Specii de pasari

Porumbelul incoronat (evantai) Victoria

Porumbelul incoronat (evantai) Victoria (Goura victoria) este o pasare care traieste la sol, fascinant de urmarit. Este o prezenta comuna la gradinile zoologice sau in voliere. Desi aceasta este o pasare blanda, nu este o pasare pentru incepatori. Chiar si proprietarii experimentati de pasari trebuie sa se asigure ca au spatiul si timpul dedicat necesar acestor creaturi maiestuoase.

Culoare: albastru cu cafeniu
Durata de viata: 25 ani in captivitate, cu ingrijire adecvata
Caracter: docil, inteligent, usor de imblanzit
Dimensiune: 71 – 76 cm, aprox. 3,175 kg (de marimea unei femele curcan)

 

Generalitati

Aceasta pasare este cel mai mare porumbel care exista si cea mai apropiata ruda ramasa a pasarii Dodo, acum disparuta. A fost numit in onoarea Reginei Victoria, pentru coroana albastra stralucitoare de modele complicate asemanatoare dantelei si posturii sale regale.

Aspect

O pasare uimitoare, acesti porumbei au pene albastre pudrate pe corp, ochi rosii, o masca intunecata si pieptul cafeniu. Prezinta o nuanta mai deschisa de albastru pe aripi si intr-o banda pe penele cozii.

porumbelul victoria

Creasta arata ca o frumoasa dantelarie albastru inchis, cu varfuri albe vii. Aceasta coroana ii face sa semene mai mult cu un paun decat cu un porumbel.

Aceasta pasare este o specie monomorfa, adica masculii si femelele seamana. Masculul poate fi putin mai mare decat o femela, dar abia se observa.

Habitat natural

Originara din Noua Guinee si introdusa in insulele din apropiere, Porumbelul incoronat (evantai) Victoria a fost crescut in captivitate de sute de ani. Sunt o prezenta comuna in Statele Unite si Regatul Unit la gradini zoologice si in voliere, desi sunt oarecum rare in comertul cu pasari de companie.

In padurile tropicale din Noua Guinee, acesti porumbei erau vanati pentru carne si pene. Din cauza vanatorii si distrugerii habitatului, populatia salbatica a scazut rapid, punand specia in pericol si aproape de disparitie. Ca specie protejata, a trecut de la a fi o specie „amenintata” si „vulnerabila” la „aproape amenintata”. Defrisarea habitatului sau natural inca are loc.

Ingrijire

Porumbeii incoronati Victoria petrec destul de mult timp pe pamant si au nevoie de mult spatiu pentru a alerga si a face miscare. Au nevoie de minimum 200 de metri patrati de spatiu la sol in incintele lor. Au nevoie si de adaposturi la diferite inaltimi.

Aceste cerinte de spatiu pot fi greu de indeplinit chiar si pentru cel mai dedicat entuziast. Cu alte cuvinte, daca nu puteti oferi pasarii acest spatiu necesar, atunci nu ar trebui sa va ganditi la achizitionarea acestui porumbel.

porumbelul victoria

Acesti porumbei par sa aiba o viata mai buna ca pereche. Una singura poate deveni prea singuratica. In timpul sezonului de imperechere, masculii se pot lupta intre ei. Masculii au un dans de imperechere elaborat pentru a atrage femelele. in general, o pereche va produce maxim 3 oua in fiecare an. Atat masculul, cat si femela clocesc ouale, perioada care dureaza in jur de o luna pana apar puii.

In ciuda personalitatii lor docile, aceasta nu este o pasare care sa necesite intretinere redusa. Deoarece sunt scurmatoare, va trebui sa curatati incinta in mod regulat, astfel incat sa nu aiba probleme de sanatate in urma consumului de excremente impreuna cu hrana.

Retineti faptul ca aceste pasari sunt originare dintr-un climat tropical si se vor descurca cel mai bine in regiunile calde si umede. Nu pot tolera temperaturi sub 5°C. Daca in zona dvs. temperatura se raceste, va trebui sa furnizati caldura acestor pasari. Incinta ar trebui, de asemenea, sa protejeze pasarile de vant si ploaie.

Tolereaza, in general, destul de bine pasarile din alte specii. Insa cel mai bine este atunci cand Porumbelul Victoria este singura pasare de la sol. De exemplu, nu pastrati aceste pasari impreuna cu un card de gaini. Acest lucru stresa porumbeii, care prefera adesea un mediu calm.

Nevoia de miscare

La fel ca majoritatea porumbeilor, aceste pasari au nevoie de mult spatiu pentru a se misca, a-si intinde muschii si a se juca. Se vor distra si se vor plimba prin incinta cautand hrana. Puteti incuraja acest obicei prin plasarea strategica a alimentelor in interiorul incintei si oferindu-le alimente variate.

Hrana

Se hranesc pe sol. In salbaticie, dieta lor consta in principal din fructe cazute, seminte, cereale si nevertebrate mici. Le plac in special smochinele.

porumbelul victoria

Porumbeii captivi se descurca bine cu un amestec de seminte si cereale de inalta calitate. Multi crescatori ii hranesc cu un amestec standard de porumbei. De asemenea, ar trebui sa primeasca portii regulate de fructe si legume proaspete. Oferiti pasarii zilnic o portie de seminte si una de fructe + legume, in cantitati egale. Ajustati portia zilnica in functie de apetitul lor.

Aceasta specie nu este cunoscuta pentru supraalimentare. Indepartati orice mancare proaspata neconsumata la sfarsitul fiecarei zile pentru a preveni alterarea.

Personalitate si comportament

Porumbelul incoronat (evantai) Victoria este cunoscut a fi inteligent si usor de imblanzit. Aceasta pasare este docila din fire, motiv pentru care este o atractie frecventa la gradinile zoologice. Adesea sunt lasate sa cutreiere liber pe teren si tind sa fie cel mai fericite atunci cand cauta hrana pe pamant si ratacesc.

Aceasta pasare poate zbura pe distante scurte, dar va zbura numai atunci cand este necesar, de obicei cand este speriata, in pericol, sau are nevoie de un adapost inalt in copaci peste noapte.

Sunete si cantecul pasarii

Chemarea acestui porumbel este diferita de rasele de porumbei cu care sunteti obisnuit. Nu este un porumbel calm, care gangureste. Porumbelul incoronat (evantai) Victoria emite mai degraba un sunet de „bum” gol, care poate fi destul de tare si surprinzator.

Sanatate

Cele mai mari amenintari pentru sanatate ale acestei pasari sunt infectiile fungice pe care le pot obtine din excrementele. Pasarile respira spori fungici care se formeaza pe excrementele lor. Acesti spori pot provoca boli respiratorii potential fatale, cum ar fi histoplasmoza si candidoza.

 

Stiati ca…?

  • Porumbelul incoronat (evantai) Victoria este cea mai apropiata ruda ramasa a pasarii Dodo, acum disparuta.
  • Este o specie „aproape amenintata”, defrisarea habitatului sau natural inca are loc.
  • Au nevoie de minimum 200 de metri patrati de spatiu la sol in incintele lor.
  • Le plac in mod special smochinele.
  • Vor trai adesea cel mai bine in pereche.

 

Cititi si despre: Cioara americana

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button