Ingrijirea pisicilor

10 curiozitati despre pisoii nou-nascuti

Din momentul in care se nasc, pisoii au nevoi unice pentru a creste si a se dezvolta in pisici sanatoase si socializate. Iata 10 curiozitati pe care trebuie sa cunoasteti despre pisoii nou-nascuti.

 

Curiozitati despre pisoii nou-nascuti

1. Pisoii cantaresc intre 85-115 gr. la nastere

Puii de pisica cantaresc intre 85-115 gr. la nastere. Pana la varsta de 4 saptamani (1 luna) vor cantari aproximativ 450 gr. Pisicile ar trebui sa continue sa castige in greutate cam 450 gr. / luna pana la varsta de 6 luni.

2. Ei primesc colostru care le intareste imunitatea

In primele 24 – 48 de ore de la nastere, pisoii primesc colostru de la pisica-mama, care contine anticorpi impotriva anumitor boli. Fara colostru, pisoii nu vor dezvolta un sistem imunitar sanatos si vor fi susceptibili la infectii. Daca nou-nascutii nu se pot hrani de la mama, le putem administra injectii subcutanate (sub piele) cu ser de la o pisica adulta sanatoasa vaccinata pentru a le intari imunitatea. Cordonul ombilical va cadea de obicei in a treia zi de viata.

3. Termoreglarea nu este posibila la pisoi

In primele 2-4 saptamani de viata, puii de pisica necesita de o sursa de caldura, cum ar fi o paturica termica pentru animale de companie. Temperatura ambientala ideala pentru pisoii nou-nascuti este de 32°C, cu o umiditate de 55-65%. Este important sa le oferiti spatiu pentru a se tarai departe de sursa de caldura, pentru a preveni supraincalzirea si arsurile termice.

4. Pisoii se nasc orbi si surzi

Pisoii se nasc cu ochii si canalele urechii inchse. Ochii lor se vor deschide dupa cam 10-14 zile de la nastere. Toti puii de pisica se nasc cu ochi albastri. Culoarea definitiva a irisului va fi evidenta pana la varsta de 8 saptamani.

5. Puii de pisica trebuie sa se hraneasca la fiecare 2-3 ore

Daca hraniti puii de pisica cu biberonul, acestia ar trebui asezati cu burta in jos. Nu ii asezati cu burta in sus. Asezarea cu burta in jos se simuleaza o pozitie naturala de alaptare si reduce riscul de aspiratie. Pisicile incep sa manance alimente solide la varsta de 3 – 4 saptamani.

Pisicile care nu primesc suficienta hrana ar putea avea un nivel scazut de zahar din sange, ceea ce le poate pune viata in pericol. Hipoglicemia este o preocupare majora pentru pisoi, in special daca acestia au ramas orfani.

6. Pisoii au nevoie de stimulare pentru nevoile fiziologice

Puii de pisica trebuie stimulati pentru a-si face nevoile. In natura, acest lucru este facut de pisica mama cand toaleteaza puii, lingandu-i. In lipsa mamei, puteti stimula usor aceasta zona cu o discheta de bumbac calda si umeda.

7. Dintii puilor de pisica erup aproximativ in a 3-a saptamana de viata

La varsta de aproximativ 3 saptamani dintii puilor de pisica vor incepe sa erupa. La 14 saptamani, vor incepe deja sa-si schimbe dintii de lapte, incepand cu incisivii centrali. Pana la varsta de aproximativ 6 luni, pisoii vor avea toti dintii definitivi.

8. Puii de pisica incep sa se joace la varsta de 4 saptamani

Pana la varsta de 10 zile, puii de pisica ar trebui sa poata sa stea in picioare. La 21 zile, ar trebui sa poata sa mearga. In jurul varstei de 4 saptamani, incep sa manifeste comportamentul distractiv si nebunatic al pisoiului, pe care il cunoastem si iubim cu totii. De obicei, pisoii invata despre comportamentul adecvat intre varsta de 4 si 7 saptamani. De exemplu, daca un pisoi se joaca prea dur cu fratii sai, va primi acel feedback instantaneu. Aceasta perioada este deosebit de importanta pentru pisoi, care invata de la mama si de la fratii de cuib numeroase lectii.

9. Pisoii sunt predispusi la anemie din cauza puricilor

Puricii pot provoca anemie care pune viata in pericol la pisoii tineri. Deoarece majoritatea medicamentelor pentru purici nu sunt sigure pentru pisicile cu varsta mai mica de 8 saptamani, va recomandam sa faceti baie pisicutelor cu purici folosind un sapun delicat.

10. Puii de pisica sunt complet intarcati la varsta de aproximativ 8 saptamani

Pana la varsta de 8 saptamani, pisica mama isi va intarca puii, sugerandu-le politicos ca este timpul sa faca un pas mai departe. Cu toate acestea, este important ca in primele 8 saptamani esentiale ale vietii unui pisoi, acesta sa stea cu mama si fratii sai pentru a-si cizela manierele de socializare. Daca veti lua un pisoi de langa mama si fratii sai prea devreme, acesta va pierde invatarea multor abilitati sociale importante.

 

Cititi si: 10 Lucruri interesante despre urechile pisicilor

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button