Sanatate canina

Ce fructe pot consuma cainii?

Cainii sunt omnivori. Ceea ce inseamna ca au nevoie de o combinatie de material animal si vegetal pentru a avea o dieta sanatoasa si echilibrata. Cainii pot manca fructe, insa unele sunt toxice pentru ei, cum ar fi strugurii si stafidele. Datorita naturii echilibrate a dietelor comerciale de inalta calitate, complete din punct de vedere nutritional, nu este necesar sa suplimentati dieta cainelui dvs. cu fructe. Insa poate fi distractiv sa le oferiti ca recompense/gustari. Prin urmare, ce fructe sunt bune pentru caini?

Inainte de a hrani cainele cu fructe, consultati lista de mai jos pentru a vedea ce fructe sunt sigure si intrebati medicul veterinar daca animalul dvs. de companie are vreo afectiune preexistenta. Cainii care se confrunta cu obezitate, diabet, pietre la vezica urinara si alte afectiuni nu ar trebui sa fie hraniti cu fructe fara a consulta mai intai medicul veterinar.

Deci, daca nu exista conditii preexistente, cainii pot manca afine sau capsuni? Cainii pot manca pepene rosu? Sunt bananele otravitoare pentru caini? Cititi in continuare pentru a afla.

 

Ce fructe au voie cainii sa manance

 

Pot cainii sa manance afine?

Da, cainii pot manca afine. Afinele sunt sarace in calorii si bogate in vitamina C, fibre, antioxidanti si fitochimicale (compusi chimici din plante despre care s-a descoperit ca ajuta la combaterea cancerului la oameni).

afine

S-a demonstrat ca afinele imbunatatesc vederea pe timp de noapte, ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si ajuta la buna functionare mentala la animalele in varsta.

Pot cainii sa manance capsuni?

Da, cainii pot manca capsuni. Capsunile sunt o sursa buna de vitamina C, potasiu, fibre si antioxidanti. De asemenea, capsunile pot ajuta la intarirea sistemului imunitar.

capsuni

Acestea trebuie taiate in bucati mici pentru a evita inecarea, pot fi zdobite sau facute piure pentru cainii mai mici.

Pot cainii sa manance pepene rosu?pepene

Da, cainii pot manca pepene rosu, dar coaja si semintele de pepene rosu (chiar si semintele palide din pepenii fara seminte) trebuie indepartate inainte de a oferi fructele cainelui dvs., deoarece pot provoca inecare sau blocaj intestinal.

Pepenele rosu este 92% apa, deci este un rasfat grozav pentru zilele fierbinti. Va poate ajuta sa va mentineti cainele hidratat si este racoritor atunci cand este inghetat. Pepenele verde este, de asemenea, o sursa buna de vitamine A, B6 si C, precum si de potasiu.

Bananele sunt toxice pentru caini?

Nu, bananele nu sunt toxice pentru caini. Desi cainii pot manca banane, nu ar trebui sa li se administreze coji de banane, deoarece acestea sunt greu de digerat si pot provoca blocaj intestinal. Prin urmare, oferiti cainelui banane cu moderatie, sau in combinatie cu alte alimente.

banane caine

Bananele sunt bogate in fibre, potasiu si vitaminele B6 si C. Cu toate acestea, sunt mai bogate in zahar decat multe alte fructe, asa ca ar trebui sa fie administrate cu masura. Acestea trebuie taiate in bucati mici.

Pot cainii sa manance alte fructe de padure?

Da, cainii pot manca zmeura, afine si mure, cu moderatie. Fructele de padure sunt pline de antioxidanti si fitochimicale, dar au un continut scazut de zahar si calorii.

fructe caini

Murele si zmeura contin cantitati mici de xilitol natural. Acesta este un indulcitor care este folosit in multe alimente cu continut scazut de zahar si este foarte toxic pentru caini, in cantitati suficient de mari. Din acest motiv, murele, si in special zmeura, trebuie administrate doar in cantitati mici.

 

Alte fructe bune pentru caini

Urmatoarele fructe sunt bune pentru cainele dvs., daca sunt consumate cu moderatie si atata timp cat se indeparteaza semintele, samburii sau cotorul:

  • Mere (indepartati semintele si cotorul)
  • Portocale (pot provoca unele tulburari gastro-intestinale daca se mananca prea mult)
  • Mango (indepartati coaja si samburele)
  • Pere
  • Ananas

 

Fructe cu risc potential pentru caini

Urmatoarele fructe este mai bine sa evitati sa le oferiti cainelui dvs.:

  • Avocado

Desi pulpa propriu-zisa nu este toxica pentru caini, acest fruct contine persina, o substanta fungicida care se propaga de la miez catre pulpa. Consumul de avocado, chiar si intr-o cantitate mica, poate provoca blocaj intestinal, iar continutul ridicat de grasime poate provoca la unii caini pancreatita sau tulburari de stomac.

  • Rosii

Fructele coapte nu sunt toxice pentru caini, insa consumarea unei cantitati prea mari poate provoca tulburari stomacale. Consumul oricarei parti de planta poate provoca, de asemenea, tulburari gastro-intestinale (GI) la caini.

 

Fructe neindicate pentru caini

Evitati sa oferiti urmatoarele fructe, care pot fi toxice pentru caini:

  • Cirese
  • Struguri/ Stafide/ Coacaze
  • Fructe de padure (salbatice)

 

Cum adaugati fructe la dieta unui caine

Iata cateva sfaturi pentru a adauga cate un mic fruct in dieta cainelui dvs.:

Cate fructe poate consuma cainele?

Recompensele/gustarile nu trebuie sa reprezinte mai mult de 10% din dieta cainelui. Acest lucru este valabil si pentru fructe. Daca ii oferiti cainelui fructe, in plus fata de alte gustari pentru caini, asigurati-va ca ajustati cantitatea de gustari oferita, astfel incat sa nu depasiti aceasta recomandare de 10%.

Sub ce forma fructele oferite sunt sigure pentru consum?

Ca si in cazul tuturor produselor, fructele trebuie spalate bine inainte de a fi oferite cainelui dvs. Toate fructele enumerate ca sigure pot fi date proaspete sau congelate. Nu hraniti niciodata cainele cu fructe din conserva (in sirop) deoarece au un continut foarte ridicat de zahar.

Bucatile de fructe pot fi oferite ca recompense/gustari individuale, sau adaugate la mesele cainelui. Ca si in cazul oricarei recompense, fructele pot prezenta un pericol de inecare pentru cainii de talie mica, asa ca este bine sa va monitorizati cainele in timp ce mananca.

Atentie la gaze, varsaturi sau diaree

Unii caini sunt mai sensibili decat altii si pot avea flatulenta (gaze), varsaturi si/sau diaree daca li se administreaza fructe. Chiar si cainii cu un „stomac sanatos” pot avea tulburari gastrointestinale (varsaturi si diaree) daca li se administreaza prea multe fructe, datorita continutului ridicat de fibre.

Daca doriti sa oferiti cainelui dvs. fructe ca gustare, urmariti orice semne de tulburare gastrointestinala. Daca observari orice semne de gaze, varsaturi sau diaree, incetati sa hraniti cainele cu fructe si apelati la medicul veterinar.

 

Alte alimente care NU sunt bune pentru caini

Nu hraniti cainele cu urmatoarele alimente:

  • Alcool
  • Aluat dospit
  • Cofeina
  • Ciocolata
  • Coj de citrice/ulei
  • Usturoi
  • Nuci de Macadamia
  • Lapte/produse lactate
  • Ciuperci
  • Nuci
  • Ceapa
  • Carne cruda/insuficient gatita, oua si oase
  • Mancare sarata
  • Xilitol (indulcitor artificial)

 

Cititi si: Cainii pot face toxiinfectie alimentara?

 

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button