Ingrijirea pisicilorPisici

3 trasaturi de personalitate ale proprietarilor de pisici

Faptul ca sunteti proprietar de pisica sau caine spune ceva despre personalitatea dvs.? Noile cercetari arata ca acest lucru spune mai multe decat va dati seama.

 

Ce spune animalul de companie despre personalitatea dvs.

De-a lungul perioadei de domesticire a animalelor, proprietarii de animale de companie au fost aproape tot timpul catalogati. Daca sunteti stapan de pisica, cu siguranta trebuie sa fiti o persoana distanta, precauta si independenta. Iar daca sunteti un iubitor de caini, probabil ca sunteti mai prietenos, jucaus si loial, nu e asa?

Cercetatorii de la Universitatea Texas din Austin si-au propus sa cerceteze daca aceste idei contin vreun adevar. Intr-un sondaj online la nivel global, au cerut unui numar de 4.500 de persoane sa se identifice ca fiind o persoana iubitoare de pisici, de caini, de ambele sau niciuna. Apoi li s-a cerut sa aleaga care sunt caracteristicile care li se potrivesc cel mai bine – deschidere, constiinciozitate, extroversiune, simpatie sau nevrotism.

Rezultatele au fost aproape exact asa cum v-ati astepta. Majoritatea respondentilor care s-au declarat mai introvertiti si mai sensibili s-au dovedit a fi iubitori de pisici, in timp ce cei care s-au considerat extrovertiti si placuti erau de obicei fani ai cainilor.

proprietar de pisici

In studiile ulterioare, cercetatorii au gasit dovezi care sustin ca iubitorii de caini sunt, de asemenea, plini de viata si respecta regulile, in timp ce persoanele care prefera pisicile sunt mai inhibate si mai nonconformiste. Si, ca o constatare controversata, iubitorii de pisici au obtinut un scor mai mare la testele de inteligenta decat cei care prefera cainii!

Prin urmare, ce se afla in spatele acestor rezultate? Iata trei trasaturi de personalitate ale proprietarilor tipici de pisici. Puteti verifica daca acestea se potrivesc, in cazul dvs. …

 

1. Proprietarii de pisici sunt in mod distinct diferiti

Studiile de mai sus au relevat faptul ca toti cei care s-au identificat ca fiind iubitori de caini au oferit raspunsuri similare celor care s-au identificat ca fiind atat iubitori de caini cat si de pisici, si celor care au spus ca nu sunt nici una, nici alta. Insa raspunsurile persoanelor iubitoare de pisici au fost distinct diferite de toate celelalte grupuri.

Cercetatorii sustin ca acest lucru ar putea arata ca iubitorii de pisici sunt mai individualisti. Ei au o teorie conform careia detinerea unui caine este o alegere populara si raspandita, stapanii acestora tinzand sa se conformeze mai mult si, ca rezultat, sa aiba trasaturi de personalitate mai dorite din punct de vedere social.

personalitate stapani de pisici

Iubitorii de caini au perceput, de asemenea, deschiderea si creativitatea celor care prefera pisicile, ca fiind excentrice. Pe de alta parte, cercetatorii au descoperit ca, in general, iubitorii de pisici ii privesc cu oarecare dispret pe cei ingusti la minte. La fel ca pisicile lor, acestia considera ca a fi independent si a te evidentia de multime ar trebui sa fie considerat un lucru pozitiv.

 

2. Iubitorii de pisici sunt curiosi din punct de vedere intelectual

personalitate stapani de pisiciIntr-un studiu realizat de Universitatea Carroll, Wisconsin, psihologii au descoperit ca persoanele cu pisici erau in general mai educate si, de asemenea, au obtinut un scor mai mare la testele de inteligenta. Deci, aceasta inseamna cu adevarat ca proprietarii de pisici sunt mai destepti decat omologii lor iubitori de caini? Nu neaparat. S-ar putea insa ca, la fel ca animalele lor de companie, sa aiba tendinta de a fi mai curiosi.

Drept dovada, studiul a indicat ideile care stau la baza stereotipurilor oamenilor cu pisici din cultura populara, in special „femeia nebuna cu pisici” (sau „crazy cat lady”). Datand inca din epoca medievala, sintagma a fost adesea aplicata femeilor care s-au impotrivit normelor si au contestat rolurile traditionale. Aceasta curiozitate intelectuala si dorinta de a-si urma propriul drum au condus la perceptia ca erau un pic ciudati.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca iubitorii de pisici sunt in mod natural mai introvertiti. Spre deosebire de proprietarii de caini, care tind sa iasa in aer liber sau sa caute oportunitati de interactiune sociala, iubitorii de pisici au spus ca prefera sa se cuibareasca cu animalele de companie si cu o carte buna. Aceasta alegere pentru hobby-uri mai intelectuale inseamna ca stapanii de pisici vor cauta mai multe oportunitati educationale si, prin urmare, pot fi perceputi ca fiind mai inteligenti.

 

3. Oamenii cu pisici sunt personaje complexe

Toate aceste descoperipersonalitate stapani de pisiciri evidentiaza faptul ca proprietarii de pisici sunt adesea un amestec de trasaturi contradictorii, ceea ce ii face persoane mai complexe decat prietenii lor mai simpli, iubitori de caini. De exemplu, in timp ce cercetarile arata ca proprietarii de pisici sunt introvertiti si pot fi chiar predispusi la nevrotism, s-a descoperit, in mod neasteptat, ca sunt mai deschisi la experiente noi.

Psihologii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca proprietarii de caini tind sa creada ca lumea este destul de structurata si ierarhizata. Proprietarii de pisici nu o vad asa si, prin urmare, sunt mai predispusi sa dea lucrurilor noi o sansa – chiar daca o fac intr-un mod mai linistit, mai putin extrovertit.

In timp ce cercetatorii avertizeaza ca toate aceste descoperiri sunt generalizari (mergand pana la a spune ca si diferentele dintre proprietarii de pisici ar fi probabil la fel de mari ca diferentele dintre proprietarii de pisici si caini), un lucru este clar: la fel ca animalele lor de companie, proprietarilor de pisici le place sa faca lucrurile conform propriilor reguli!

 

Foto: pixabay

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button