PisiciProbleme de comportament

3 schimbari comune de comportament la pisicile adulte

Ce semnificatie are modificarea comportamentului obisnuit al pisicii dvs.? Iata trei schimbari comune de comportament care pot aparea pe masura ce pisicile imbatranesc.

Pisicile sunt iubite pentru independenta lor, natura lor jucausa si predispozitia lor de a dormi, putand ramane energice, pline de viata si agile pana tarziu in viata. Cu siguranta veti sti care este comportamentul „normal” al pisicii dvs. insa pe masura ce va imbatrani pot aparea schimbari de comportament.

Daca banuiti sau observati orice schimbare este recomandat sa consultati medicul veterinar – cel mai bine este sa excludeti orice probleme de sanatate cat mai curand posibil. Apoi puteti adapta rutina si interactiunile pentru a va ajuta pisica sa aiba o viata fericita si placuta.

 

Pisica doarme toata ziua?

Majoritatea pisicilor isi petrec mult timp dormind sau odihnindu-se – aproximativ 16 ore pe zi! Ele tind sa devina mai active la amurg si in zori, cand le place sa vaneze sau sa se joace.

pisica doarme

Daca ati observat ca pisica dvs. doarme mai mult sau si-a schimbat locul de dormit- de exemplu  alegerea de a dormi pe un covor  mai degraba decat pe scaunul preferat – exista posibilitatea existentei unor probleme de mobilitate, cum ar fi artrita.

Incercati sa-i oferiti mai multe locuri de odihna confortabile si calde. Ganditi-va la reamenajarea mobilierului pentru acces in trepte sau incercati niste „trepte” pentru animale de companie care vor facilita accesul pisicii dvs. la pervazul ferestrelor si pe mobilier.

 

Probleme de murdarire?

Daca pisica dvs. a inceput sa isi faca nevoile in interiorul casei, ganditi-va daca nu cumva intampina probleme precum dificultatea de a trece prin usa batanta sau poate a fost intimidata afara de o pisica noua, mai tanara, din cartier.

Tavita cu nisip este prea adanca si pisica are dificultati sa intre in ea? Asezarea unei mici trepte de o parte si de alta a usii batante pentru pisici va facilita intrarea si iesirea pisicii, fara a fi nevoie ca aceasta sa sara. Asigurati-va tot timpul ca litiera pisicii este curata si faceti o deschidere pe o parte, astfel incat sa poata pasi cu usurinta in/din ea.

 

Pisica a renuntat la ingrijre?

Se stie  ca pisicile petrec de obicei perioade lungi de timp ingrijindu-se, atat pe ele, cat si pe alte pisici din casa. Daca pisica dvs. a inceput sa arate putin neingrijita, poate exista o problema de sanatate.

Unele pisici vor inceta sa se ingrijeasca daca sunt stresate sau nu se simt bine, dar acest lucru se poate datora si dezvoltarii unei probleme fizice legate de ingrijire. In timp ce pisicile sunt de obicei creaturi foarte agile, ele pot suferi de dureri care le pot opri sa se spele corect, in special in zonele greu accesibile in care trebuie sa-si rasuceasca corpul (blana de pe spate).

Va puteti ajuta pisica periind-o in mod regulat cu o perie moale. Acest lucru nu doar ca va ajuta pisica in procesul de ingrijire, dar va contribui la crearea unei legaturi cu aceasta.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button