati pisica sa va linga fata sau taieturile de pe piele.

De asemenea, unele unguente medicale pot fi daunatoare pisicii dvs. daca sunt linse. Daca aplicati produse pe piele sau pe par, informati-va daca acestea pot fi potential periculoase pentru pisici.

 

Cum impiedicati o pisica sa va linga?

Indiferent de cauza linsului pisicii dvs., s-ar putea sa gasiti ca linsul este inconfortabil sau chiar enervant.

Nu folositi niciodata pedepse, inclusiv mustrarea, stropirea cu apa, scuturarea unui borcan cu monede sau pulverizarea pe piele a unui spray cu gust amar. Acest lucru va poate compromite legatura cu pisica si va poate face pisica si mai anxioasa, ceea ce poate accentua linsul pisicii.

Iata cateva sfaturi pentru a minimiza linsul:

  • Acoperiti-va pielea cu imbracaminte cu maneci lungi sau cu un prosop mic atunci cand interactionati cu pisica, si oferiti-i o jucarie de tip puzzle sau o jucarie cu mancare.
  • Cand pisica incepe sa va linga, ridicati-va si plecati. Daca pisica va linge pentru a obtine atentie, ignorarea linsului ar trebui sa faca ca acest comportament sa se diminueze. Nu va ignorati complet pisica, ci doar atunci cand va linge. Daca nu se opreste dupa o saptamana, probabil ca exista un alt motiv pentru care va linge si ar trebui sa discutati cu medicul veterinar.
  • Incercati sa aruncati pisicii o jucarie sau o mica gustare. Cand pisica dvs. urmeaza jucaria sau mancarea, atunci va puteti ridica si pleca.
  • Cand pisica ta interactioneaza cu dvs. fara sa va linga, intariti comportamentul rasplatindu-o cu laude, mangaiere sau joaca.
  • Imbogatiti mediul pisicii dvs. Niciodata nu exista prea mult! Cumparati diverse jucarii, ascundeti-le, cu exceptia a 5-6 si rotiti-le la fiecare cateva zile pentru a crea noutate. Oferiti pisicii spatii verticale pe care sa se catere, ascunzatori, si dedicati cel putin 15 minute interactiunii cu pisica, de 3 ori pe zi.

Daca linsul pisicii dvs. persista sau este excesiv, atunci aceasta ar trebui evaluata de medicul veterinar pentru a va asigura ca nu exista o tulburare medicala sau emotionala care sta la baza acesteia.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button