7 semne ca pisica ta este nefericita
Este posibil ca pisica dvs. sa va spuna ca nu este fericita. Iata cateva modalitati simple de a recunoaste aceste semne precum si sfaturile noastre pentru a va ajuta felina sa se bucure la maximum de viata.
1. Ascultati ceea ce va „spune” pisica dvs.
Pisicile domestice sunt mai degraba vanatori solitari decat animale de haita, iar gama vocala este destul de limitata. De aceea, va trebui sa incercati sa intelegeti ce va transmite pisica prin diferitele sale manifestari.
Astfel, daca pisica sta intinsa pe genunchii dvs. si toarce, este probabil un semn ca este multumita. Insa unele pisici torc atunci cand le doare ceva. In acest caz, este o metoda de auto-calmare.
O pisica fericita, care comunica cu parintele sau uman, va mieuna pentru a cere ceva si va scoate diverse sunete in semn de salut.
Maraitul sau sasaitul sunt semne ca pisica se simte amenintata, iar o pisica adulta care vocalizeaza noaptea poate suferi de hipertiroidism, asa ca ar fi bine sa consultati medicul veterinar.
2. Urmariti limbajul corpului
Stand pe o parte, burtica expusa, coada relaxata, cu ochii pe jumatate inchisi? Iata o pisica fericita. Iar daca merge spre dvs. cu coada indreptata in sus, este prietenoasa.
Fiti atent insa la un anumit tip de coada! Daca va imbratisati pisica iar varful cozii incepe sa se zvarcoleasca si pisica devine iritata, incetati sa o mangaiati pentru a evita o lovitura sau o muscatura.
Nu uitati de urechi si mustati. Urechile culcate ar putea indica teama si agresivitate, iar mustatile plate, lipite de obraji sugereaza ca pisica dvs. ar putea fi nefericita.
Pozitia mustatilor exprima starea pe care o are pisica. Atunci cand aceasta este calma, are si mustatile relaxate. Daca este in alerta, isi va inainta mustatile in fata, iar atunci cand este nervoasa, si le va lipi de obraji. Desigur, tineti cont si de restul limbajului corpului pentru a intelege starea pisicutei cat mai bine.
3. „Cititi” pisica dupa haina si dinti
Blanita unei pisici sanatoase este stralucitoare. Blanita unei pisici stresate probabil nu va arata bine, deoarece este posibil sa nu se ingrijeasca sau sa nu manance corect.
Daca pisica isi pierde din blanita, sau are aspect matuit, ar putea indica o problema fizica. Artrita, de exemplu, poate ingreuna ingrijirea, iar stresul poate duce la ingrijire excesiva.
Daca pisica dvs. saliveaza, are o respiratie urat mirositoare sau prezinta disconfort atunci cand mananca, faceti o vizita medicului veterinar pentru un control al gingiilor si dintilor.
4. Semne de stres
Daca pisica va evita sau este fricoasa, tineti un jurnal al comportamentului lor si a ceea ce se intampla in jurul lor. Daca frica este cauzata de vizitatori de exemplu, este ceva ce puteti rezolva. Asigurati-va ca pisica dvs. are un loc frumos, sigur si linistit.
Stropirea sau defecarea in locuri proeminente marcheaza un comportament al pisicilor stresate, care imprastie miros in casa, cu scopul de a le ajuta sa se simta in siguranta.
Plasarea unor stalpi de zgariat pentru pisici in casa, in diverse locuri, este un mod de a opri pisica sa marcheze cu miros. Pisicile au nevoie de ascunzatori sigure pentru a disparea sau de rafturi pe care sa sara. Odata ce au acest control, stresul scade. Sunt lucruri foarte importante pentru pisicile de interior, care nu pot iesi afara.
Un specialist in comportamentul animalelor va poate oferi mai multe sfaturi cu privire la alte modificari pe care le puteti face in casa.
5. Obiceiuri alimentare
Putin si des este tiparul preferat de hranire al pisicilor, asa ca aveti in vedere acest tipar normal de hranire. Daca se schimba, ar putea fi un semn de anxietate sau boala, asa ca ar fi bine sa consultati medicul veterinar.
In timpul meselor, mentineti o atmosfera linistita, asezand bolul pentru mancare departe de patul pisicii si de litiera.
6. Pisica dvs. sufera de plictiseala?
O pisica plictisita nu este o pisica fericita. Ca vanator innascut, ea adora fiorul urmaririi prazii.
Oferiti pisicii dvs., in special pisicilor de interior, o iesire pentru acest comportament. Daca pisica incepe sa va atace gleznele, inseamna ca nu ii este satisfacut acest joc de-a pradatorul care urmareste prada.
Majoritatea pisicilor sunt multumite sa se joace cu jucarii undita sau sa alerge dupa mingi de ping-pong. Si daca pisica dvs. este o pisica de interior, sporiti-i distractia folosind jucarii interactive pentru pisici cu stimularea inteligentei si cu eliberare lenta de mancare.
O idee simpla este sa faceti gauri intr-un flacon curat de plastic, sa il umpleti pe un sfert cu hrana uscata de pisici, sa ii puneti capacul si sa il suspendati de rama unei usi cu un snur, astfel incat pisica pisica va trebui sa il loveasca ca sa obtina mancarea.
7. Observati programul de somn al pisicii
Pisicile iubesc somnul si petrec aproximativ 16 ore odihnindu-se in fiecare zi. Trebuie sa stiti ce este normal pentru pisica dvs, asa ca invatati-i programul de somn.
Pisicile mai tinere si mai active tind sa doarma mai profund, in timp ce pisicile mai in varsta tind sa aiba mai multe reprize de somn. Somnul excesiv ar putea fi un semn de durere, deci daca programul de somn se schimba, discutati si cu medicul veterinar.
Foto: pexels
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.