Rase de caini

Rasa Cocker Spaniel American

Cockerul Spaniel vine in doua variatii: Cocker Spaniel Englez si Cocker Spaniel American. Desi sunt diferite, istoria ambelor variatii dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, din Anglia. Rasa Cocker Spaniel American a fost crescuta initial pentru vanatoarea de animale mici (prepelite, cocosi). Dispozitia sa vesela a facut in prezent aceasta rasa un animal de companie indragit in multe case.

Blana: medie, matasoasa, usor ondulata, de diverse culori, combinatii de nuante si pete
Talia: mic-mediu, 10-14 kg, 34-39 cm
Caracter: vesel, prietenos, inteligent
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita intretinere temeinica

 

Istorie si context

Potrivit expertilor, rasa Cocker Spaniel American provine provine dintr-un aflux mare de Cocker Spaniel Englezi, care au fost adusi in America in a doua jumatate a secolului al XVII-lea (posibil pe nava Mayflower).

Primul Cocker Spaniel American a fost inregistrat in anii 1880 si s-a numit Obo II. Exista dovezi care indica o posibila incrucisare de Cocker Spaniel  Englez cu caini Spaniel mici (toy) pentru a obtine rasa Cocker Spaniel American. Pentru vanatorii americani, aflati in cautarea unui caine de dimensiuni mici care sa aiba capacitatea de a vana prepelite si alte pasari, Cockerul Spaniel American a fost perfect.cocker spaniel

American Kennel Club a recunoscut Cocker Spaniel Englez ca rasa separata de omologul sau American in 1946, incheind o lunga discutie despre ce tip de caine ar trebui sa poarte titlul „Cocker Spaniel”.

English Kennel Club din Anglia a urmat exemplul si in 1968 a recunoscut  distinctia dintre cele doua rase. Un lucru este cert insa: indiferent cum este numita –  American Cocker Spaniel sau Cocker Spaniel – este o rasa iubita pentru temperamentul sau cald si aspectul distinctiv.

Caracteristici fizice

Cocker Spaniel American are un corp atletic si compact, alaturi de un aspect facial care confera cainelui un aspect atragator. Caracteristica sa distinctiva este blana matasoasa, de lungime medie, care poate fi usor ondulata sau plata. Are un mers echilibrat.

Cocker Spaniel American este  impartit in trei soiuri in functie de culori:

  • negru (includ soiurile negru solid, negru-cafeniu)
  • ASCOB (Orice culoare solida, alta decat negru, variind de la cel mai deschis crem la cel mai inchis rosu, inclusiv maro sau maro cu varfuri deschise)
  •  parti-colors (suprafete mari de alb cu o alta culoare, de obicei alb-negru, maro-alb, rosu-alb)

Se deosebeste de rasa Cocker Spaniel Englez prin faptul ca are capul mai rotund, mai mare, precum si o blana mai luxoasa. Urechile sale sunt lungi, atarna, si au pe ele par bogat si putin ondulat.

Personalitate si temperament

In afara de sensibilitate si receptivitate este mereu dornic sa respecte instructiunile si sa invete.

Desi iubeste sa stea in interior plimbarile in aer liber sunt una dintre activitatile sale preferate. Rasa este  cunoscuta pentru latrat excesiv, mai ales daca petrece perioade lungi in casa.

cocker spaniel american

In general, este un caine caruia ii place sa fie ocupat, sa stea cu familia, sa se joace. Nu agreaza sa fie lasat singur perioade lungi de timp, mai ales ca adora sa fie rasfatat. Se intelege bine cu copii, fiind afectuos.

Ingrijire

Cainele din rasa Cocker Spaniel American trebuie sa beneficieze de un ritual regulat de curatare a ochilor, urechilor, picioarelor. Blana sa trebuie periata de 2-3 ori pe saptamana, iar parul si unghiile trebuie taiate lunar. Cerintele sale de exercitiu pot fi indeplinite (ca si in cazul multor alte rase de caini) cu plimbari regulate.

cocker spaniel american

Intrucat cainele din rasa Cocker Spaniel American este un caine social care are nevoie de companie umana constanta, este recomandat sa fie tinut in interior pentru a fi mai aproape de familie.

Sanatate

Rasa Cocker Spaniel American are o durata de viata de 12-15 ani. Unele dintre problemele sale grave de sanatate includ atrofia retiniana progresiva (PRA), cataracta, luxatia de rotula si glaucomul. Boli precum displazia cotului, torsiunea gastrica si epilepsia pot afecta ocazional rasa.

Alte probleme minore de sanatate includ cardiomiopatia, ectropionul, pietrele la rinichi, otita externa, displazia soldului (CHD), hipotiroidismul, seboreea, deficitul de fosfofructokinaza, entropionul, „ochiul de cires”, bolile hepatice, alergiile si insuficienta cardiaca congestiva.

Pentru identificarea precoce a acestor afectiuni, medicul veterinar poate recomanda examene de sold, genunchi, tiroida sau ochi, in timpul controalelor de rutina. Pot fi efectuate teste ADN pentru diagnosticarea deficitului de fosfofructokinaza, care poate provoca anemie la caine.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button