Rase de caini

Rasa Ogar Irlandez

Rasa Ogar irlandez (Irish Wolfhound) este cunoscuta drept cea mai mare rasa din lume. Ogarul irlandez este un gigant puternic si robust al carui temperament este bland si nobil. Este un plus excelent pentru orice familie care ii poate oferi mult spatiu potrivit dimensiunii acestei rase.

Calm, demn si amabil, Irish Wolfhound este cea mai inalta dintre toate rasele. Odinioara vanatori neinfricati, capabili sa infranga un lup, Ogarul irlandez este astazi un tovaras senin si placut.

Blana: dubla, aspra, (alb, gri-otel, tigrat, rosu, negru, cafeniu)
Talia: mare, 81-86 cm, 40-54 kg
Caracter: demn, docil, prietenos, bland, generos, loial, rabdator, chibzuit
Speranta de viata: 6-10 ani

Ingrijire: blana sa necesita putina intretinere, periaj de 2 ori/saptamana

 

Istorie si context

Ogarul irlandez a fost mentionat pentru prima data la Roma in anul 391 d.Hr. Cainele si-a castigat o mare reputatie pentru capacitatea sa de a lupta cu animalele salbatice si, de asemenea, pentru statura sa nobila.

Se spune ca acesti caini mari au fost transportati din Grecia in Irlanda pana in anul 1500 i.Hr. Statura cainilor a devenit mai impunatoare in Irlanda si au fost oferiti ca cadouri Romei. Rasa a fost atat de faimoasa in Irlanda incat exista multe legende despre curajul cainelui in actiuni de urmarire si lupta.

Pana la sfarsitul anilor 1700, cand lupii si alte animale din Irlanda au fost vanate pana la disparitie, Ogarul irlandez si-a pierdut locul de munca si aproape a disparut ca rasa. Insa in 1862, capitanul armatei britanice George Augustus Graham a inceput sa caute exemplare ramase din cainele national al Irlandei. Graham a protejat, standardizat si promovat rasa, iar astazi numele sau este inca rostit cu evlavie oriunde se aduna crescatorii de Ogari irlandezi.

In irlandeza, rasa este cunoscuta drept „Cu Faoil” si a existat o perioada in care fiecare caine mare era denumit „Cu”, ceea ce desemna curaj. Capeteniile irlandeze considerau rasa ca fiind vanatori extrem de buni de elani irlandezi (acum disparuti) si lupi irlandezi. Exista imagini cu acesti caini inca din secolul al XVII-lea, si care se aseamana foarte mult cu Ogarii irlandezi moderni.

Caracteristici fizicerasa ogar irlandez

Amabilul Irish Wolfhound este un caine imens, musculos, construit cu gratie dupa liniile clasice ale ogarului, si care poate atinge o mare viteza. Blana sa poate avea mai multe culori, inclusiv alb, gri, tigrat, rosu, negru si cafeniu.

Desi este inalt, Ogarul irlandez are o constructie gratioasa, cu un mers activ si usor, tinand in acelasi timp cu mandrie capul sus. Asemanator cu Ogarul englez (Greyhound), Ogarul irlandez este cel mai inalt ogar cu o constructie puternica.

Blana aspra a cainelui este eficienta in a oferi protectie impotriva vremii reci si umede, si chiar impotriva dintilor oponentilor. Blana poate fi, de asemenea, sarmoasa si lunga, sub maxilar si peste ochi.

Personalitate si temperament

In ciuda dimensiunii sale, este un caine foarte bland, sociabil si blajin. In casa, va ramane calm, fiind sensibil, rabdator si iubitor.

Aceasta rasa este foarte prietenoasa cu oamenii necunoscuti, blanda cu animalele de companie, alti caini si copii si este curajoasa atunci cand este necesar.

Ingrijire

Blana acestui caine necesita periere/pieptanare de 2 ori/saptamana. Parul mort trebuie indepartat de doua ori pe an. Blana este dubla, constand dintr-o blana exterioara aspra si un subpar moale. Naparlesc pe tot parcursul anului, dar nu intr-o masura excesiva. Spre deosebire de multe rase cu blana dubla, nu naparlesc doar in timpul unui sezon anual sau bianual.

Cainele adora plimbarile lungi, astfel ca exercitiile zilnice sunt obligatorii. In interior, cainele are nevoie de mult spatiu bun pentru a-si intinde corpul pe o suprafata moale. Intinsul frecvent pe zone dure poate provoca dezvoltarea calusurilor.

rasa ogar irlandez

Au nevoie de miscare pe tot parcursul vietii. Deoarece isi pastreaza un instinct puternic de a vana si a urmari prada, ar trebui sa fie lasati liberi numai in zonele care sunt ingradite, iar orice plimbare trebuie facuta in lesa. Ca adulti, acesti caini pot deveni usor „caini de canapea” daca li se permite. Insa exercitiile regulate, cum ar fi plimbarile lungi sau sesiunile de joaca, ii vor ajuta sa se mentina sanatosi fizic si psihic.

Unghiile trebuie taiate in mod regulat, deoarece unghiile prea lungi pot fi dureroase pentru caine si pot cauza probleme la mers si alergare.

ogar irlandez

Puii au nevoie de 18 luni sau mai mult pentru a se maturiza si pot fi foarte distructivi si, posibil, predispusi sa se raneasca, atunci cand sunt lasati singuri pentru perioade indelungate. Cateii ar trebui sa aiba acces la joc liber adecvat varstei, dar nu cu caini adulti si fara exercitii fortate.

Dresaj

Se recomanda socializare timpurie si cursuri de dresaj pentru catei (folosind numai metode pozitive de dresaj). Datorita inteligentei lor, cainii din rasa Ogar irlandez invata rapid. Tanjesc dupa compania oamenilor, iar sensibilitatea lor fata de oameni ii face candidati excelenti pentru munca de terapie.

Sanatate

Cainele din rasa Ogar irlandez poate suferi de boala von Willebrand (vWD), atrofie progresiva retiniana (PRA) si megaesofag. Este, de asemenea, predispus la probleme minore de sanatate, cum ar fi cardiomiopatie, displazie de sold canina (CHD), osteosarcom si Osteochondritis Dissecans (OCD).

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua investigatii de sold si cardiace la aceasta rasa de caini. In plus, Ogarii Irlandezi sunt cunoscuti a fi susceptibili la rani la varful cozii si nu tolereaza anestezia cu barbiturice.

 

Stiati ca…?

  • Printre multele legende irlandeze inspirate de aceasta rasa se numara povestea melancolica despre loialitate si remuscari „Gelert, the Faithful Hound”.
  • Ogarii irlandezi mai sunt denumiti si „Irish dogs”, „Big Dogs of Ireland”, „Greyhounds (sau Grehounds) of Ireland”, „Wolfdogs of Ireland” si „Great Hounds of Ireland”. „Irish Wolfhound” este un nume modern mai recent.
  • Pana in anul 391 d.Hr., Ogarul irlandez era cunoscut la Roma, cand prima mentiune autentica a acestuia a fost scrisa de consulul roman Quintus Aurelius, care primise 7 astfel de caini cadou pe care „toata Roma i-a privit cu mirare”.
  • In ciuda marimii sale, nu este un bun caine de paza. Desi alert, nu este suspicios. Si desi este curajos, nu este agresiv.
  • Perioada de „catel” a acestui caine dureaza un an de zile, sau mai mult. Acesta poate cantari aproximativ 45 kg.

 

Imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button